Acasa BusinessMediu-Energie Agricultura, în pericol: E nevoie de ploi în aprilie şi mai

Agricultura, în pericol: E nevoie de ploi în aprilie şi mai

scris de Marius Bâtcă
3 afisari

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) a avertizat că România se va confrunta cu un an secetos daca nu vor cădea mai multe precipitaţii în următoarele două luni.

seceta

Agricultura, în pericol: E nevoie de ploi în aprilie şi mai

Ion Sandu a explicat miercuri, la un forum de specialitate, că singurul motiv pentru care doar rapiţa a fost compromisă în acest an până acum a fost stratul de zăpadă căzut în această iarnă, însă potrivit acestuia „în martie, stăm foarte rău, cu precipitaţii de sub 10 l-p”. Directorul general al ANM a anunţat într-o declaraţie remisă de Agerpres că „dacă la sfârşitul lunii aprilie şi în luna mai nu plouă va fi un an mai greu decât în 2007”.

Deşi prognoza pe următoarele trei luni indică faptul că nivelul de precipitaţii din România va fi apropiat de normele climatologice ale perioadei, liderul ANM a subliniat că a acest lucru nu exclude seceta. Acesta a precizat că “Situaţia este atât de grea încât este posibil să avem şi inundaţii, şi secetă. Acea cantitate de precipitaţii de 60 l/mp care ar fi suficientă pentru rezerva de umiditate, poate să cadă într-o zi. În ziua respectivă vom avea inundaţii şi în restul lunii secetă.” Ieri a fost oferită publicului o prognozş meteo până în data de 10 aprilie care arată că în următoarele două săptămâni temperaturile se vor situa la limitele normale, iar ploile nu vor fi însemnate. Şeful ANM, Ion Sandu, a anunţat că va oferi mai multe indicaţii cu referire la pericolul de secetă sau inundaţii la sfârşitul lunii aprilie.

Tot miercuri la Bruxelles, potrivit Moldpress, mai multe state din sudul Europei au atras atenţia asupra problemei lipsei precipitaţiilor şi posibilatea de confruntare cu o secetă puternică, îndeosebi în Peninsula Iberică. Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a anunţat că se va folosi de “toate mecanismele pe care le are la dispoziţie pentru a ajuta Spania şi Portugalia, precum şi celelalte ţări care vor solicita ajutor”. Grecia, Cipru, Franţa şi Marea Britanie se află şi ele pe lista statelor ce vor fi cel mai probabil afectate de secetă. Totodată, Dacian Cioloş a precizat că ajutoarele ar putea fi trimise la mijlocul lunii octombrie şi nu la finalul anului 2012.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult