Acasa BusinessMediu-Energie 5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului: SOS oceanul planetar

5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului: SOS oceanul planetar

scris de C.S.
7 afisari

De Ziua Mondială a Mediului – 5 iunie, Programul ONU pentru Protecția Mediului UNEP transmite un mesaj SOS în fața pericolului creșterii nivelului oceanului planetar.

5 Iunie - Ziua Mondială a Mediului: SOS oceanul planetar.

Mesajul este popularizat cu ajutorul ambasadorilor săi, modelul Gisele Bündchen, actorii Don Cheadle și Ian Somerhalder dar și fotbalistul Yaya Touré.

Este vizată stoparea procesului de încălzire globală care duce la topirea calotei glaciare antarctice și groenlandeze, și implicit la creșterea nivelului oceanului planetar, a fost închis în mod simbolic într-o sticlă și aruncat în mare. Insula Barbados, un veritabil paradis tropical, a fost aleasă drept simbol al pericolului reprezentat de creșterea nivelului oceanului global pentru toate statele insulare.

„Suntem cu toții conectați. Problemele cu care se confruntă locuitorii insulelor vor fi și problemele noastre. Așa că fiecare măsură pe care o luăm pentru a reduce risipa și pentru a tempera procesul de schimbare climatică este importantă. Alătură-te uneia dintre echipele noastre și implică-te pentru a face o diferență cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului”, conform mesajului.

Cele patru echipe sunt reprezentate de ambasadorii UNEP.

Echipa lui Gisele Bündchen atrage atenția asupra faptului că aruncăm la gunoi mai mult de o treime din întreaga mâncare pe care o producem, risipind în același timp și prețioase resurse de sol și apă care au intrat în producția acestor alimente. Situația este cu atât mai gravă cu cât deșeurile alimentare reprezintă unul dintre cei mai mari poluanți cu gaze cu efect de seră ai planetei. Poluarea cu gaze cu efect de seră este cea care a declanșat procesul de încălzire globală și schimbările climatice care-l însoțesc, conform materialului publicat de UNEP.

Actorul Don Cheadle amintește, în cadrul echipei sale, că emisiile de dioxid de carbon sunt răspunzătoare în proporție de 85% de creșterea temperaturii medii pe glob din ultimii 10 ani — CO2 este cel mai distructiv gaz rezultat în urma activității umane. Atunci când reușim să economisim energie, fie că alegem să ne plimbăm pe jos sau să ne deplasăm pe bicicletă, participăm la reducerea nivelului poluării cu dioxid de carbon.

Actorul Ian Somerhalder reamintește că în prezent oamenii consumă în mod nesustenabil resursele limitate ale planetei și cheamă la mobilizarea tuturor, de la nivel individual până la comunități, corporații și reprezentanții politici, pentru o viață sustenabilă în raport cu mediul înconjurător și pentru un consum mai eficient al resurselor.

Fotbalistul de origine ivoriană Yaya Touré atrage atenția că este nevoie de o singură clipă pentru a arunca o pungă de plastic folosită o singură dată, sau un pet, iar acestea ajung la groapa de gunoi sau în oceane unde rămân pentru totdeauna, afectând grav mediul de viață marin. Yaya Touré îndeamnă la folosirea pungilor reutilizabile atunci când mergem la cumpărături și la reciclarea recipientelor de plastic folosite.
Mesajele celor patru pot fi ascultate sub forma unui videoclip realizat pe piesa celebrului muzician Sting, „Message In A Bottle”.

17 comentarii

briel 05-06-2014 - 05:16

Da, da. Reciclam recipiente din plastic si sacose de cumparaturi din plastic, sticla, metalul si cartoanele/hartia. In plus avem green box pentru biodegradabile. Si cu toate astea inca mai raman ambalaje din plastic in cutia de gunoi.

UnUL 05-06-2014 - 07:33

Nu știu cum e la voi prin Canada, dar românii mai au mult până a se civiliza și a aduna deșeurile reciclabile pe categorii. În plus, când vezi lacurile de acumulare și multe râuri acoperite de un covor de pet-uri, nu ești câtuși de puțin ”mândru că ești român” – vorba lozincii electorale PSDiste.

Tache 05-06-2014 - 07:41

„Civilizarea” vine prin amenzi si controale si in Canada. In plus, separarea gunoiului pe categorii se face doar in anumite zone, mai centrale. Pana la urma este vorba de externalizarea, catre cetateni, a muncii care trebuie facuta la gropile de gunoi.

UnUL 05-06-2014 - 07:44

Tăchiță, de data asta ai dreptate, deși mă întreb de unde știi tu cum e în Canada. Dacă ne-ai spune cum e în Rusia ai fii mai credibil. Ce spune Mândrășescu despre reciclarea deșeurilor?

jan dinu 05-06-2014 - 09:15

Domnul mieu, pai Tache ashesta de care zishi matale stie multe despre Canada. Pai nu stiai ca-i abonat la Arichi Pogonichi si tot ce zishe de Canada a invatat de acolo. Pai de 45 da ani incoashe asta n-a ieshit din colhozul lui din Basarabia, ara datorii la ei de 10.000 de ruble ce le-o furat la 20 de ani di de atunchi are oprire de a parasi colhozul. Mai da-l naibii, crethin, el viseaza ca odata daca s-o elibera de datorii, are sa mearga in Canada. L-or lasa asheia sa intre pe la ieshirea aeroprtului, dara poate nichi de pe avion nu-l vor lasa sa coboare.
JD-USA

digital 05-06-2014 - 09:20

jane după ce că ești cretin,mai ești și uituc!
ți-au sedat amerlocii și ultimul neuron,România suntem noi,nicidecum tu,așa cum greșit ți-au indus sentimentul fals,stăpânii pe la care slugărești!
doar subconțtientul te mai ține aproape de România,în rest ești o ființă în agonie!
cred că e cel mai mare blestem pe care ți-l poate da cineva:să nu-ți mai recunoști identitatea!
din câte am văzut,la tine e patologic măi vale,oricât ai dori tu să disimulezi!
Dacă mai dai din gură ji dane vă pârjolim pe toți ca pe por-cii de la barăcile unde nemții nu au făcut treabă sufient de migăloasă. Piei ji dane cu tot neamul tău de șobolani.

Antibasistul 05-06-2014 - 09:30

CELE DOUA POSTARI DE SUS SUNT SCRISE DE UN JIIDAN, cu nickuri ale forumistilor!!!

UnUL 05-06-2014 - 09:37

Degețel, dacă tu ești România, ne-am dus pe copcă. Din fericire doar te autoamăgești.

mircea 05-06-2014 - 07:46

cum se face ca cei 280.000 de EURO care sunt ceruti de familia Anghel este aceeasi suma pa care IOANA a avansato lfirmei Italiene pentru NANA????Or scapa clanul Basescu de puscarie dar de razbunarea tiganeasca nu v-a scapa niciodata

UnUL 05-06-2014 - 07:59

mirciulică, aici era vorba de Ziua Mondială a mediului, nu de Ioana Băsescu: Vezi că ai greșit articolul !
P,S. „Avansat-o” se scrie cu cratimă ia „va scăpa” se scrie fără cratimă, analfabet mic!

mircea 05-06-2014 - 08:12

este vorba de curatenie-prostovan mare BOU

Antibasistul 05-06-2014 - 08:51

Culmea e ca un NUL NEBUNUL-prostanacul basist SE CREDE DESTEPT, desi da in gropi permanent!!!

UnUL 05-06-2014 - 09:00

mirciulică, este evident că nu ai înțeles nimic din articol.
Cât despre cretinul incurabil de Bășinel, care iar se bagă ca musca în kkt (kktul pare de altfel a fi mediul lui de predilecție!), nu mai e nimic de spus.

Antibasistul 05-06-2014 - 09:16

Retardatul un NUL nebunul basist se baga necontenit ca musca in kakat, vorbeste neîntrebat pe NET!!!

UnUL 05-06-2014 - 09:38

Iar plagiezi, boulene.

jan dinu 05-06-2014 - 10:01

— La acest subiect trebuie cu totii sa-i dam mai multa atentie
asha cum stim sa pastram pamintul nepoluat pentru generatiile viitoare
Trebuie sa ne ingrijim de pamint ca de noi inshine !
JD-USA

BULA 05-06-2014 - 10:33

O trasasi sa fie trasa, ca tiganul plecat la vanatoare de gaste. Cred ca stii bancul.
Nu depinde de noi, ci de cei care iau deciziile, de bogatanime, de „gulere albe” (mafiotii din politica). Pana nu o sa apara efecte grave, nimeni nu va lua o decizie in sensul remedierii a ce s-a stricat. Asta implica costuri sociale si politice mari.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult