Acasa BusinessMediu-Energie Conducta South Stream. Când vor începe lucrările la secțiunea offshore

Conducta South Stream. Când vor începe lucrările la secțiunea offshore

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Gazprom a anunțat că debutul lucrărilor de amplasare a țevilor în Marea Neagră pentru realizarea gazoductului South Stream a fost amânat cu o lună, operațiunile urmând să înceapă în data de 15 decembrie.

Conducta South Stream. Când vor începe lucrările la secțiunea offshore (foto:capital.ro)

Conducta South Stream. Când vor începe lucrările la secțiunea offshore (foto:capital.ro)

Directorul departamentului de relații generale de la Gazprom, Vladimir Markov, a declarat că toate lucrările pregătitoare au fost finalizate iar construcția ar urma să înceapă în data de 15 decembrie, adăugând însă că această dată nu este una definitivă. „Am amânat construcția cu o lună dar cred că vom începe la data de 15 decembrie”, a spus Markov. În pofida amânării, acesta susține că proiectul South Stream avansează conform planului. „Construcția South Stream avansează fără întrerupere. Calendarul este respectat iar conducta va fi construită la timp”, a spus Markov.

La rândul său, un oficial din Ministerul rus al Energiei a declarat și el că proiectul South Stream continuă conform planului. „Lucrările continuă conform planului iar perspectivele conductei nu sunt rele, avem acorduri cu Serbia și cu alte țări”, a precizat directorul Departamentului de producție și transport al petrolului și gazelor naturale din Ministerul rus al Energiei, Alexander Gladkov. Secțiunea offshore a conductei South Stream va avea o lungime de 931 de kilometri, între orașul Anapa din Rusia și portul bulgar Varna via Marea Neagră.

În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în așteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislația europeană. Executivul european susține că South Stream nu respectă decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în așteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră, potrivit Agerpres. În Bulgaria se va ramifica în două — spre nord, prin Serbia, Croația, Ungaria, Slovenia, Austria, și spre sud, către Grecia și sudul Italiei. Construcția gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acționarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia), cu 20%, Wintershall Holding (Germania) și EDF (Franța) cu câte 15%. Gazprom a înființat deja companii mixte cu societăți din Austria, Bulgaria, Croația, Slovenia, Grecia, Ungaria și Serbia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult