Acasa BusinessFinante-Banci Protejarea euro rămâne prioritară pentru BCE

Protejarea euro rămâne prioritară pentru BCE

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunțat că instituția pe care o conduce va continua să adopte strategii prin care să protejeze euro.

Protejarea euro rămâne prioritară pentru BCE (foto:lepeuple.be)

Protejarea euro rămâne prioritară pentru BCE (foto:lepeuple.be)

Mario Draghi a afirmat că „fragilitatea sectorului bancar reprezintă un risc important care trebuie remediat fără întârziere”, iar autoritățile europene trebuie să se pregătească în mod continuu pentru viitor. „Trebuie să privim spre viitor și să pregătim viitoarele evoluții spre o uniune monetară și economică reală”, a declarat președintele BCE cu ocazia inaugurării noului rol al BCE, de supervizor direct al marilor bănci din zona euro,

Conform Agerpres, din 4 noiembrie, Banca Central Europeană (BCE) și-a asumat oficial noul său rol de supervizor șef al băncilor europene, o etapă decisivă în crearea uniunii bancare — cel mai semnificativ transfer al atribuțiilor de politică economică de la introducerea euro. Principala sarcină a Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară (SSM) va fi restabilirea încrederii în sectorul bancar, a afirmat recent președintele Consiliului de supraveghere al Mecanismului Unic de Supraveghere din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy. Oficialul a adăugat: „Sunt, într-adevăr, încântată să confirm că suntem pregătiți să preluăm responsabilitatea pentru supervizarea unică a băncilor din zona euro”. A anticipa mai bine șocurile și a soluționa mai rapid situațiile de criză, aceasta va fi misiunea acestei autorități, care va avea sediul la Eurotower, actualul cartier general al BCE, în mijlocul cartierului de afaceri din Frankfurt.

Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară (SSM) va monitoriza cu atenție cele mai mari 120 de bănci din zona euro, care dețin împreună peste 80% din activele bancare din regiune. Această cifră ar urma să crească dacă unele state membre ale Uniunii Europene care nu au aderat încă la zona euro vor decide să se alăture acestui mecanism. Alte aproximativ 3.500 de instituții bancare de importanță mai mică vor rămâne în responsabilitate națională de supervizare, dar BCE își rezervă dreptul de a prelua controlul la unele dintre ele în caz de probleme. Criza din zona euro a fost marcată de un cerc vicios în care statele membre cu probleme de lichiditate au venit în ajutorul băncilor slabe, care, la rândul lor, aveau portofolii mari de obligațiuni guvernamentale a căror valoare a scăzut ulterior.

Liderii UE s-au angajat să întrerupă legătura dintre băncile îndatorate și guverne, prin armonizarea reglementărilor privind închiderea instituțiilor ce se confruntă cu probleme financiare și garantarea depozitelor populației. De aceea a fost stabilit rolul BCE de supervizor al băncilor europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult