Acasa BusinessMediu-Energie Acord între Rusia și Ucraina privind prețul gazelor

Acord între Rusia și Ucraina privind prețul gazelor

scris de A.P.
2 afisari

Ucraina și Rusia au ajuns la un acord asupra unui preț provizoriu pentru livrările de gaz, a anunțat președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Acord între Rusia și Ucraina privind prețul gazelor.

Acord între Rusia și Ucraina privind prețul gazelor.

Gigantul rus Gazprom și-a sistat în iunie livrările de gaz către Kiev, care a refuzat creșterea de preț decisă de Moscova după sosirea la putere a proeuropenilor în Ucraina în februarie și a acumulat o datorie grea. În ceea ce privește prețul, „am ajuns la un acord, iar poziția ucraineană a fost de facto acceptată: să vorbim doar de iarnă și să fixăm prețul la 385” de dolari pentru mia de metri cubi, a declarat Poroșenko. „Rușii au acceptat”.

„În baza acestor consultări, pot spune că Ucraina va avea gaz, va avea căldură”, a asigurat președintele într-un interviu difuzat sâmbătă seară de televiziunile ucrainene. La capătul discuțiilor de la Milano de vineri cu Poroșenko, liderul rus Vladimir Putin anunțase deja realizarea unor „progrese” și „un acord referitor la condițiile de reluare a livrărilor de gaze, cel puțin pe perioada iernii”.

Petro Poroșenko a explicat că pentru perioada de vară, când cererea e mai redusă, Kievul și-ar dori un preț de 325 de dolari, principiu refuzat de Moscova. În prezent, prețul este fixat la 485 de dolari. Poroșenko a discutat de mai multe ori vineri cu Putin, în prezența unor lideri europeni, dar și individual, pe marginea summitului ASEM de la Milano. Cei doi responsabili au anunțat progrese realizate pe tema conflictului gazier, fără a atinge un acord complet, și negocieri programate marți la Bruxelles la nivel ministerial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult