Acasa BusinessMediu-Energie Certificat de urbanism pentru Roşia Montană

Certificat de urbanism pentru Roşia Montană

scris de R. C.P.
3 afisari

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat valabilitatea certificatului de urbanism referitor la proiectul minier de la Roşia Montană, se arată într-un comunicat de presă, dat marţi de către Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Rosia Montană un proiect pentru viitorAstfel, decizia instanţei este una definitivă şi irevocabilă, confirmând validitatea certificatului de urbanism nr. 87/2010 şi, în acelaşi timp, respingând cererea de suspendare a documentului emis către RMGC înaintată de către două ONG-uri.

Acesta este cea de-a zecea decizie favorabilă obţinută de către investitorul de la Roşia Montană în ultimele 15 luni.

La sfârşitul săptămânii trecute, Tribunalul Cluj a respins cererea înaintată de către Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Alburnus Maior de suspendare a hotărârii Consiliului Local nr. 1/2009 (HCL 1/2009) cu privire la planul de urbanism general (PUG) al comunei şi planul de urbanism zonal (PUZ) pentru Zona de dezvoltare industrială Roşia Montană.

În consecinţă, atât Certificatul de Urbanism, cât şi documentaţia PUZ şi PUG sunt în vigoare şi perfect aplicabile.

RMGC este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31 %, Gabriel Resources – cu 80,46% şi alţi acţionari minoritari – cu 0,23%.

Potrivit oficialilor companiei, la Roşia Montană ar urma să fie dezvoltată cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

6 comentarii

Liviu 31-05-2011 - 21:33

Pana la urma si la urma cine trebuie sa aprobe acest proiect ? Inteleg ca cei de pe plan local nu au competenta necesara. Au facut si ei acolo un PUG si un PUZ care probabil ca favorizeaza dezvoltarea acestui proiect … In plus multi oameni de acolo care nu mai au nimic de pierdut si care ar face orice ca sa traiasca ei astazi (ca maine copii lor vor ramane probabil pe spinarea societatii …) au luat firimiturile aruncate de smecherul Gabriel si zic ca el ! Sufletul de sluga al romanului …

Dar cine „de la centru” este efectiv in masura sa aprobe asa ceva ? Ministerul industriei ? Sau cel al mediului ? Poate sa se organizeze un referendum national in acest sens ? Sau se va lua iarasi spaga necesara care nu se da inca ? Gabriel asta, cacanadianu’, cu ce a venit el efectiv ? Cu ideea ? Are banii ? Sau are numai promisiuni de investire in afacere ? A facut numai niste hartii ? Pe ce se bazeaza ? Care-i treaba cu firma asta care a facut-o cu slugile de la Minvest ? Minvest-ul cu ce vine ?! Dar cel mai important si mai important este ce (mai) ramane dupa ce trec lacustele ?!!!

YAAKOV 31-05-2011 - 21:51

Cacanadianul este mare smecher. A corupt cativa functiorari ai statului roman, ca sa-i dea dreptul sa exploatere aurul si argintul, a scos compania la bursa si mii de alti smecheri mai mici au cumparat actiuni. De aici vin banii, din ideea afacerii.

Bogdan 01-06-2011 - 15:46

Liviu, acum se asteapta acordul de la Ministerul Mediului. daca aceasta companie nu ar fi avut banii necesari inceperii exploatarii nu ar mai fi asteptat atata timp si nu ar mai fi investit atata in diverse sectoare din Romania. In plus, noi vom ramane cu mai mult de jumatate din profit, mai gandeste-te ca vor aparea si alte ocazii o data ce zona aia incepe sa creasca si sa se dezvolte

YAAKOV 01-06-2011 - 19:09

Pari a fi foarte destept, ca oaia. Daca nu esti un smecher platit de Gold Corporation sa abureasca lumea, inseamna ca ai bolovani in cap. Tu vrei sa ne convingi ca e mai bine sa ne ia altii aurul si argintul si sa ne dea si nou o mica parte, ca la milogi, decat sa-l exploatam noi. Tehnologia respectiva nu e ceva special, iar utilajele le putem importa (ca pe industria nationala ne-am kakat).

Viorica Ianc 02-06-2011 - 07:25

Daca nu ma insel, fotografia din articolul asta este Rosia Poieni !
Si cred ca sugereaza viitorul crater din Rosia Montana ! Va fi acolo in viitor o groapa adanca pe etaje pana la radacina muntelui ? Si cum va arata acele movile pline cu steril si …CEANURA ???
Inca de pe vremea fostului ziar ZIUA, ani de zile mi-am scris parerea.
Minivest Deva a inchis exploatarea aurului in muntii Metaliferi ! De ce s-a saracit INTENTIONAT aceasta regiune ? Ma doare inima si sufletul de cate ori trebuie sa trec prin Gura-Barza ! Ruine de Razboi ! Razboiul cui ? Si pentru cine ?

valeria 02-06-2011 - 12:59

Viorica, este nevoie ca o companie straina sa faca exploatarea tocmai pentru ca statul a lasat ce a lasat in urma. Acele depozitari de steril se pot ecologiza foarte repede, prin acoperirea cu pamant fertil, iar cianura se va descompune in liniste intr-un iaz de decantare. Asta ar putea fi o oportunitate pentru cresterea economica a zonei

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult