Acasa BusinessMediu-Energie Descoperire istorică. Rezerve uriașe de petrol în Marea Arctică

Descoperire istorică. Rezerve uriașe de petrol în Marea Arctică

scris de C.S.
1 afisari

Exxon Mobil a anunțat descoperirea unui zăcământ uriaș de petrol, situat în Mara Kara, din regiunea arctică. rAcecta este primul rezultat al colaborării dintre gigantul petrolier american și compania rusă de stat Rosfneft.

Rezerve uriașe de petrol în Marea Arctică.

Rezerve uriașe de petrol în Marea Arctică.

Puţul a fost forat înainte de termenul limită de 10 octombrie pe care Exxon l-a primit din partea autorităţilor americane, în cadrul sancţiunilor care interzic companiilor din SUA să lucreze în apele ruseşti din regiunea Arctică.

Igor Secin, directorul general al Rosneft, susține că zăcământul ar însuma circa un miliard de barili de petrol, iar structura geologică similară din împrejurimi sugerează că rezervele de petrol din zonă ar putea fi mai mari decât cele din secţiunea americană a Golfului Mexic.

Puţul forat în Marea Kara, cel mai costisitor din istoria rusă, a ţintit o structură subacvatică numită Universiteţkaia, iar succesul acestuia a fost considerat esenţial pentru strategia Rusiei în regiune. La ceremonia de lansare a forajului, care a atins o adâncime de peste 2.000 de metri, a fost marcată de o ceremonie la care au participat Putin şi Secin.

Producţia la zăcământul din Marea Kara ar putea începe în cinci-şapte ani, a spus Secin, adăugând că zăcământul descoperit acolo se va numi „Victoria”. În contextul sancțiunilor impuse Rusiei, Rosneft şi Exxon nu vor mai putea, însă, să efectueze și alte foraje, activităţile de explorare şi dezvoltare din regiune fiind blocate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult