Acasa BusinessMediu-Energie Apa României este din ce în mai proastă

Apa României este din ce în mai proastă

scris de Doru Dragomir
247 afisari

La inceputul lunii martie, Econtext a publicat un articol-bomba, in care am aratat cum seaca Romania. Efectiv, cum se reduce suprafata acoperita cu apa a Romanii, cum seaca raurile, lacurile, izvoarele tarii. Multe din aceste ape scad ca urmare a fenomenelor naturale, dar altele dispar din cauza omului.

De fapt, cele mai multe scad din acest motiv. Si se cunosc multe din aceste actiuni care au dus la disparitia unor cursuri de apa. Dincolo de aceasta analiza despre raurile si izvoarele Romaniei, vom vedea acum alta fata a monedei. Am vorbit despre cantitatea de apa a Romaniei, dar trebuie sa vedem si celalalt parametru: calitatea apei.

Da, acesta este subiectul acestui articol: calitatea apei! Din pacate, apa Romaniei este din ce in mai proasta! Romania mai are putina apa de calitatea intai. Tot mai putina! Econtext va arata cati kilometri cu rauri cu apa de calitatea intai mai sunt in Romania. Si cum a evoluat numarul acestora in ultimii douazeci de ani. Foarte important: avem in vedere raurile, cat si afluentii lor, tot ce inseamna apa curgatoare. Datele provin de la Administratia Nationala a Apelor Romane.

Iar din cifrele pe care le vom prezenta, ne vom da seama de pericolul in care se afla tara noastra, intrucat aceste rauri, aceste bazine hidrografice, sunt sursa de apa potabila a tarii! Iar ele au disparut cu o viteza uimitoare in ultimii ani.

Evolutie neagra

Sa vedem cifrele! In anul 1991, Romania avea 7.747 de kilometri de rauri cu apa de calitatea intai. Acest volum a sporit in urmatorii ani, ajungand pana la 14.979 de kilometri in anul 2001. Dupa care urmeaza potopul! Iar cand spunem „potop”, nu exageram deloc. Lungimea raurilor cu apa de calitatea intai a scazut drastic din 2001, astfel incat acum mai avem doar 708 kilometri cu rauri cu apa in stare foarte buna (calitatea intai). Apele bune s-au diminuat de 11 ori! De la 7.747 de kilometri in 1991, pana la 708 kilometri in 2010!

Au existat multe fluctuatii in ultimii ani, dar, din pacate, cele mai drastice fluctuatii au fost intotdeauna in minus. Iar la nepasarea generalizata din Romania, ne putem astepta la continuarea acestui trend negativ. Mai mult, daca ne uitam la toate la raurile tarii si la afluentii lor, vom avea surprize uriase. Vom vedea ca mai sunt putine rauri, putine bazine hidrografice care mai au apa de calitatea intai. Dar iata ce rauri, ce bazine hidrografice mai au apa de calitatea intai:


Iata si cati kilometri de rauri cu apa de calitatea intai sunt in Romania (incepand din 1991 si pana in 2010), dar si ce rauri mai au apa de calitatea intai:


4 comentarii

neverlandd 19-04-2012 - 15:48

de cursuri de apa de vor fi sa dispara…va fi doar din pricina omului in cazul in care se hotaraste devierea cursurilor naturale sau indiguirea pentru stoparea unor cursuri de apa pentru crearea locurilor amenajate de captare a apei (lacuri artificiale). de la sine cursurile de apa nu vor disparea cu desavarsire decat …poate pentru un timp scurt in cazul unei secete dar cand revin ploile apa va fi din abundenta iar. ciclul naturii… tot ce dispare de pe planeta e din pricina omenirii dobitoace 🙂

romulus 19-04-2012 - 16:31

tu esti in plus! Ia -ti zborul pe lumea aialalta,ca poluezi prea mult si consumi si multa apa!

MI-5 19-04-2012 - 17:41

Este absolut ilogic ce se scrie.

In 2003 aveam 14 mii de km iar in 2004 doar aproape 3000???
Nu pot dispare intr-un an 11 mii km de apa buna…

In 2009 aveam 6784km iar in 2010 708 km???

Iarasi se pregateste vre-o potlogarie?

Spre exemplu triplarea pretului la apa potabila?

N-am nici cea mai mica incredere in Econtext-ul asta!

digital 19-04-2012 - 17:57

un articol distorsionat și ciuntit,fără parametri logici…
nu există nici o bază de date la care să faci trimitere,indicatori,formule,etc….nothing….
cum zicea adminu ”steluță” despre comment-urile forumiștilor,Adică””*””-maculatură!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult