Acasa BusinessFinante-Banci Războiul banilor divide Europa. Topul economiilor şi al împrumuturilor

Războiul banilor divide Europa. Topul economiilor şi al împrumuturilor

scris de Doru Dragomir
1 afisari

Banul este un sprijin important atunci cand traversam o criza economica. Alaturi de alte lucruri necesare, suportul financiar aduce linistea de care ai nevoie in astfel de vremuri. Iar cand ne lipsesc banii de care avem nevoie, este extrem de important sa avem de unde ne imprumuta, fie de la o institutie bancara, fie de la prieteni sau rude.

Econtext prezinta o perspectiva inedita asupra modului in care ne-a influentat criza. Ne referim la imprumturi, acesta fiind un indicator relevant asupra influentei pe care o exercita criza asupra noastra. Pe scurt, Econtext va prezinta HARTA EUROPEANA A IMPRUMUTURILOR.  Concret, vom arata care dintre cetatenii Uniunii Europene au fost nevoiti sa se imprumute in 2011 si cine a reusit sa economiseasca. Care dintre europeni au dus-o prost astfel incat sa ceara bani cu imprumut si, implicit, cine a dus-o bine si a facut economii. Si va aratam si care a fost valoarea medie a imprumuturilor si a economiilor.

Este vorba despre imprumuturi atat de la rude, cat si de la institutii bancare. Datele provin de oficiile de statistica din fiecare stat european. Dupa cum spuneam, vom vedea care sunt europenii norocosi care au reusit sa faca economii in 2011, dar si ghinionistii, cei care au fost constransi sa ia bani cu imprumut. Pentru doua tari, Luxemburg si Malta, nu au fost disponibile date. In total, 12 natiuni au fost pe plus, reusind sa faca economii, in timp ce 13 natiuni au fost pe minus. Dar iata cum arata harta europeana: natiuni care au avut bani astfel incat sa faca economii (culoarea verde) si cei care au fost nevoiti sa se imprumute (colorati in rosu) in anul 2011:

Top economii/imprumuturi

Sa vedem si care e valoarea banilor pusi deoparte sau imprumutati. Din cele 25 de natiuni europene pentru care sunt date, danezii au fost cei mai norocosi anul trecut. Veniturile lor au fost atat de ridicate anul trecut, incat au reusit sa puna deoparte 3.000 de euro de persoana. Pe locul doi se afla suedezii, care au economisit, in medie, 2.800 de euro. In schimb, la polul opus s-au aflat cipriotii si grecii. Cipriotii s-au imprumutat, in medie, cu 1.500 de euro in 2011. La randul lor, grecii au luat anul trecut imprumuturi, in medie, de 1.900 de euro de persoana. Iata TOPUL economiilor si al imprumuturilor in 2011. Vezi unde se afla Romania (tari pe plus – au facut economii, tari pe minus – au luat bani cu imprumut):


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult