Acasa BusinessFinante-Banci Teodor Stolojan îl trage de urechi pe Mugur Isărescu

Teodor Stolojan îl trage de urechi pe Mugur Isărescu

scris de G. D.
12 afisari

Europarlamentarul PDL Teodor Stolojan a criticat destul de aspru declarațiile lui Mugur Isărescu, făcute cu ocazia reducerii dobânzii-cheie a BNR, care făceau apel la bănci să relanseze creditarea.

Teodor Stolojan îl critică pe Mugur Isărescu

Teodor Stolojan îl critică pe Mugur Isărescu

Deși nu se adresează direct guvernatorului, textul publicat de Stolojan pe site-ul contributors.ro este legat fără dubiu de afirmațiile lui Isărescu. ” Apelurile patetice la relansarea creditării economiei reale de către băncile din România nu ajută la nimic”, scrie Stolojan, într-un text pe două puncte, unul intitulat ” Despre relansarea creditării economiei reale de către sistemul bancar” și altul ” Liberalizarea totală a pieței gazelor”. În cel care îl are în atenție pe guvernator scrie că „În această etapă, nu lichiditatea împiedică relansarea creditării, ci volumul impresionant al creditelor neperformante (21,7% din soldul creditelor, la sfârșitul lunii octombrie 2013)”, referindu-se, evident, la afirmațile făcute de Isărescu despre lichiditatea banilor din piață. Mai mult, Stolojan îi oferă și soluții lui Isărescu, împotriva căruia a concurat, în anul 2000, la funcția de președinte al României: ” Prima, Banca Națională a României.  Experții Comisiei Europene și cei ai FMI au cerut BNR ca, până la finele anului 2013, să clarifice de ce băncile din România stau ani de zile în bilanțuri, pe de o parte cu credite neperformante și, pe de alte parte, cu provizioane constituite.  Și , evident, să adopte măsurile care se impun pentru ca aceste bănci să își asaneze bilanțurile.”

Teodor Stolojan este membru PDL și a fost prim ministru timp de un an, în perioda 1991 – 1992. El este cunoscut românilor mai mult pentru celebra „naționalizare a valutei”,făcută în perioada în care a fost premier, și mai puțin pentru recapitalizarea băncilor de stat sau pentru liberalizarea prețurilor, obiective atinse în aceeași perioadă.

6 comentarii

digital 09-01-2014 - 21:00

ai dormit ca boul pe coadă, iar acu ți s-a ridicat nivelul economic !
piei dreq de băsist-comunist!

Pkly 09-01-2014 - 21:53

I-auziti…sa va cruciti !
Oficial…cica bankutele bastinase,fetite mai micute ale altor banci-mama europene,ar avea un gunoi sub presh de a ajuns la 25%(asa spun ei la creditele pe care n-o sa le mai recupereze in veci !). Iar dandanaua e alta…ca organisme de control de peste mari si tari ne-au cerut sa se adopte masuri de asanare a bilanturilor bankutelor(si cu termen in dec 2013 ?!?). Probabil,mai pe romaneste,sa se dea falite(!) ca apoi pNR-ul sa le acopere pagubele(nu e asa ca a garantat depuneri in echivalent de 100.000 euro/persoana/bankuta ?).
Lumeee-lume !

Pribeagul 10-01-2014 - 22:03

“În această etapă, nu lichiditatea împiedică relansarea creditării, ci volumul impresionant al creditelor neperformante (21,7% din soldul creditelor, la sfârșitul lunii octombrie 2013)”

Noa si asta acum, dupa ce ne tot indemna sa luam credite ca economia duduie, s-a trezit dintr-un somn lung cu ochelarii pe nas sa ne aminteasca cit de rau ne merge cu datoriile pe care le-am facut. Dormi la loc! Dupa cit rau ai facut Romaniei, poti sa dormi cit… Ariel!

vessa bolduro 11-01-2014 - 23:14

Stolojinsky este un mastodont care inca mai traeste pe spatele romaniilor. Ar fi bine sa te retragi la pensie, tataie. ai facut numai rau tarii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult