Acasa BusinessFinante-Banci România negociază un împrumut de un miliard de euro de la Banca Mondială

România negociază un împrumut de un miliard de euro de la Banca Mondială

scris de Mihaela Popescu TAULET
0 afisari

România şi Banca Mondială poartă discuţii cu privire la o linie de credit de un miliard de euro care să sprijine bugetul României, a declarat joi François Rantrua, şeful Biroului pentru România al Băncii Mondiale, transmite Bloomberg.

 Potrivit lui François Rantrua, guvernul condus de Emil Boc negociază cu Banca Mondială termenii unui acord preventiv, care îi va permite ulterior să decidă dacă trage sau nu fondurile.  ‘România va trebui să îndeplinească anumite condiţii convenite de comun acord, condiţii care sunt discutate în prezent. Durata liniei de credit poate fi de până la trei ani’, a declarat François Rantrua.

În luna decembrie a anului trecut, Banca Mondială a finalizat eliberarea unui credit de un miliard de euro, parte a unui pachet de sprijin în valoare de 20 de miliarde acordat de FMI, CE şi BM.

Cabinetul condus de Emil Boc a promis că va reduce deficitul bugetar la 1,9% din PIB în acest an, de la 4,4% din PIB în 2011. În luna martie 2011, România şi FMI au semnat un nou acord, de tip preventiv, care se ridică la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI. Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.

14 comentarii

nimeni 27-01-2012 - 11:37

atat timp cat in produsul intern brut componenta principala este consumul si mai ales cel de stat, statul are permanenta nevoie de imprumuturi.
cand, cum si de unde vor fi platite, n-are importanta.
evident ca vor accesa acest imprumut.

important este sa ne imprumutam. pana cand ne vom sufoca in datorii, si eventual ne vor cumpara chinezii , ambalati la kg in geamantan , sub vid!

Tache 28-01-2012 - 02:48

Drumul spre Sclavie trece musai prin Datorie. Dar nu ne vor cumpara chinezii. Sobolanii perciunati vor sa ne puna un cip pe frunte.

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 03:24

Dobi tocuLEE , un cip nu inlocuieste lipsa ta de cerebel! Si la tine fruntea este doar un obiect de decor si protectie, sa nu intre ploaia direct pe gat, sa nu te ineci , dar sa crepetesti inaintea tuturor, jeg habotnic , criminal de femei !

Tache 28-01-2012 - 03:30

Bine zis Parpanghel. M-ai impresionat, esti un perspicac. Asa ! Combate in continuare, Intunecimea Ta !!!

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 03:38

Dobi tocuLEE esti in linie dreapta, pe zi ce trece! Sa nu crezi ca cineva WANTED by USA si RO. scapa !

Tache 28-01-2012 - 04:45

Minti asa cum respiri. Nu sunt WANTED, nici in USA si nici in RO.

Dar tu ai incercat sa fii mai rapid la testul de IQ ? E pacat ca un geniu ca tine sa se opreasca la 168, parca. Poti mai mult, dar esti prea incet.

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 04:55

Dobi tocuLEE esti in linie dreapta, pe zi ce trece! Sa nu crezi ca cineva WANTED by USA si RO. scapa !Si daca ai facut un efort loosere 169 cu penalizarea de 2, DISCREET la ora asta ,la tine ai ajuns macar la numarul de la pantofi?

Tache 28-01-2012 - 05:03

Ai inceput sa dai in balbaiala ? Te tot repeti.

Ereticul 27-01-2012 - 15:27

Oare chiar avem nevoie de aceste credite?

urbos 27-01-2012 - 16:12

Dementa Sa Presedintele Romaniei Traian Basescu a anuntat ca avem crestere economica (aplauze furtunoase, grohaitorii Betivului dau din copite frenetic si scandeaza).
E firesc deci sa avem nevoie de imprumuturi.

Traian Basescu 27-01-2012 - 16:53

Iar ai baut spirt fara sa-l treci prin paine. Romania chiar a avut crestere economica in 2011.

Omule iti distrugi ficatu’ 🙂

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 03:27

Eventual Fikapuu ! Bubosulee, cu o ciroza non alkoolica !

Traian Basescu 27-01-2012 - 16:52

Nu intra-devar nu avem nevoie. E doar o chestie preventiva ca un credit card pe care il deschizi dar nu-l folosesti.

Acum daca Romania ar avea puterea de a trage apa dupa macar 50% din bugetari si ar reduce pensiile miliaterilor si militenilor pensionati anticipat, pana ajung la varsta normala de pensionare, la nivelul salariului minim pe economie, atunci Romania ar avea un excedent bugetar fara pereche. Ar fi intr-adevar destui bani pentru costruit in loc sa fie risipiti pe cersetori. 🙂

Nu trebuie sa-ti faci probleme. In functie de majoritatea cu care va castiga Boc alegerile din toamna o parte mai mare sau mai mica din toate acestea se va implini…

nimeni 27-01-2012 - 17:05

excedentul sau macar echilibrul bugetar, se poate realiza intr-adevar prin eliminarea cheltuielilor fara rost. numai ca nu-i de durata povestea asta si devine inutila fara stimularea micilor intreprinzatori.
dupa cum se poate observa, 50% din ceea ce inseamna buget de stat
provine din sfera serviciilor. nu, nu a serviciilor alea de care nu va atingeti niciunul . nici ciripelul asta de ponta , nici el nu s-ar atinge de servicii!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult