Acasa BusinessMediu-Energie Ce modificări va face Rusia privind livările de gaze naturale

Ce modificări va face Rusia privind livările de gaze naturale

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Directorul general al Gazprom a anunțat într-o vizită la Beijing că Rusia va livra, pe termen mediu, mai multe gaze naturale Chinei decât Europei.

Ce modificări va face Rusia privind livările de gaze naturale (foto:exchanger.md)

Ce modificări va face Rusia privind livările de gaze naturale (foto:exchanger.md)

Alexei Miller și directorul companiei energetice chineze CNPC, Zhou Jiping, s-au întâlnit duminică la Beijing pentru a pune la punct acordul cadru prin care Rusia va furniza Chinei gaze naturale prin intermediul conductei „ruta vestică”. Această ruta va face legătura directă între câmpurile de gaze din Vestul Siberiei și zona de nord vest a Chinei prin Republica Altai. „Ținând cont de creșterea livrărilor via „ruta vestică”, pe termen mediu volumul gazelor naturale livrate Chinei va fi mai mare decât exporturile europene” a declarat Alexei Miller. Acesta a mai spus că formula de preț pentru gazele naturale rusești livrate Chinei va inclide și o obligație de tip take-or-pay. Potrivit clauzelor contractuale de tip „take-or-pay”, clienții Gazprom sunt obligați să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziționat o cantitate mai mică.

În luna mai a acestui an Gazprom a semnat un prim acord cu CNPC privind livrare a 38 de miliarde meteri cubi de gaze anual către China timp de 30 de ani via „ruta estică” o conductă de 3.000 de kilometri denumită „Puterea Siberei”. Livrările prin această primă conductă ar urma să înceapă în 2018. În momentul în care va fi terminată și „ruta vestică”, China va deveni cel mai mare importator de gaz rusesc (68 de miliarde de metri cubi anual), depășind Germania (40 miliarde de metri cubi).

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult