Acasa BusinessMediu-Energie 29 iunie: Ziua Internațională a Dunării

29 iunie: Ziua Internațională a Dunării

scris de A.P.
140 Afisari

În data de 29 iunie se împlinesc 20 de ani de la instituirea Zilei Internaționale a Dunării. La nivel european, ziua este marcată prin evenimente specifice în cele 14 state dunărene și are ca scop adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului.

Tema de anul acesta a zilei este „Keep the Danube Blue / Să păstrăm Dunărea albastră”.

Marcarea zilei a fost instituită în anul 1994, prin Convenția de cooperare pentru protejarea și utilizarea durabilă a fluviului de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, documentul oferă cadrul legislativ de cooperare a guvernelor, organizațiilor neguvernamentale, instituţiilor de cercetare şi industriei în vederea prezervării, protecției și îngrijirii fluviului.

Ziua Internațională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004, cu ocazia împlinirii a 10 de ani de la semnarea convenției de la Sofia.

În 2022, Apele Române, instituția care administrează apele din domeniul public al statului și infrastructura Sistemului Național de Gospodărie a Apelor, a publicat un film documentar intitulat „Spune-mi despre Dunăre!”, în care sunt prezentate informații referitoare la mijloacele de conservare a biodiversității.

Ziua Internațională a Dunării a fost celebrată pentru prima dată în anul 2004, pentru a marca un deceniu de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a Dunării.

Format în urmă cu milioane de ani, Dunărea este cel mai mare fluviu european care curge de la vest către est, situat pe locul 28 ca debit în clasamentul mondial a râurilor.

La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea creează una dintre cele mai mari şi mai bine conservate zone umede din Europa: Delta Dunării, cu peste 5.000 de plante şi animale, conform datelor Administrației Naționale „Apele Române”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult