Acasa BusinessMediu-Energie Când ar putea SUA să înceapă livrări de gaze către Europa

Când ar putea SUA să înceapă livrări de gaze către Europa

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

John McCain a declarat că SUA ar putea începe furnizarea de gaze naturale către Europa până în 2020 pentru a echilibra exporturile de energie din Rusia.

Când ar putea SUA să înceapă livrări de gaze către Europa (foto:focus-energetic.ro)

Când ar putea SUA să înceapă livrări de gaze către Europa (foto:focus-energetic.ro)

McCain și-a exprimat satisfacția în legătură cu decizia Bulgariei de a nu permite construcția gazoductului rusesc South Stream pe teritoriul său. „Sunt bucuros că prietenii noștri în Europa au anulat construcția conductei” ce urma să traverseze țări europene, a mai spus McCain. „Cred că putem devansa acest termen”, a afirmat senatorul american John McCain, întrebat de corespondentul agenției ruse de presă dacă SUA ar putea să devină un exportator-cheie de gaze până în 2020 pentru Europa. Într-un comunicat emis cu o zi în urmă, biroul de presă al senatorului republican sublinia faptul că demersurile personale ale acestuia — care ceruse guvernului bulgar să se abțină de la cooperarea cu Rusia — „au avut succes.”

La 1 decembrie, președintele Vladimir Putin, în cadrul vizitei de stat în Turcia, a declarat că Rusia, în condițiile actuale, nu poate continua realizarea proiectului „South Stream„, inclusiv din cauza poziției neconstructive a UE. Conform mediafax, în același timp, pentru a satisface nevoile Turciei, Rusia va construi un nou sistem de conducte de gaze. Ulterior, directorul executiv al „Gazprom”, Aleksei Miller, a declarat că proiectul „South Stream” este închis. SUA sunt interesate direct în construcția în Europa a unei infrastructuri de gaze naturale lichefiate (GNL). Potrivit Centrului pentru politici energetice globale de la Universitatea Columbia, extinderea pe piața mondială a distribuției gazelor naturale lichefiate ar putea reduce în mod semnificativ veniturile „Gazprom” — cu 30-40%.

Datorită diversificării pieței de resurse energetice, a creșterii ofertei și, prin urmare, a prețurilor mai mici, consumatorii europeni vor putea reduce cheltuielile la gaze până la 20%, potrivit acelorași experți americani. Reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov, declarase anterior că perspectiva dependenței UE de resursele energetice din SUA sunt deocamdată rupte de realitate. „Numai pentru a menține nivelul actual al producției de gaze de șist, americanii au nevoie să pună în funcțiune câteva mii de sonde pe an”, a spus oficialul rus. Potrivit acestuia, „sondele pentru gazele de șist sunt de câteva ori mai scumpe decât sondele verticale convenționale pentru extracția de gaze naturale„.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult