Acasa BusinessFinante-Banci Vezi ce se mai întâmplă cu datoria Greciei

Vezi ce se mai întâmplă cu datoria Greciei

scris de B.C.R
3 afisari

Potrivit unui raport al FMI, în 2012 şi 2013 deficitul bugetar al Greciei va fi mai mic, iar datoria publică va fi mai ridicată decât s-a estimat în aprilie.

Ce se mai întâmplă cu datoria Greciei

Anul acesta deficitul va scădea la 7% din PIB, faţă de 7,2% cât prognoza FMI în aprilie, iar anul viitor deficitul va fi de 2,7% din PIB, faţă de 4,6% estimat anterior. În schimb, datoria Greciei va ajunge la 162,6% din PIB în 2012, faţă de 153,2% din PIB cât prognoza FMI în aprilie, iar anul viitor va atinge nivelul record de 171% din PIB, faţă de 160,9% estimat anterior.
Recesiunea din Grecia va fi mai accentuată decât era prognozat, cea mai recentă estimare anunţând un recul de 6,7% din PIB, faţă de 4,5% prevăzut de Banca Centrală a Greciei în urmă cu două luni, şi de 2,8% votat iniţial în bugetul de stat, a declarat în 3 iulie ministrul adjunct de finanţe, Christos Staikouras.
Potrivit unui studiu al Centrului de planificare şi cercetări economice (Kepe), scăderea PIB a fost în primul trimestru de 6,5%, în cel de-al treilea va fi de 9,1%, iar pe întregul an de 6,7%, a arătat ministrul grec, amintind că în martie rata şomajului a atins 22%. Grecia înregistrează al cincilea an consecutiv de recesiune, începută prin criza bancară din 2008 şi agravată din 2010, anul declanşării crizei datoriei, care a obligat Atena să recurgă la împrumuturi internaţionale acordate de UE, BCE şi FMI.
Noul guvern de coaliţie, condus de conservatorul Antonis Samaras, s-a angajat să continue reformele prevăzute în planul de asanare a economiei dictat de UE şi FMI, cerând, în acelaşi timp, ‘schimbări care să favorizeze creşterea’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult