Acasa BusinessMediu-Energie ”Casa verde” sustine industriile straine

”Casa verde” sustine industriile straine

scris de Ziua Veche
8 afisari

.Fondul pentru mediu a ajuns sa fie unul dintre cele mai importante surse de finantare a achizitiilor de bunuri de consum, care, altfel, nu ar avea cumparatori, din lipsa de bani in aceasta perioada de criza. Numai ca acest fond poate fi cotat un sustinator pentru industrii straine, pentru ca cea autohtona nu acopera decat in mica masura cerintele beneficiarilor. Totusi, autoritatile de mediu persista si mai dau bani tot pentru astfel de bunuri, cerute de oameni, dar fara mari beneficii pentru industria nationa si, in consecinta, pentru bugetul Romaniei.Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a anuntat demararea programului „Casa verde” pentru populatie, precum si o noua posibila suplimentare a numarului de vouchere pentru masinile casate.


Casa verde” are in vedere subventionarea pretului de achizitie a centralelor pe peleti, a panourilor solare si a pompelor de caldura. La momentul lansarii programului, in 2008, s-a anuntat ca un mare succes la public, pentru ca mai toata lumea vrea instalatii care sa le reduca facturile la energie, in general, si la gaze naturale, in special. Numai ca industria romaneasca nu prea produce astfel de echipamente, subventia de la Fondul pentru mediu ajungand sa sustina industriile altor state.

 

Programul „Casa Verde” destinat persoanelor fizice este preconizat sa inceapa la sfirsitul acestei luni, subventia din bugetul Fondului pentru mediu urmand sa fie in cota fixa, in functie de tipul de echipament achizitionat. „Speram ca in 30 iunie sa pornim programul. Alocam pentru 2010 suma de 110 milioane de lei, bani care vor fi repartizati pe judete, in functie de numarul de locuitori”, a spus Laszlo Borbely.

 

Subventie standard

 

Ministrul a aratat ca persoanele fizice care doresc sa-si completeze sistemele traditionale de incalzire si apa calda la case cu instalatii alternative ecologice vor beneficia de subventii fixe din partea statului. Astfel, pentru centralele pe peleti statul va aloca suma de 3.000 de lei, pentru o instalatie de panouri solare statul va da 6.000 de lei, iar pentru pompele de caldura – 8.000 de lei. „Acestea sunt valori maxime si nu sunt conditionate de valoarea totala a investitiei. Fireste, daca cineva vrea o instalatie mai sofisticata de, sa zicem, panouri solare, si-o poate face, insa noi nu-i vom deconta decat 6.000 de lei”, a spus Borbely. El a precizat, totusi, ca suma de 6.000 de lei reprezinta circa jumatate din costurile pentru cumpararea si montarea unui sistem de panouri solare care sa deserveasca o casa de dimensiuni medii.

 

Rable cu nemiluita

 

Programul Rabla a fost prezentat de ministrul Mediului ca un mare succes, posesorii de masini de casat facand cozi in fata rematurilor pentru a prinde un cupon, destul de valoros de altfel, 3.800 de lei (circa 900 de euro). Pana acum, autoritatile de mediu au pus pe piata 160.000 de vouchere, in trei transe, echivalentul a peste 600 milioane de lei, adica 150 milioane de euro. Ultimele statistici au aratat ca au fost cumparate circa 22.000 de masini noi, ceea ce presupune utilizarea a maximum 66.000 de cupoane (n.r. – pot fi utilizate pana la trei vouchere pentru cumpararea unui autoturism nou). Datele sunt valabile pentru 110.000 de cupoane puse pe piata. Ministrul Borbely a anuntat ca mai mult de jumatate dintre masini sunt din productia interna. In consecinta, restul voucherelor au fost utilizate pentru achizitia de masini din import, fondurile alimentand firmele straine producatoare.

 

Este drept, ministrul Mediului a precizat mereu ca scopul sau este de a scoate rablele poluante de pe strazi, ceea ce se poate spune ca a reusit. Numai ca banii, atat de cautati de Guvern in ultimul timp, ajung, in cea mai mare parte, in conturile unor companii care ori nu activeaza in Romania, ori sunt sucursale ale unor producatori straini, interesati sa-si repatrieze profiturile.

Interesant este faptul ca ministrul Mediului insista in promovarea acestui program, anuntand o noua alocare de vouchere, pentru inca 30.000 de bucati, ceea ce ridica numarul rablelor casate la 190.000.

 

(articol aparut in saptamanalul ziuaveche.ro nr.8)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult