Acasa BusinessFinante-Banci Vezi noile condiţii de creditare pe persoană fizică

Vezi noile condiţii de creditare pe persoană fizică

scris de B.C.R
3 afisari

Banca Naţională a României (BNR) a primit de la Asociaţia Română a Băncilor (ARB) 60 de propuneri la noul Regulament de creditare a persoanelor fizice.

„Noi am trimis un set de 60 de propuneri, din care în jur de 33 erau acceptate deja, la nivel tehnic. Dacă la nivel de administrativ se va hotărî altfel, nu mai ţine de noi. Nu este simplu să convingi pe cineva că ceea ce propui este bine, logic şi, mai ales, acceptabil, din punct de vedere al activităţii bancare”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB şi şeful CEC Bank.

Potrivit Regulamentului BNR privind creditarea persoanelor fizice, pentru creditele de consum este prevăzută limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitanţii de astfel de credite ar trebui să dispună de garanţii reale sau personale care să acopere în proporţie de 133% valoarea creditului. În ceea ce priveşte creditele pentru achiziţia de locuinţe, avansul minimum prevăzut în regulamentul BNR este de 30%, în cazul în care clienţii optează pentru euro, şi minimum 40% pentru celelalte monede exceptând moneda naţională, unde avansul este de minimum 15%.

BNR propune băncilor ca în calculul venitului eligibil să ţină cont de aplicarea unor procente de ponderare, în funcţie de valuta în care clientul doreşte să se împrumute. Astfel, pentru euro, băncile vor trebui să ajusteze veniturile cu 35,5%, pentru francul elveţian cu 52,6%, pentru dolar cu 40,9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferentă francului elveţian. Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor de 0,6%, pentru a acoperi riscul fluctuaţiilor de dobândă şi 6% pentru fluctuaţiile de dobândă, indiferent de moneda creditului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult