Acasa BusinessMediu-Energie Am înroşit-o şi cu Certificatele Verzi

Am înroşit-o şi cu Certificatele Verzi

scris de A.H.
5 afisari

Comitetul ONU de Conformare al Protocolului de la Kyoto a confirmat duminică, în şedinţă publică, suspendarea Romaniei de la tranzacţionarea certificatelor de emisii, informează Ministerul Mediului şi Pădurilor.

certificat_efect_sera

Avem probleme cu calitatea aerului

Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în data de 8 iulie 2011. Potrivit acestora, România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră (GES).

România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare şi a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de GES.

Potrivit Ministerului Mediului, în acest moment România implementează deja măsurile menite să asigure îndeplinirea cerintelor Comitetului, privind îmbunătăţirea constantă a sistemului naţional şi conformitatea inventarului naţional al emisiilor de GES.

Anunţul cu privire la posibilitatea suspendării României de la tranzacţionarea certificatelor de emisii a fost făcut vineri.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului /ANPM/, Iosif Nagy, a anunţat că România ar putea fie suspendată de la tranzacţionarea certificatelor, însă, datorită măsurilor luate în acest an la nivelul autorităţilor, poate redeveni eligibilă pe această piaţă în maximum două luni.

Întrebat cum comentează declaraţia premierului Emil Boc care a avertizat că va cere demisia şefului ANPM dacă tranzacţiile cu certificate verzi vor fi suspendate, Iosif Nagy a evitat să dea un răspuns, precizând totodată că între anii 2008 şi 2010, nu s-a vândut nici măcar un singur astfel de document.

Acesta a spus, potrivit Agerpres, că nu ştie numărul exact de certificate pe care România le are pregătite pentru tranzacţionare pe pieţele externe.

Tot vineri, primul ministru Emil Boc a declarat că îi va cere demisia cel puţin şefului ANPM, Iosif Nagy, dacă România va fi suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră de către Comitetul ONU pentru respectarea Protocolului de la Kyoto, decizie prin care ţara noastră ar putea pierde venituri de mai multe sute de milioane de euro.

România are 300 de milioane de unităţi pe care le poate vinde, dar pe piaţă ‘este o ofertă destul de puternică din partea altor ţări’, cum ar fi Rusia sau Ucraina.

Certificatul Verde este un document care atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie. Cota anuală obligatorie pentru 2011 este de 8,3% din energia electrică furnizată de fiecare furnizor consumatorilor finali.

1 comentariu

Parpangh(El) ... De Emisia D-lui Borbely 29-08-2011 - 02:29

Indiferent daca este vorba de incompetenta , neglijenta s-au rau vointa se impune in mod imperios D E M I S I A d-lui Laszlo Borbely si a intregii echipe cu responsabilitati in domeniu, precum si recuperarea sumelor pierdute de S T A T U L R o m a n ! ( In contextul asigurarii rogatorii a averilor ) Daca santeti in functii, achitati-va de sarcini si indatoriri, asta se numeste si SABOTAJ ECONOMIC!sa verestoitzi padurile, sa scoateti legi aberante depe urma carora tot cetatenii sa plateasca, va pricepeti … I N C O M P E T E NT I L O R cu staif!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult