Acasa BusinessMediu-Energie Cum s-au furat ca in codru banii pentru diguri

Cum s-au furat ca in codru banii pentru diguri

scris de Ziua Veche
2 afisari

Ministrul Mediului Laszlo Borbely a anuntat marti ca responsabili din institutia pe care o conduce verifica la Administratia Nationala “Apele Romane” sustinerile secretarului de stat Valentin IIiescu, conform caruia “banii pentru diguri s-au furat ca in codru”. “Am trimis deja Corpul de control al Ministerului la Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), pentru a verifica acuzatiile facute recent de domnul secretar de stat Iliescu. Speram ca in cateva saptamani sa avem un raport complet si atunci vom sti cu exactitate ce s-a intamplat acolo. Pana atunci permiteti-mi sa nu ma pronunt in legatura cu aceste chestiuni”, a declarat pentru Mediafax ministrul Borbely.


 

Valentin IIiescu, secretar de stat pentru Relatia cu Parlamentul, a sustinut duminica, faptul ca va incerca sa faca public un raport devastator al Curtii de Conturi care arata ca banii pentru diguri alocati dupa inundatiile din 2008 “s-au furat ca in codru”.  El a explicat: “Nu inteleg de ce Curtea de Conturi tine sub fund acest document legat de modul in care au fost cheltuiti, in 2008, banii pentru asemenea interventii, ca urmare a inundatiilor din acel an, ca urmare a deciziilor luate ulterior, de construirea unor diguri care sa protejeze localitatile si populatia. Este un raport devastator care evidentiaza, negru pe alb, cu subiect si predicat, ca s-a furat ca in codru si ca s-au alocat bani pentru localitati in care nu trece niciun rau. Am intrat in posesia acelui raport, iar saptamana viitoare voi incerca sa il prezint si public, pentru ca el evidentiaza si o situatie globala despre care multa lume a uitat sau nu mai vrea sa isi aduca aminte, dar care nu poate fi trecuta cu vederea, dar si ca, atunci cand Romania nu mai avea resurse, s-au cheltuit foarte multi bani”.

Raportul Curtii de Conturi privind inundatiile din 2008 invocat de secretarul de stat pentru Relatia cu Parlamentul, Valentin IIiescu, prezinta nereguli in ceea ce priveste derularea negocierilor cu firmele de constructii si valoarea raportata a pagubelor si indica posibilitatea incalcarii legii. Conform Medifax, documentul este intitulat “nota de documentare privind utilizarea fondurilor banesti primite de Administratia Nationala Apele Romane din Fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat pe 2008 si din Fondul pentru Mediu aferent anului 2008 pentru finantarea lucrarilor de inlaturare a efectelor calamitatilor naturale produse de inundatiile din perioada 22 iulie-5 august 2008” si releva ca actiunea de control a fost efectuata in perioada 11 martie-9 aprilie 2010.

Agenti economici nominalizati

In document se arata totodata ca, la propunerea Administratiei Nationale Apele Romane, bazata pe solicitarile formulate de directiile de ape zonale, conducerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a “nominalizat” agentii economici proiectanti si executanti ai lucrarilor necesare inlaturarii efectelor inundatiilor. Nota include o serie de constatari care “pot releva posibilitatea” ca unele dintre activitati sa se fi desfasurat cu nerespectarea in totalitate a prevederilor legale, si anume ca in unele cazuri nu concorda datele inscrise in procesele-verbale de calamitate intocmite imediat dupa producerea inundatiilor de catre comitetele locale pentru situatii de urgenta din primarii privind lucrarile hidrotehnice efectuate, referitoare la cantitatea si la valoarea pagubelor produse, cu datele centralizate la Directia de Investitii din Administratia Nationala Apele Romane si care au fost transmise ulterior la Minister (acestea fiind mai mari decat cele stabilite initial), “fapt care pune sub semnul intrebarii justetea si corectitudinea cantitatilor si sumelor respective”.

Ca exemplu in acest sens este invocat si proiectul de “consolidare de mal rau Tisa la Sapanta (judetul Maramures)”, pentru care in procesul-verbal de calamitate a fost inscrisa de catre comisia de constatare existenta unei brese extinsa pe o lungime de aproximativ 380 metri cu lucrari estimate de 510.000 lei, iar in situatia transmisa de Administratia Nationala Apele Romane la Minister acelasi obiectiv figureaza cu o lungime de 1.200 metri si o valoare estimata de 11,8 milioane lei.

Un alt exemplu invocat in document este proiectul de “suprainaltare dig mal stanga rau Jijia amonte confluenta cu raul Prut (judetul Iasi)”, pentru care initial a fost alocata suma de 880.000 lei in vederea realizarii lucrarii “reprofilare si suprainaltare dig” pe o lungime de 1,470 kilometri, iar ulterior s-au solicitat fonduri de 17,6 milioane lei pentru realizarea aceleiasi lucrari, dar pe o lungime de 38,100 kilometri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult