Acasa BusinessMediu-Energie Borbely: Avem peste 1000 de situri contaminate. Trebuie să suflăm şi-n iaurt după ce s-a întâmplat în Ungaria

Borbely: Avem peste 1000 de situri contaminate. Trebuie să suflăm şi-n iaurt după ce s-a întâmplat în Ungaria

scris de Ziua Veche
40 Afisari

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în România sunt peste 1.000 de situri contaminate, care sunt monitorizate de Garda de Mediu, transmite Agerpres.


„Trebuie să fim şi mai fermi, cum am spus şi mai demult, trebuie să suflăm şi în iaurt după ceea ce s-a întâmplat şi la noi în Baia Mare (în 2000 – n.r.) şi acum şi în Ungaria. Noi avem un inventar al siturilor contaminate, trebuie s-o spunem foarte deschis că sunt foarte multe astfel de situri în România, peste 1.000. Noi, prin Grada de Mediu, prin autorităţile care au responsabilitate în acest domeniu, verificăm şi avem o monitorizare a acestor situri, dar o să vin cu o notă în Guvern să fim şi mai stricţi şi mai precauţi”, a subliniat ministrul.

Vreau să vă informez că sunt două asemenea halde, la Oradea şi la Tulcea. Sunt două zone în care şi în urma analizei făcute săptămâna aceasta de către Garda de Mediu nu există pericol de a se deversa. Sunt unele măsuri de ecologizare, pe care trebuie să le monitorizăm în continuare. De fapt, fabrica din Oradea nu funcţionează în momentul actual, a fost privatizată în 2000 şi nu mai funcţionează, cea din Tulcea funcţionează, dar au măsuri de ecologizare care sunt monitorizate şi sunt în grafic, au puţine întârzieri. La Oradea trebuie să clarificăm dar, vă repet, în momentul de faţă – din informaţiile pe care mi le-au dat colegii – nu e pericol de a se rupe vreo haldă”, a accentuat ministrul Mediului.

Potrivit lui Laszlo Borbely, din Fondul de Mediu se pot da bani pentru închiderea sau ecologizarea unor iazuri de decantare şi a siturilor contaminate.

„Avem o hotărâre de guvern pentru închiderea unor iazuri, patru iazuri pentru care dăm în jur de 120 milioane de lei în următoarea perioadă din Fondul de Mediu şi vom veni şi cu proiecte împreună şi cu Ministerul Economiei. Ministerul Economiei este responsabil, de fapt, pentru a lua măsurile necesare. Noi, Mediul, atragem atenţia în cazul în care nu se iau acele măsuri, dar Ministerul Economiei este responsabil pentru a lua aceste măsuri, pentru a rezolva din bani de la buget, din fonduri europene, din alte resurse”, a subliniat Borbely.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS