Acasa BusinessFinante-Banci România – cel mai mic grad de bancarizare din Europa Centrală şi de Est

România – cel mai mic grad de bancarizare din Europa Centrală şi de Est

scris de Z.V.
20 afisari

Puţin peste jumătate dintre români (56%) au o relaţie cu o bancă sau mai multe, acest nivel plasând România pe ultimul loc din Europa Centrală şi de Est într-un clasament condus de Slovenia, Austria şi Croaţia.

România – cel mai mic grad de bancarizăre din Europa Centrală şi de Est (foto:infolanka.com)

În România, patru din zece români sunt posesorii unui card, aproape 39% având carduri de debit şi 4,5% carduri de credit. În Europa, numărul cardurilor a crescut în mod constant în ultima perioadă, câştigând fiecare al doilea locuitor al ţărilor din regiune. Studiul Financial Market Data Services (FMDS) măsoară obiceiurile bancare ale locuitorilor cu vârsta de peste 15 ani din 13 ţări ale Europei Centrale şi de Est.  Potrivit studiului prezentat de mediafax, gradul de bancarizare pentru ţările din regiune era în 2010 de 80% şi va creşte în continuare.

Austira, Slovenia, Cehia şi Croaţia sunt lidere din punctul de vedere al gradului de bancarizare, având populaţia aproape integral bancarizată, în timp ce Polonia, Bosnia Herţegovina sau Kazahstan au un potenţial uriaş, cu aproximativ o treime din populaţie încă nebancarizată în prezent. Polonia şi Kazahstan au un grad de bancarizare a populaţiei de 71%, iar Bosnia Herţegovina de 74%, iar în fruntea clasamentului se află Slovenia, cu o polulaţie bancarizată integral, urmată de Austria cu 98%, Croaţia şi Cehia, cu câte 90%. În ceea ce priveşte folosirea produselor bancare, o treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent în prima jumătate a anului, în timp ce în regiune procentajul a crescut de la 41% în 2008 la 47% anul trecut.

1 comentariu

Tom Cc 15-11-2012 - 10:27

in UE bancile nu sunt asa de hulpave ca la noi in tara !!! La noi bancile ar fi in stare sa puna taxa si pt ca intri in sediul lor pt o informatie !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult