Acasa BusinessMediu-Energie Băsescu: Proiectul Roşia Montană a fost îngropat din laşitatea politicienilor

Băsescu: Proiectul Roşia Montană a fost îngropat din laşitatea politicienilor

scris de Șt. C
3 afisari

Preşedintele Traian Băsescu susţine că proiectul de exploatare auriferă de la Roşia Montană ‘stă îngropat’ din 1997 din cauza ‘laşităţii’ oamenilor politici.

Băsescu muşcă din Putere

‘O astfel de exploatare creează locuri de muncă. Eu nu sunt adeptul laşităţii decizionale. De dragul de a fi mângâiat pe creştet de un ONG vocal, de o televiziune mai mult sau mai puţin naţională sau antinaţională, poate interveni şi laşitatea. Şi am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din ’97 până acum, să ştiţi că unul dintre motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din ’97, ne găsea creşterea preţului la aur în plină exploatare’, a declarat Băsescu luni, aflat în vizită la Roşia Montană.

El a susţinut, potrivit Agerpres, că românii trebuie să înţeleagă ce ‘dezastru ecologic’ este în acest moment la Roşia Montană, punctând că orice ţară trebuie să-şi folosească resursele pe care le are.

Întrebat dacă responsabil de amânarea proiectului de la Roşia Montană este şi premierul Emil Boc, şeful statului a răspuns: ‘Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi şi să spuneţi cinstit ce este aici, tot ce ascundeţi, realitatea de la Roşia Montană – poluarea şi afectarea gravă a mediului, ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile, dar toţi s-au ferit’.

Cât priveşte posibilitatea renegocierii contractului pe care statul îl are cu compania care va face exploatările de la Roşia Montană, preşedintele Băsescu a afirmat că acest lucru este obligatoriu, dar că nu este ‘problema’ sa. ‘Cred că trebuie renegociat, dacă nu, statul are alte pârghii. Să fiţi siguri de asta, că redevenţa este în lege, nu e în contract’, a subliniat Băsescu.

13 comentarii

lala 29-08-2011 - 15:09

a ramas base fara lichiditati

Pribeagul 29-08-2011 - 19:43

Trecutul si prezentul

“Se spune ca romanii ar fi descoperit tezaurul dacilor, insumand 165 de tone de aur si o cantitate dubla de argint, ascuns sub albia unui rau, acolo unde Decebal incercase intr-un gest disperat, sa il ascunda din fata invadatorilor. Captura avea sa fie folosita de Traian pentru reconstructia Romei, pe care o va aduce la cel mai inalt grad de dezvoltare din intreaga ei istorie. Succesul avea sa fie sarbatorit cu un fast nemaintalnit de pe vremea lui Cezar: nu mai putin de 123 de zile de jocuri si recompense banesti substantiale pentru fiecare cetatean roman.”

Pe urma :
– romanii au scos 500 to aur;
– austro-ungarii 800 to aur ;
– in secolul XVII din minele Apusenilor se scotea 20% din productia de aur a lumii;
– inainte de revolutie 20 to/an;
– in 2005 se mai scoteau 2 to/an.

Din anul 2000 Banca Nationala a Romaniei a refuzat sa mai cumpere aur. Conform normelor UE rezerva de aur trebuie sa fie 15% din rezerva internationala, procent asigurat.

In urma afacerii cu Gold Corporation (alti ticalosi) am pierdut poansonul si dreptul de a marca lingourilor. Dintr-o forta in domeniu am devenit… nimic.

Este greu de inteles tragedia poporului meu, poporul roman.
Avem munti si paduri, dealuri bogate si cimpii roditoare, avem riuri, fluviu si mare, avem subsolul bogat in aur, argint, alte feroase si neferoase, petrol, gaze naturale si… ce n-avem? Cine mai are toata aceasta bogatie?

Mai mult, suntem niste oameni minunati, suntem oamenii care in tara cistigam 300 de euro/luna, iar daca facem pasul si ne angajam in vest cistigam 4000 de euro/luna.

Din aurul mult pe care l-a avut Romania au mai ramas in maruntaiele pamintului patriei citeva sute de tone. O forta necunoscuta si consider, pina la proba contrarie, ticaloasa si rapace, nu partener, are intentia de a ne lipsi si de aceasta bogatie, lasandu-ne la fel de saraci. Forta a scos la inaintare pentru a ne convinge de favoarea pe care ne-o face pe presedintele tarii.

Noi ne-am lasa convinsi de presedintele tarii daca ar fi dat dovada ca este un om onest, dar primul om in stat, prin ceea ce ne spune, prin argumentele aiuristice cu care cauta sa ne convinga de “beneficiile” afacerii, ne dovedeste si de aceasta data ca nu este decit un bagabond.

De ce o participare de 19.7% si redevente? Toate acestea, avind in vedere ce se poate intimpla cu societatile comerciale, ar putea sa insemne nimic, – ne spune ceva afacerea Krivoi Rog?, de exemplu. De ce nu putem sa venim noi cu aurul si 51%, iar ei cu exploatarea si restul?

Presedintele este neconvingator. Din bilbiielile pe care ni le livreaza ca argumente economice se poate deduce mai degraba ca vom a ajunge in postrura femeii cinstite din gura-lumii: violata si cu banii luati.

Cind vezi cum este promovat acest proiect controversat, ramii cu o mare dezamagire.

Am fost saraci, suntem saraci, vom ramine saraci, dar fara aur.

Mircea Cărtărescu: „În totului tot, e vorba despre un caz tipic de exploatare economică a resurselor unei ţări din «lumea a treia», afacere de pe urma căreia vor beneficia cei câţiva care au, în prezent, pâinea şi cuţitul, pe când toţi ceilalţi vor pierde”.

BULA 29-08-2011 - 20:33

Romanii n-au credinta si nici caracter. Societatea este atomizata si indivizii isi fura caciulile intre ei. Biserica Ortodoxa este de toata jena, o adunatura de borfasi in straie popesti.
Cred ca aceasta suma de caracteristici negative are la baza un deficit de inteligenta, o gena defecta, un soi de autism. Am vazut multi romani care performeaza intr-un domeniu, nu stiu cum, dar in viata de toate zilele se comporta de parca ar fi cretini. Ceva nu le merge cum ar trebui.

cotoiul vasile 30-08-2011 - 02:00

„Tara de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate in fata Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi in moralisti, ministrii care s-au vandut o viata intreaga, deputatii contrabandisti… Nu ne prabusim nici de numarul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem in suflet, e o epidemie infricosata de meningita morala”.
Octavian Goga, 1916

Tache 30-08-2011 - 07:33

Pribeagule, stiai ca Pamantul nu este rotund ?

Nu, nu este ! Are forma de para. Este turtit la poli, din cauza greutatii enorme a ghietii. Exista doua emisfere, cea vestica, mai mica, si cea estica, mai mare. De aceea are forma de para. Granita dintre cele doua emisfere este la fisurile de pe mijlocul oceanului Atlantic si de pe fundul oceanului Pacific.

Am aflat acest lucru cand a avut loc un proces in Canada, iar jurisdictia anglo-saxona a functionat normal. NASA, ca martora la proces, a fost nevoita sa recunoasca acest lucru. Pe hartile americane din anii 1950-1960 erau reprezentate clar cele doua emisfere ale Pamantului. Multi si-au inchipuit ca este doar o reprezentare politica, dar nu, era reprezentat Pamantul asa cum este el.

De ce au ascuns aceasta informatie ?

Pentru ca foarte multe credinte ale oamenilor care se considera rationali sunt doar atat, credinte pseudoreligioase, nici macar credinte religioase. Daca ma duc in piata si le spun precupetelor ca Pamantul nu este rotund, rad de mine, ma considera un om nebun, desi sunt un om politicos si poate chiar inteligent.

Aceasta informatie a fost ascunsa pentru a nu crea contradictie intre ceea ce vede omul pe cer si forma Pamantului. Omul nu trebuie sa-si puna intrebari. Trebuie sa aiba siguranta, siguranta decretata de la sediul central.

Si asa s-a ajuns ca majoritatea oamenilor cititi si inteligenti sa aiba . Virusi in sistem. De aici vin necazurile romanilor.

Solutia este devirusarea. Trebuie sa cautam adevarul si sa ne intrebam daca ceea ce credem noi este adevarat.

BULA 30-08-2011 - 07:59

Pentru noi Pamantul este rotund, ca un gogoloi. Nu conteaza ca nu este perfect sferic, ca nu stam sa-l masuram cu sublerul.
Cel putin stim ca nu este plat, cum credeau grecii pe vremuri.
Nu de la forma Pamantului ne vin necazurile, ci de la defectele genetice, de la tampenie. Am vazut ciobani de la munte, fara educatie, care judecau lucrurile corect, dar si profesori universitari cu care n-ai ce sa discuti, la cat sunt de batuti in cap.

Tache 30-08-2011 - 09:52

Nu este vorba de masurat cu sublerul, ci cu avionul.

Vorbim de mii de kilometri.

Tache 30-08-2011 - 09:56

De fapt tu imi dai dreptate, fara sa vrei. Prin comparatia ta intre ciobani si intelectualitatea Romaniei.

BULA 30-08-2011 - 10:03

Bate fierul acolo unde trebuie, nu o lua aluziv, cu „intelectualisme”. Prostimii trebuie sa-i explici concret, cu exemple, sa „puna mana”, sa pipaie, ca nu poate sa gandeasca abstract.

Europeanuul 29-08-2011 - 21:33

„Dacă acest proiect stă îngropat din ’97 până acum, să ştiţi că unul dintre motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din ’97, ne găsea creşterea preţului la aur în plină exploatare. Dacă se dădea drumul la proiect din ’97, ne găsea creşterea preţului la aur în plină exploatare”

Daca si cu parca se carau pe-o barca. Cine a putut visa in ’97 ca pretul aurului va atinge cotatiile de astazi? Nu mai stiu exact care ar fi cheltuieliile de productie la Rosia Montana (acestea variaza in functie de pretul motorinei, curentului electric, chimicalelor folosite, etc) insa imi amintesc ca la cotatiile din anul 2003 proiectul nu era foarte viabil din punct de vedere economic. Basescu isi da mereu arama pe fata cu astfel de declaratii!

Ar fi interesant (ca fapt divers) sa aflam cheltuielile de productie per ounce conform ultimelor planuri (caresa cuprinda preturi nu mai vechi de 1 an) cat si un break even point!

lala 30-08-2011 - 10:46

cel mai mare las este Base. si un marinar ratat noroc ca taicu era ofiter

Parpangh(El) ... DIN nOu,I N A P T U L ( NATIO) a D E C R E T A T: 30-08-2011 - 10:58

1. Numai sant de vina doar cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea Presedintelui in functie! Deloc ,nu mai sant di vina, unii s-au reesapat si au intrat in unpr-ul condus de flegmatizantul Ober S p a t a r ……2.Intreaga sleahta asa zis poolytica e di VINA(AICI, subscriu…)

Pirtea Maria 01-09-2011 - 16:44

ROŞIA MONTANĂ

ŞI CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

În Constituţia României se prevede clar că:

,,ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”

Deci, Statul Român are OBLIGAŢIA de a găsi cele mai bune soluţii de dezvoltare economică şi nu cele mai prăpăstioase. Aceste măsuri au ca scop ca românii să o ducă mai bine şi nicidecum mai prost sau să se distrugă iremediabil anumite zone ale ţării.

În lumina acestui articol din Constituţie, Statul Român are obligaţia, prin instituţile care îl reprezintă, de a denunţa contractul de exploatare de la Roşia Montană cu Gold Corporation, care este categoric în defavoarea României aducând atingere intereselor şi siguranţei naţionale.

De asemenea Statul Român trebuie să aducă de urgenţă modificări LEGII MONOPOLULUI DE STAT – LEGEA 31 DIN 1996, în care exploatarea aurului dar şi a sării şi a altor produse strategice, să capete un regim special şi să se deruleze numai prin companii ale Statului Român. În acest fel profitul integral al acestor activităţi economice, al acestor exploatări miniere va intra integral în Bugetul Statului şi se vor putea achita şi susţine pe termen lung plata pensiilor, salariilor, asistenţei sociale, ajutoarele de încălzire, etc.De asemenea exploatarea se va putea face raţional, după necesităţi şi cu păstrarea şi conservarea mediului în bune condiţii în zona respectivă.

În orice stat de oameni normali, aceştia caută să-şi apere interesele în faţa corporaţiilor străine în plină expansiune, dacă acestea aduc atingere dezvoltării economice normale a statului respectiv.

Şi în România trebuie să fie la fel!

România nu este un Stat slab, ci pare un Stat prost condus!

Nu pare că interesul naţional ar fi prioritatea numărul unu, aşa cum vedem că este în alte state ale lumii în prezent.

Dacă în trecut s-a croit ceva strâmb, nu ar fi cazul ca să fie de urgenţă remediat? Dacă imperfecţiunea unor legi sau lipsa de experienţă a unor oameni a permis să se ajungă la această situaţie aberantă prin care suntem expoliaţi de bogăţiile naţionale, nu ar trebui îndreptată această situaţie şi regîndite acele legi de urgenţă?

Dacă Instituţiile Statului Român vor sta impasibile în faţa acestei probleme acute din Roşia Montană şi probabil şi din alte părţi, vor putea fi acuzate în viitor de subminarea cu bună ştiinţă a economiei naţionale şi neexercitarea cu bună credinţă a obligaţiilor care le revin faţă de naţiunea română.

În România, în contextul crizei mondiale, nu sunt necesare rezolvări pripite şi de moment, ci rezolvări chibzuite şi pe termen lung în interesul cetăţenilor. Statul este pentru cetăţenii lui şi interesul naţiunii trebuie să-l reprezinte în orişice împrejurare. Statul nu poate deveni instrument de oprimare a majorităţii cetăţenilor lui, în favoarea unei minorităţi, indiferent de domeniul de interes.

Dacă în România a avut loc un proces al comunismului, poate ar fi cazul să fie şi un proces al CAPITALISMULUI SĂLBATIC în care suntem sistematic împinşi şi abandonaţi.

În orice stat din lume, un anumit procent din economia se află în mâna statului şi din acel profit statul îşi satisface propriile necesităţi. Cu atât mai mult în perioade de criză profundă şi generalizată, statul nu se poate baza numai pe impozite şi taxe, care tind să crească în mod insuportabil, degradând grav viaţa cetăţenilor.

Este singurul mod în care ne poate fi bine în România în viitor, ca Statul Român să aibă grijă de tot ce are în proprietate, spre binele cetăţenilor. Orice altceva se numeşte în limba română JAF!

Pirtea Maria.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult