Acasa BusinessFinante-Banci UE şi FMI, vizită “surpriză” la Atena

UE şi FMI, vizită “surpriză” la Atena

scris de M.A.
2 afisari

Inspectori ai UE şi FMI vor face o vizită „surpriză la Atena, în cursul acestei săptămâni, pentru a discuta cu noul ministru al Finanţelor, Evangelos Venizelos, au declarat luni oficiali din cadrul guvernului elen.

FMI

„Întrevederea va avea loc marţi sau miercuri”, a afirmat un oficial guvernamental, sub rezerva anonimatului. Totodată, ministerul elen al Finanţelor a făcut cunoscut faptul că executivul de la Atena „nu se aşteaptă la probleme” în ceea ce priveşte acordarea, la începutul lunii iulie, a celei de-a cincea tranşe a împrumutului UEFMI acordat ţării, condiţionat însă de adoptarea unui nou plan de austeritate şi de privatizări. Ministerul „este încrezător în adoptarea acestui plan în parlament”, unde socialiştii ocupă 155 de locuri din totalul de 300, în cadrul votului prevăzut pentru 28 iunie, a precizat o sursă din cadrul ministerului, transmite Moldpres.

Adoptarea acestui nou plan care prevede măsuri dure de austeritate, care a suscitat nemulţumire în întreaga Grecie, a fost pusă drept condiţie de către partenerii Atenei pentru deblocarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 12 miliarde de euro, din împrumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei de UE şi FMI în mai 2010.

Miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro au decis în noaptea de duminică spre luni amânarea unei decizii finale privind achitarea tranşei de 12 miliarde de euro din împrumutul acordat Greciei, spunând că întâi Atena va trebui să adopte măsuri dure de austeritate, transmite Agerpres. De asemenea oficialii europeni au anunţat că eliberarea noii tranşe din împrumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei de UE şi FMI să fie realizată până în jumătatea lunii iulie. Grecia a anunţat că are nevoie de aceşti bani pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Dar, păstrând presiunea asupra Atenei, unde creşte opoziţia faţă de noi măsuri de austeritate, miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro au insistat că acordarea următoarei tranşe va depinde de adoptarea de către Parlamentul Greciei a legislaţiei privind reformele fiscale şi vânzarea activelor de stat. La încheierea reuniunii de la Luxemburg, miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro au anunţat că vor adopta un al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, care nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul de reducere a datoriei stabili la acordarea primului împrumut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult