Acasa BusinessMediu-Energie Atenţie la castraveţi.Legumele sunt contamintate cu o bacterie ucigaşă

Atenţie la castraveţi.Legumele sunt contamintate cu o bacterie ucigaşă

scris de D.S.S.
4 afisari

 Sursa contaminării legumelor cu o bacterie aflată la originea mai multor decese nu a fost identificată, au afirmat duminică autorităţile germane, precizând că alerta generală privind fructele şi legumele rămâne valabilă.

Bacteria E.coli in castraveti

Cât timp experţii din Germania şi Spania nu sunt capabili să identifice cu certitudine originea agentului patogen, alerta generală privind fructele şi legumele rămâne valabilă”, a declarat ministrul german pentru alimentaţie, agricultură şi protecţia consumatorilor, dna Ilse Aiger, duminicalului Bild am Sonntag, citat de AFP.

Dată fiind rapiditatea propagării maladiei, autorităţile sanitare germane i-au sfătuit pe cetăţeni să evite consumul de roşii, castraveţi şi salată verde în stare crudă, în special cele provenind din nordul ţării.

În acest stadiu, institutul Robert Koch, instituţia federală însărcinată cu controlul sanitar, a confirmat două decese provocate de bacteria E.coli enterohemoragică. Se fac analize în legătură cu alte opt decese suspecte a avea aceeaşi cauză.

Propagată mai ales prin consumul de legume crude, bacteria poate provoca diaree obişnuită sau hemoragică, până la afecţiuni severe ale rinichilor, chiar mortale, denumite sindromul hemolitic şi uremic.

Potrivit institutului Robert Koch, peste 270 de persoane au fost contaminate în ultimele săptămâni, faţă de 60 pe an în medie în Germania. Focarul este situat în nordul Germaniei, dar cazuri sau suspiciuni de cazuri au fost semnalate şi în Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Austria, Franţa şi Elveţia.

Suspiciunile sunt îndreptate pentru moment spre Spania, după ce Comisia Europeană a incriminat castraveţi proveniţi din culturi din sere în Andaluzia, fără să excludă totuşi ca o contaminare să se fi produs în timpul procesului de distribuţie.

După cum scrie duminică presa daneză, citată de Xinhua, castraveţii din Danemarca sunt suspectaţi că ajută la răspândirea bacteriei.

Conducerea unei şcoli din oraşul danez Odense au afirmat că până la 1.500 de copii au fost expuşi după ce au mâncat castraveţi de origine daneză la un festival al şcolii vineri, scrie ziarul local Fyns Times.

Castraveţii proveneau de la un angrosist danez care livra produse şi unui furnizor german. Castraveţii danezi au fost amestecaţi în Germania cu castraveţi din Olanda, ceea ce face dificil să se determine dacă legumele daneze sunt cele contaminate.

Potrivit autorităţilor în domeniu, în Danemarca sunt nouă cazuri confirmate, alte opt persoane fiind suspectate că au infecţia intestinală. Au fost lansate avertismente contra consumului de roşii, salată verde şi castraveţi în stare crudă provenind din Germania şi castraveţi provenind Spania.

4 comentarii

Arhimede 30-05-2011 - 14:28

„Civilizaţii” indivizi din zona în cauză, n-au auzit că legumele trebuie spălate înainte de a le băga în gură…
Au scos castraveţii din folia de plastic şi i-au ronţăit ne-spălaţi…

Şi un şcolar din România ştie că legumele trebuie spălate foarte bine, în cel puţin trei ape…
asta de la bunici citire…

Ciu Huhu 30-05-2011 - 16:31

Daca microbii, bacteriile-s in interiorul legumelor degeaba le speli si de o suta de ori! Doar fierte…, rosiile si castravetii nu se fierb!

Arhimede 30-05-2011 - 18:33

Ciu Huhu…
bacteria in cauza nu are cum sa intre in interiorul legumelor.
Este la suprafata pe coaja…

Ciu Huhu 30-05-2011 - 22:42

Nu baga mina-n foc ca te arzi!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult