Acasa BusinessFinante-Banci UBS, pierdere de 2 miliarde de dolari. Traderul a fost arestat

UBS, pierdere de 2 miliarde de dolari. Traderul a fost arestat

scris de Mihaela Popescu TAULET
4 afisari

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat, joi, că a înregistrat o pierdere de două miliarde de dolari din cauza unor tranzacţii financiare neautorizate efectuate de un trader al diviziei de investiţii. Traderul arestat se numeşte Kweku Adoboli, potrivit The Telegraph.

Traderul care a prejudiciat UBS cu 2 miliarde de dolari a fost arestat la Londra

Poliţia din City of London, centrul financiar al metropolei britanice, a anunţat că a reţinut un bărbat în vrstă de 31 de ani sub suspiciunea de fraudă. Potrivit grupului, citat de cotidianului elveţian NZZ, traderul lucra la Londra, la divizia de valori mobiliare a UBS.

Grupul avea, în iunie, aproape 18.000 de angajaţi la divizia de investiment banking, majoritatea în afara Elveţiei, în ţări precum Marea Britanie (Londra) şi Statele Unite. Acţiunile UBS se aflau în scădere cu 5,5% la 08:37 GMT (11:37 ora României), în timp ce un indice al sectorului bancar din regiune era în urcare cu 1,3%. Acţiunile UBS au scăzut joi dimineaţă cu până la 9,6%.

Traderul Kweku Adoboli

UBS, cea mai mare bancă elveţiană , a anunţat joi că a înregistrat o pierdere de 2 miliarde de dolari din cauza unor tranzacţii financiare neautorizate efectuate de un trader al diviziei de investiţii. Banca a arătat că va înregistra pierderea în trimestrul al treilea al acestui an. Banca începuse să recâştige în acest an încrederea clienţilor, după ce a fost salvată în 2008 de guvernul elveţian de la colaps, pe fondul pierderilor masive ale băncii de investiţii, determinate de active toxice, în urma crizei ipotecare subprime şi crizei financiare mondiale.

UBS a anunţat luna trecută că va reduce numărul angajaţilor cu 3.500 pentru a economisi 2 miliarde de franci elveţieni (2,3 miliarde de dolari) pe an. Majoritatea băncilor mari de investiţii au anunţat planuri de disponibilizare şi se pregătesc pentru câţiva ani grei, deşi au efectuat, în urma crizei din 2008-2009, angajări în valuri. UBS şi-a liniştit însă clienţii spunând că nu au fost afectaţi. „Este uimitor că încă se poate întâmpla asta. Evident, au o problemă cu gestionarea riscului. Chiar şi când suma nu este atât de mare, reprezintă o pierdere de încredere care pune UBS într-o lumină proastă. Au pierdut astfel o mare parte din încrederea pe care au recâştigat-o prin eforturi mari”, a declarat pentru Reuters un analist al ZKB.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult