Acasa BusinessFinante-Banci Rata creditelor neperformante a crescut

Rata creditelor neperformante a crescut

scris de C.P.
3 afisari

Rata creditelor neperformante a crescut cu 0,38 puncte procentuale, în aprilie, la 19,46%, faţă de nivelul de luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Rata creditelor neperformante a crescut

Ce profit a avut BNR in 2012

La începutul anului 2012, rata creditelor neperformante se ridica la 16,28%, în timp ce la finalul aceluiaşi an la 18,24%. În ceea ce priveşte pierderile provizionate de bănci din activitatea de creditare, volumul acestora a crescut cu 1,51%, în aprilie 2013, la peste 37,948 miliarde lei, faţă de nivelul din martie.

În luna aprilie, numărul restanţierilor – persoane fizice – la bănci şi IFN-uri a crescut cu 2,26%, faţă de martie 2013, ajungând la 715.469. Numărul este mai mare cu 15.869 persoane faţă de luna precedentă, dar cu 10.723 mai mic decât nivelul din aprilie 2012.Potrivit datelor BNR, valoarea totală a restanţelor a crescut cu 0,19% faţă de luna martie, la peste 9,914 miliarde lei. Din totalul restanţelor, peste 7,154 miliarde lei aveau întârziere mai mare de 90 de zile.

De asemenea, din cele circa 9,9 miliarde lei, peste 4 miliarde lei erau restanţe în euro, 3,727 miliarde în lei, 2,116 miliarde lei în alte valute şi circa 30,2 milioane lei în dolari SUA.

Potrivit lui Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolvenţă Transilvania /CITR/, creditele neperformante vor continua să crească în lipsa unor finanţări noi în economia românească.

„Statistica BNR arată că evoluţia creditelor neperformante este în creştere permanentă, iar expunerea băncilor a rămas constantă în ultimii ani. Criza companiilor care duce şi la creşterea creditelor neperformante nu are cum să se oprească cât timp nu intervin bani proaspeţi în economie, bani proaspeţi care până nu demult au fost livraţi doar de bănci, prin credit. Băncile s-au oprit, ceea ce înseamnă că trebuie să apară un nou vehicul de finanţare, un fond de investiţii care să facă finanţare în alt mod decât cel tradiţional”, a declarat, recent, pentru AGERPRES, reprezentantul CITR.

El a avertizat că, practic, toţi jucătorii implicaţi în salvarea unei companii – furnizori, acţionari, stat, bănci – nu pot interveni în acest moment.

„Furnizorul care s-ar expune acum ar fi primul care pierde, băncile sunt supraexpuse pentru că indicatorii companiilor s-au înrăutăţit şi nu au garanţii suplimentare, statul nu finanţează niciodată, iar acţionarii sunt epuizaţi după patru ani de criză şi câteva proceduri de restructurare. Este necesară intervenţia celui de-al 5-lea jucător care să fie un fond de investiţii şi să acorde credit cu opţiunea ca la anumite intervale de control, 3-6 luni sau un an, să aibă posibilitatea să îşi convertească banii în pachetul majoritar de acţiuni”, a mai spus Andrei Cionca.

1 comentariu

ValVerde 01-07-2013 - 00:07

Da, dar autorul articolului lasa de o parte ce era mai important (nu stiu daca in mod deliberat sau n-a inteles)

Feds vor opri cumpararea de US bonds in momentul in care economia s-a redresat.
Au si pus piatra de hotar, cred ca la 6.5% somaj.

Toti anii astia Feds au cumparat 85 miliarde de dolari din datoria proprie cu bani tipariti. Au tinut ochiu’ cit samaua pe inflatie si au pompat bani ieftini in economie.

Motivul e clar, cu bani ieftini se porneste motorul economiei.
Autorul spune ca nu se stie daca a functionat, aici nici cei mai vocali inamici ai lui Obaba nu se incumeta sa spuna ca nu a functionat, pentru ca a mers bine.
Economia creste si somajul scade. Repet, cind ajunge la 6.5%, Feds vor reduce treptat infuziile de bani ieftini.

Din punctul de vedere al US, ei si-au vazut sacii’n caruta.

Europa si Romania trebuie sa aiba grije de sacii lor. N-o sa vina nimeni sa vi-i puna in caruta. Daca va e frica ca nu veti mai putea obtine imprumuturi cu dobinda mica, v-ati gindit sa stringeti cureaua si sa nu va mai imprumutati?

Ii injurati pe cei de la FMI ? Ei au cele mai competitive dobinzi. E clar ca va pun conditii pentru ca isi vor banii inapoi. Daca nu va place, apelati la piata financiara libera.

Ii puteti injura pe americani gratis. Macar asta ramine ieftin.

Nu sint nici trei ani de cind sleahta de descreierati de pe aici prevedeau disparitia US in maximul trei luni. Poate realitatea sa-i faca sa inteleaga ca sint idioti, dar nu cred.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS