Acasa BusinessMediu-Energie Când vor începe livrările prin gazoductul Iași-Ungheni

Când vor începe livrările prin gazoductul Iași-Ungheni

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Premierul moldovean Iurie Leancă a anunțat că primele livrări de gaze din România prin gazoductul Iași-Ungheni vor începe în timpul apropiat, până la sfârșitul acestui an.

Când vor începe livrările prin gazoductul Iași-Ungheni (foto:romaniaregional.ro)

Când vor începe livrările prin gazoductul Iași-Ungheni (foto:romaniaregional.ro)

„De la Iași la Ungheni, gazele vor porni până la sfârșitul acestui an. Obiectivul nostru principal este de a prelungi conducta până la Chișinău. Construcția ei va dura câțiva ani. Atunci, vom putea cumpăra gaze de unde este mai ieftin. Acest proiect nu este îndreptat împotriva Gazprom sau a Rusiei”, a asigurat Iurie Leancă, , în contextul alegerilor parlamentare de duminică, 30 noiembrie, din Republica Moldova. Gigantul rus de gaze Gazprom livrează Moldovei gaze naturale conform unui contract încheiat cu societatea „Moldovagaz”, care a expirat în mod oficial în 2011 și, de atunci, a fost prelungit anual. În noiembrie, companiile rusă și moldoveană de gaze au semnat un act adițional, în conformitate cu care prețul livrărilor de gaze rusești scade până la 322 dolari mia metri cubi (de la circa 370 de dolari mia metri cubi), iar volumul livrărilor se mențin la nivelul celor din 2014—aproape trei miliarde de metri cubi.

Ministrul economiei, Andrian Candu, declarase recent că livrările de gaze naturale din România vor începe de anul viitor, conform Agerpres. „Practic nu se livrează gaze. Acest gazoduct este deocamdată simbolic, dar este important pentru securitatea energetică a țării. În prezent, sunt în curs de desfășurare lucrări de natură tehnică pentru a-l face să funcționeze. Lucrările se vor încheia anul viitor, dar, chiar și atunci, vor fi livrate volume mici de gaze — maximum 100-150 milioane de metri cubi pe an. Această cantitate va satisface necesitățile zonelor din apropiere cu România”, declarase Andrian Candu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult