Acasa BusinessMediu-Energie Exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică, consecințe catastrofale

Exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică, consecințe catastrofale

scris de M.A.B.
3 afisari

Exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică ar putea avea consecințe catastrofale pe termen mediu și lung, este una dintre concluziile unei lucrări pe această temă, elaborată de către Mircea Țicleanu, Radu Nicolescu, Adriana Ion și care urmează să fie prezentată, luni, în cadrul unei conferințe internaționale la Albena (Bulgaria).

Exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică

Exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică

Mircea Țicleanu este directorul științific al Institutului de Geologie și susține că activitatea de cercetare pentru lucrarea „Exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică — o metodă cu posibile consecințe catastrofale pe termen mediu și lung” a demarat în 2012 la solicitarea Ministerului Mediului.

Potrivit acestuia, studiul arată că exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică este o acțiune agresivă antropică a mediului geologic cu consecințe severe și chiar catastrofice într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

De asemenea, acesta susține că o consecință a aplicării acestei metode este conversia unei mari cantități de apă dulce (potabilă/industrială) în fluid toxic, contaminat, iar arealul (subsolul) afectat de exploatare nu mai poate fi explorat ulterior în alte scopuri.

145 comentarii

tomi 19-06-2014 - 22:44

In 1998 am lucrat intr-o firma energetica numita ORMAT TURBINE. Produsele principale erau turbine electrice de 24 si 48 V si putere cam pana la 4000-6000 de wati. Firma particulara cu vreo 600 de angajati, patron, director sotia patronului, porcarie rar intalnita dar am supravietuit in acea firma pentru ca aveam cu 4000 de sekeli mai mult decat in firma unde lucrasem anterior. Acolo am intalnit asa zisul capitalism pur sau cum se zice la noi porcesc. Asta ca introducere. S-a intamplat chiar prin anii 2000 sa inceapa resurectia economica, comenzile la turbine scazusera drastic. Se face ca acel patronas si scumpa lui sotie ce atunci bateau pe la 60 de ani sa aibe un fecioras care terminase ingineria mecanica si taticu si mamica voiau sa-l faca celebru sa-l lanseze in cariera. Patronu, prost nu ca cel american care atunci cand fecioru-so termina facultatea si vine la firma taticului,- tati, uite sant inginer, vreau sa ma angajez la firma dumitale – si cat salar ai vrea sa-ti dea taticu? – pai 10.000 de dolari – gata facem contract, iti dau 20.000 de dolari, dublu decat ai cerut dar te rog sa nu te vad in preajma fabricii mele, si nu cumva sa pui mana pe ceva pana iesi din fabrica. Acest patron de la ORMAT TURBINE se pare ca nu auzise de bancul american si repede il puse pe puisorul lui pe un scaun cald in fabricuta lui. S-au pus pe treaba si pornisera proiectul SIST pentru Alaska. Proiectul era un vis vechi al patronului, proiect probabil furat din ceva arhive. Pe atunci americanii se opuneau acestui proiect ca fiind total nerentabiil, si periculos, asa cum bine ganditi si voi romanii. Barilul de petrol si gaz ce ar fi iesit prin metoda ORMAT era de trei ori mai scumpa decat extractia clasica. Dar ce sa-i faci, baiatul patronului trebuia facut celebru ca si cum el ar fi inventat procedeul.
Si acum in ce consta acest procedeu tampit de SIST cum ziceti voi. Giganti, colosi de generatoare de abur, cu consumuri imense de energie produc aburi suprafierbinti cam la 120 de grade ce se injecteaza in pamant la diferite adancimi unde se detecteaza straturile de gudron, smoala, ceea ce ziceti voi SIST. Aceste sedimente primare se topesc si elimina anumite cantitati de titei sub direrite forme, dar in general de proasta calitate si in procent mic in raport cu tona de sediment. Lichidele petroliere eliminate din gudroane, se scurg spre
adancime si se vor colecta undeva unde bunul Dumnezeu va dori, in cavitati mai solide de unde se va extrage cu metode clasice de foraj petrolier. Dezastrul este acolo ca nu exista nici un fel de control al scurgerii lighidelor petroliere amestecate cu aburii superfierbinti scurgerea este haotica dupa directia fisurilor terestre. In 90 % din cazuri aceste amestecuri petroliere cu apa solventa, deosebit de toxice se preling in straturile de apa freatica contaminand definitiv pe sute de ani suprafete de sute de kilometri patrati. Aut apa de baut, aut clima, aut vegetatie.
Imbecilul de fabricant investise milioane in instalatii gigant ce urmau sa ia drumul Americii de Nord si al Canadei. Lovitura mare a primit-o patronasul cand i s-a refuzat contractul in care el cerea 50 % din valoarea extractiilor. Era la un pas de faliment cand ajunsesera marile utilaje sa dea in rugina dupa ce zacusera cativa ani in curtea fabricii. In 2000 demisionasem de la acea firma, plecand la un birou de proiectare mai linistit. Stiu doar din auzite ca totusi dupa cativa ani de stagnare in fabrica utilajele plecasera la destinatie desigur dupa ce domnul patronas mituise gras citiva functionari de stat din USA si Canada. Auzisem ca instaltiile functioneaza cu pierderi imense, titei iese in cantitate mica si de proasta calitate. Ce mai este cu acea firma nu mai stiu, institutia actuala unde lucrez este in cu totul alt domeniu, si in alt loc, aici castig dublul salarului ce-l aveam acolo si prestigiul muncii ce-l depun este si asta un premiu-si este firma de stat, fara patroni.
V-am spus tainele extractiei cu KITOR, injectare de aburi suprafierbinti ca sa aveti idee ce pericol prezinta Romaniei, mediului inconjurator si apelor minerale superbe ce nu se mai gasesc in multe locuri ca cele din tara. Daca proiectele vor fi aprobate, adio apa minerala Borsec, Harghita, Perla Harghitei si altele, vor fi cu gust de petrol.
Acum sa va vad bataiosilor, faceti ceva sa opriti aceasta tampenie ce ar produce ravagii pe sute de ani apelor freatice ale tarii.

Ereticul 19-06-2014 - 22:55

Facem. Deja luarea de pozitie a d-lui profesor Ticleanu este un (prim) pas important.

digital 19-06-2014 - 22:56

noroc cu tine, mă pulette că ai demisionat!

Paul din Ohio 20-06-2014 - 01:25

tomi,
Atunci cum explici tu ca America este acum CEL MAI MARE producator de gaze naturale? Exact din cauza exploatarii „sistului”. Aici nu am auzit inca de astfel de dezastre si sunt ani buni de cand exploatarea sistului are loc!

urbos 20-06-2014 - 03:16

Poate le extrag din deserturile alea, unde oricum nu-i nici dracu si nu creste ceapa. Asta cand nu gasesc javre de politicieni vanduti, prin alte tari, care sa fie de acord cu distrugerea si jaful.

salut 20-06-2014 - 03:32

Asta-i realitatea. Anumite state/minicipalitati au interzis total procedeul asta de extractie pe teritoriul lor, prin Pennsylvania, spre exemplu. Prin deserturile ale de prin Nevada, nu intreaba nimeni. Aia traiesc din Cazinouri, in jurul lor poate sa se scufunde (glumesc, desigur).

Paul din Ohio 20-06-2014 - 05:57

sobrule,
Uite o harta. Pe acele teritorii traiesc zeci de milioane de oameni:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas_in_the_United_States

salut 20-06-2014 - 03:24

Poolica, de bine de rau, Tomi a zis ceva cu oarecare valoare tehnica, logica si bun simt. Surprinzator, dar asa este.

Tu, vorbesti de sula cand ti se spune de prefectura. Ramai dreaq la dileala ta cu KGB-ul si Volga neagra ce te urmareste, povesteste-ne despre ‘merecanu samariteanu’ de la Paris ce se converseaza in franceza de-l dor mainile… in general….
…tine-o pe d’alea haioase, chiar daca tu nu-ti dai seama cat esti de glumet.

Nu uita ca ai facut consensul pe forumul asta divizat, trivizat sau chiar quatrovizat: toata lumea e de acord ca esti unul din marii tampititi ai epocii contemporane. Nu-i de colo….!

Paul din Ohio 20-06-2014 - 05:39

Salut,
Eu nu discut cu lepre bolsevice ca tine, asa ca vorbesti singur.

ValVerde 20-06-2014 - 18:15

Hahah bovinele sunt experte in gaze !!!
Cresc continutul de CO2 in atmosfera. La fel ca Tache, caruia ii bese mintea 🙂

Cretinilor, voi nu intelegeti ca vorbiti despre lucrurui total diferite ???

salut 21-06-2014 - 03:22

Vacuto, eu ti-am zis ca esti proasta cu semnalizare. Ia uita-te mai sus, imbecilo: Il injuri pe Tache si el nici macar nu a postat pe firul asta de discutie, iar eu doar am constatat ca in timp ce tomi facea niste referinte tehnice, cucul de Ohio o tinea danga-langa cu amerlocu’ sus si Volga Neagra jos !
Si pentru ca esti netrecuta pe la scoala, Vacuto, poate afli macar acum, la cati anisori oi fi facut umbra pamantului ca nu exista cunostinte bazice, Nici acide, nici sarate, nici acetate, nici saturate, ciclice, electrodinamice, paralelipipedice, sau cum ti-o mai spune tie negura dintre urechi…culturnica de internet.
Hai, cauta repede, baga o definitie, o ceva ca nuca in perete…sa-l dai gata pe Nulul, pe Rujatul (caruia inginerii ii inchid telefonul cand isi cauta linkul prin masina de spalat vase)…si mai sunt cateva secaturi d’astea, destepte de internet.

ValVerde 21-06-2014 - 07:13

Hi, hi. hi bovina imbecila.
Suge-ti copita si ia o mina ginditoare.
Oile de pe pasunea vecina s-ar putea sa te considere trecut de clasa a cincea (ca de aia-s oi)

Tache intra in scenariu pentru ca, ca si tine, emana CO2 din fermentarea neuronala. (La tine e numai din fermentarea ierbii si, cind ai noroc de ploaie, a unui trifoias sau stevioara).

Sa nu te lovesti de coltul dictionarului cautind atitea cuvinte pe care nu le intelegi !
Exista comentarii de baza, bazice (ex: comentariu caustic) si exista comentarii acide.
Mai ai si alte rabufniri de intelectualitate ca sa deviezi conversatia si sa nu se prinda lumea ca esti idiot ?

In rest, mesteci si scuipi muci pentru ca ai realizat ca frazele infantile si pline de pretiozitate tampa pe care le balegi in comentariile tale sunt total pe linga subiect. Stii diferenta intre lichid vascos si gaz ?
Studiaza vreo trei saptamini si poti sa postezi din nou !

salut 21-06-2014 - 07:22

„Exista comentarii de baza, bazice (ex: comentariu caustic) si exista comentarii acide.” (Vaca Verde)
===============

Deci „comentariul de baza” = „comentariu caustic”

Daca mai era necesar sa demonstrezi ca esti o semidocta, tocmai ai facut-o.

Cand eu spu na esti lider mondial la categoria „Proasta cu semnalizare”…hehehe….

„comentariul de baza” = „comentariu caustic” (Vaca Verde) „

ValVerde 21-06-2014 - 07:26

Nu cornuta, vezi virgula.

Exista comentarii de baza VIRGULA, (exista comentarii-subinteles) bazice (ex….etc…)

Greu cu seceta asta…ehehe…ce iarba era pe vremea ta…acum, cu imperialistii astia trifoiasu’ n-are gust ! Parca-i cauciuc !

salut 21-06-2014 - 09:36

In plus, vaco, TU insati de la bun inceput ai vorbit despre „cunostinte bazice”, nu despre „comentarii bazice”, ambele expresii fiind in sine dovada unei alfabetizari precare, dar ca sa nu-ti negi natura de muyere proasta, isterica, pusa pe hartag, ai schimbat una cu alta…ca gasisei tu o smecherie si credeai ca nu se prinde lumea.

Deci, inapoi la casuta zero a alfabetizarii, proasto: iti repet o parte din prima postare:


„Si pentru ca esti netrecuta pe la scoala, Vacuto, poate afli macar acum, la cati anisori oi fi facut umbra pamantului ca nu exista CUNOSTINTE bazice, Nici acide, nici sarate, nici acetate, nici saturate, ciclice, electrodinamice, paralelipipedice, sau cum ti-o mai spune tie negura dintre urechi…culturnica de internet.”

Azi ai invatat ceva.

ValVerde 20-06-2014 - 18:12

Tomi, esti pe linga subiect !
Confunzi recuperarea titeiului greu (extra-heavy oil, API<10) cu gazul de sist.

Sa incepem cu cunostintele bazice: unul e gaz, celalalt e un lichid viscos de consistenta bitumului. (cunosti diferenta de stare gaz vs. lichid, nu e asa? Intreb pentru ca am intilnit cazuri pe aici, (limbricul isteric) care nu intelege diagrama de faze nici macar a apei.)

Odata ce ai inteles asta, putem sa trecem la punctul urmator pe lista diferentelor.

(iti mai dau niste indicatii geografice: sisturile bituminoase (extra-heavy oil) se gasesc in abundenta in Alberta Canada si sunt intr-adevar exploatate prin injectie de abur supraincalzit.
Gazul de sist se gaseste in rezervoare subterane si prin procedeul de "fracking" se imbunatateste productivitatea zacamintului. A facut USA aproape independenta din punct de vedere energetic)

tomi 20-06-2014 - 23:55

ValVerde
20-06-2014 at 18:12
se gasesc in abundenta in Alberta Canada si sunt intr-adevar exploatate prin injectie de abur supraincalzit.
============
si eu ce ziceam in prezentarea mea?. Acum vv esti chiar de rasul curcii, eu am lucrat doi ani in acea firma si tu vi sa ma corectezi, interesant. Desigur ca in urma topirii uleiurilor din bitum se elibereaza si cantitati enorme de gaz, poate mai mult decat titei. Eu am inteles ca voi vorbiti de acest fel de extractii in Romania. Este interesanta teoria ta cu hidrocarburile, inca nu am auzit sa existe gaz metan, butan, ce-o fi el fara hidrocarburi lichide, fie chiar daca s-a extras lichidul sau este in cantitate mica. Trebuie sa te pricepi bine la hidrocarburi daca ai descoperit zacaminte de gaz pe baza de siliciu sau granit fara o baza organica ce sa elimine gazul. Bine, considera ca nu am zis nimic, tu te pricepi, ma ierti ca v-am deranjat cu prezentarea cunostintelor mele in domeniu.

ValVerde 21-06-2014 - 07:22

Tomi, du-te mai voinicule si da cu capul in zidul vostru, poate se indura Moise sa te faca mai precaut in postari, ca sa nu ne strici de ras..
Ce-ti spin eu sunt cunostinte elementare. (Vezi bai salut?)

Gazul de sist e una si sisturile bituminoase cu totul altceva.

Ca atunci cind zici salut si limbricul isteric. Amindoi sunt idioti (gazele si sisturile bituminoase: amindoua hidrocarburi) dar foarte diferiti: unul prost inchipuit, celalalt tampit obsedat. (te las sa ghicesti care-i care)

In rest, lasa dracu’ rugaciunile alea si holocaustu’ si lupta armata invatata in securitatea comunista si pune si tu mana pe o carte de liceu fara nuanta etnice, religioase sau politice.

tomi 21-06-2014 - 10:44

Vaca Verde, cu parere de rau trebuie sa dau dreptate si sa aprob ca reale si bine intemeiate toate caracterizarile facute de @salut. Ma baiatul acesta stie ceva de tine dar se vede ca stie bine. Stau si-mi sparg mintea ca unic scop sa va avertizez de pericolele unei tehnologii distructive si ireversibile pe sute de ani, se pare ca un gest bun face mult rau unor imbecili cu scoala de functionari ca tine. Unde lucrezi Vaca Verde la Posta din Gara de Nord? Vinzi si timbre? vezi poti sa-ti lipesti una pe frunte. cea cu cap de bou.(ai auzit de ea? nu asi crede, este din Moldova si valoreaza cateva sute de mii de dolari)-nu pupi tu asa ceva. Esti si mare, ai invatat o notiune de la mine, acum esti destept, ai auzit si tu de HIDROCARBURI, ca inaite de ati spune eu nu bagasi de seama sa fi utilizat notiunea. Ma Vaca Verde, vezi tu ca prinzi usor si repede, daca faceai si nu nitel de scoala poate erai si tu acum intelectual nu vanzator de timbre la posta garii.
Ma tembel, lasa tu hidrocarburile te pricepi vad bine ca si la medicina acel doctor cu trei facultati luate toate cu MAXIM, cum ii spune PARPANGHEL? Si tu ai terminat clasa a doua primara cu MAXIM? dupa ce o repetasi de trei ori?
Ia zau ca bine zice SALUT, du-te cu oile la pascut, ai avea teme comune de dezbatut cu ele. beee-beee-beee

Florin 21-06-2014 - 11:38

@ValVerde

Stau si-mi sparg mintea ca unic scop sa va avertizez de pericolele unei tehnologii distructive si ireversibile pe sute de ani, se pare ca un gest bun face mult rau unor imbecili cu scoala de functionari ca tine.
*****

Aici Tomi are dreptate. Venind in contact cu mai multe feluri de roci in diferite conditii fizice, apele subterane se incarca mai mult sau mai putin cu toate elementele intalnite in scoarta terestra. Astfel, se intalnesc ape care pe langa constituientii majori, pot avea un continut ridicat de NO, NO2-, Ra2+ (radon), H+, Zn2+, As2+ sau gaze (amoniac, CO2, H2S, CH4) fenoli, crezoli. In bazine, concentratia reziduului fix in ape subterane la adincimi peste 2.000 metri, poate sa varieze pina la 200 g/l (saramuri).

Asa cum arata Fig. 15,16,17 a Studiului EPA (United States Environmental Protection Agency) facut la cererea Congresului American, incidente la lucrari de fracturare pot inlesni circulatia verticala a apelor subterane de la adincime si contaminarea acviferelor freatice (dulci) cu saramuri.

http://www2.epa.gov/sites/production/files/documents/hf-report20121214.pdf#page=78

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-06-2014 - 13:56

Ce pretentzi neobrazate postezi tu …Val machitorule !
Papa Galul perushh de BAT YAM nu da cu …prelungirea gatului , in ZIDURI !
Si pentru …e l nu sant SFINTE !
el …sa ji ida_ nizzath, sa fie tolerat de alde skatofagi T urbos,eretikuku &comp !
(Este …asteptat dealtminteri , la fosta Astoria din 28 iulie ac)

ValVerde 21-06-2014 - 14:42

Ati ramas repetenti la logica, amaritilor !
Va incrincenati pe teme care nu au nimic comun cu articolul de fata, doar pentru ca un idiot confuz ca tomi nu intelege lucruri simple.

In plus, unul care se ocupa de operatiuni bancare se alatura papagalului mindru de trecutul lui de fruntas la trupele de securitate sa ne explice cum se contamineza apa la 3000 de metri adincime.

Gata cu pretentiile de scoala !
Inapoi la facut „uga-uga” ca cimpanzeii.
Acolo nu se ia nimeni de voi ca o faceti gresit.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-06-2014 - 14:57

VaL machitorule , ai muscat tu povestea cu trupele de securitate?
Dupa fuga lui Pacepa , evrei nu au mai fost primiti la fostul CAP ..SECU !
Fosti studenti de la Politehnica Timisoara faceau stagiul militar la LIPOVA la unit. de tancuri !
Nici Azorica Bigarreau nu pune botu la minciunile papa Galezului de la Bat-yam !

tomi 21-06-2014 - 15:06

Lasa doctore, pune-ti pe masa cele trei diplome cu MAXIMUM(cat o fi aceea, 6,50-6,80?) si ia coturul cu retete, scrie acolo fromos: ACAMOL 500 mg si ia trei pe zi, sa vezi ca ajuta. Pe curand la ARAD doftore, nu uita sa-ti aduci copii originale dupa diplome. Vezi sa fie semnate PARPANGEL altfel nu le recunosc.

ValVerde 21-06-2014 - 15:16

Ba tigane, mi-a scapat mie ceva ?
Pai nu era el tomasso pantera, sau tomasso motanul furios, ca nu mai tin minte…v-ati certat, mai copii ?
Nu-i frumos, mamicule !
Hai, dati-va mana, pupati-va frumos pe obrajori si duceti-va sa va jucati in intersectie !

PS Nu puteam sa-mi imaginez ca cineva poate fi at it de cretin sa se laude cu trecutul lui pe la trupele secu, cu at it mai putin sa-l inventeze !!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-06-2014 - 15:27

Ti-a scapat , ti-a scapat , un amanunt !
asta nu-i originalul , e clona !
De Tommaso Panthera a existat , dar asta este un jalnick papagal perushh care nici sa minta nu stie , logica nema/nisto si acushica da branca cu poola ca vine in 28 iulie la ARAD !
Si el stie ca nu te joci cu tzagani din Raczfertay!

ValVerde 21-06-2014 - 15:38

Hai, ba, ça-i tôt ala…
Nu zicea el ca o sa se duca in Romania si o sa-i caute pe toti aia de-l injura ca sa mature tara cu ei si dupa aia ne-a spus ca s-a dus la Arad si a stat la circiuma vreo trei zile sa-i astepte sa vina ca sa-i bata (sau daca erau mai mari ca el, sa le dea ceva de baut) da’ n-a venit nici unul drept pentru care ne spunea noua ca toata Romania tremura in fata lui ???

Nu era el cotoiu’ scuipacios, sau pantera tomnatica…cum vrei sa-i spui.

Florin 21-06-2014 - 15:45

@ValVerde

„Ati ramas repetenti la logica, amaritilor !”

Care 3000-4000 de metri? In USA, majoritatea exploatarilor se fac in rezervoare situate la adincimi cuprinse intre 1000 si 1500 metri. United States Environmental Protection Agency vorbeste despre riscurile lucrarilor de fracturare in rezevoare situate la o adincime medie de 1200-1.300 metri (vezi lincul de mai sus)

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-06-2014 - 15:49

Nu , e ma’h , nu E !
IO am facut ceva drum sa-l vad , si daca el a fost , penibilul la cote maxime !
Mentionez , daca el a fost ….
a afirmat ca nu umbla cu sandale de cauciuc , si nu obisnuieste sa poarte ceva jafuri sport !
IO , tzagan , dar nici asa!

ValVerde 21-06-2014 - 16:07

@Florin

M-ai convins ça citesti fara sa intelegi !

Sa-ti explic pe scurt: EPA face o siteza si o analiza a TUTUROR lucrarilor stiintifice in domeniu care evidentiaza potentialul de pericol al exploatarii gazelor de sist.

Ca orice agentie responsabila si neutra, ia in considerare materialul existent, studiile incheiate, evaluarile stiintifice etc. tocmai pentru ca siguranta publica e importanta.

Cele 200 de pagini stabilesc metodologia de evaluare si face lista unor studii existente din care nici unul nu s-a incheiat nefavorabil exploatarii gazelor de sist.
Chiar atunci cind se dedsopera pericol potential, scopul declarat e cum sa fie evitat, cum sa facem lucrurile mai bine, nu inchiderea toatla e exploatarilor, asa cum inteleg mintile voastre incete.

Poti sa dai numarul paginii din studiu in care exista o concluzie verificata si acceptata de lumea stiintifica care sa spuna ca exista contaminare, ca intr-un fel sau altul gazele de sist produc efecte negative care sunt ignorate de industrie?

Pina cind poti sa artati asta, du-te si discuta cu tomi. Aveti acelasi nivel.

Florin 21-06-2014 - 16:18

Un geofizician renumit, mi-a confirmat adineaori ca Haynesville este singurul sist (din lume) producator de gaze, situat la adincimi cuprinse intre 3000 si 4000 de metri. Productia si investitiile in acest zacamint s-au oprit in 2011 (nu sunt viabile dpdv economic) chiar daca resursele sunt foarte mari.

http://en.wikipedia.org/wiki/Haynesville_Shale#mediaviewer/File:Gas_Production_from_Haynesville_2000-2013.png

ValVerde 21-06-2014 - 16:24

Tu inca nu ai inteles ca 1500 vs 3000 de metri nu e ideea principala a discutiei ?

Vrei sa vorbim de 1500 de metri? Foarte bine!
Vezi mesajul meu anterior si spune-mi cum schimba cei 1500 de metri concluzia mea ca citesti fara sa intelegi.

Florin 21-06-2014 - 17:41

ValVerde, tu ai schimbat tinta la 3000 de metri, nu eu (probabil ca ai vrut sa faci referire la forajul de exploatare de la Silistea;)

Cateva elemente cunoscute :

1- La adincimi de 1000 metri, acvifere de apa dulce sunt des intilnite.

2- in bazine, la adincimi de 2000 de metri sunt intilnite acvifere contaminate cu saramuri, gaze, titei, amoniac, etc.

3. fracturarea hidraulica a sistului elibereaza gaze, amoniac si alte „mizerii” inchise in sist, de sute de mii /milioane ani.

4. La procesul de fracturare hidraulica, fisurile se propaga atit in stratul superior (deasupra sistului) cat si in cel inferior.

5. Gazele, amoniacul si mizeriile eliberate in urma sfarimarii sistului pot emigra (si emigreaza ca nu le poate opri nimeni) in straturile superioare prin intermediul porilor, fisurilor, etc. Astfel, contaminarea unor acvifere de apa dulce situate in straturile superioare nu este exclusa.

6. Faptul ca in USA nu s-au facut studii si masuratori in acest sens (what a shame?) nu inseamna ca nu au avut loc contaminari locale a acviferelor de apa dulce (acviferele circula).

Florin 21-06-2014 - 18:11

Sorry, la Silistea forajul se afla in faza de explorare (nu de exploatare). Forajul este proiectat la o adincime de 4.000 de metri, daca nu ma insel.

ValVerde 21-06-2014 - 19:16

@ Florin

„Cateva elemente cunoscute :”

===

Cunoscute de cine ?
In baza caror studii ?

Cunoscut de Huhu dupa cercetarea efectuata de tomi ???

Florin 21-06-2014 - 11:07

Tomi, rezervoarele de uleiuri bituminoase/grele heavy oil se afla de obiceiu mai la suprafata (viscozitatea mare se explica in mare parte datorita temperaturii scazute in rezervor). Idea fostului tau sef a fost sa alimenteze pompele de foraj cu electricitate produsa din energia termala reziduala. La un moment dat intentiona sa stimuleze rezervorul cu apa termala din aquifere situate in straturi la adincimi mai mari.

http://www.slb.com/~/media/Files/industry_challenges/heavy_oil/industry_articles/200801_alo_heavy_oil_recovery.pdf

ValVerde 21-06-2014 - 14:44

Vezi ce inseamna sa te misti in medii bancare ?
Ai inteles !

Dar intelegi ca ce ai pus tu deasupra nu are nimic de a face cu gazele de sist ?
Poti sa-i explici lui tomi ? Eh ??
Ia sa te vedem !

Florin 21-06-2014 - 15:18

Lasa ValVerde ca stim si noi sa citim.

ValVerde 21-06-2014 - 15:33

🙂
OK !
Tu si tomi…
Nu era vorba de stiut sa cititi.
Era vorba de cum intelegeti ce cititi si cum puneti in context cunostintele pe care ar trebui sa le dobinditi din interpretarea corecta a textelor citite.

Florin 21-06-2014 - 18:04

Bine VV, cand te-ai trezit in fata cu lista riscurilor posibile la exploatarea sisturilor locate la adincimi de 1200-1300 metri, ai mutat repede tinta la adincimi mai mari (acolo unde exploatarea nu mai este viabila dpdv economic). Pornind de la premisa ca atacul este cea mai buna metoda de aparare, mi-ai atirnat rapid si vreo doua etichete la gat, de om prost si om lipsit de logica 😉 Tu de unde esti?

ValVerde 21-06-2014 - 19:13

Nu mai Florine, pune pe lista, arata pagina din studiul respectiv, spell it out, cu subiect si predicat, care sunt pericolele (DE LA 1500 DE METRI ADINCIME) pe care le invoci.

Dar nu asa ca boul salut sau tomi, in termeni generali:”ne otravesc apa, ia foc pamintul, ne omara cu zile, etc”

Mai arata-mi odata lista aia ca tot nu ai inteles semnificatia documentului EPA

Nu stiu daca e din lipsa de timp, neintelegerea limbii sau capacitate procesionala redusa, dar se pare ca nu penetrezi si esti paralel (ca tomi) in privinta studiului pe care (culmea) tot tu il citezi

Bulanas 21-06-2014 - 18:43

Neica, esti pafarist! Gazul de sist nu e in rezervoare, ci captiv in mici fisuri ale sistului! De aia e nevoie de fracturare de mare volum, la 1000 de atmosfere, ca sa mareasca fisurile si sa creeze cai de comunicare cu coloana de extractie, prin care fluidul sa fie dirijat spre gura sondei!

ValVerde 21-06-2014 - 19:06

Alt destept !
Mai nenica, nimic nu se gaseste in rezervoare, asa cum intelegi tu cuvintul, adica un fel de copaita, dar mai mare.
Nici gazul, nici petrolul, nimic ! Totul e prins in roci poroase si impiedicat sa migreze la suprafata de straturi de roci impermeabile.

Ai auzit de „reservoir management”, „reservoir output, reservoir life” etc ???

Rezervele subterane se mai numesc si „rezervoare”

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-06-2014 - 19:59

Da !
da prostia output , kumm de este asa …
penetrabila si greu …tratabila …machitorule !
Pwe sekurist , pe unde l-ai …abandonat?

Bulanas 22-06-2014 - 12:00

Dupa ce ca esti prost, mai esti si paranormal…Desteptul poolii, poti sa explici de ce exploatarea normala a rezervoarelor se face fara fracturare de mare volum?

ValVerde 22-06-2014 - 14:35

Esti mai prost ca Bula !
Ar trebui sa-ti spui Buloi !

„Fracturare de mare volum” ?
„Exploatare normala ” ? (spre deosebire de exploatare anormala ?)

Du-te mai copile la scoala si cind stii tabla inmultirii dincolo de 6×7=38, sa postezi din nou !

Bulanas 23-06-2014 - 09:34

Multumesc pentru raspuns. Ramane cum am stabilit. Ia zi, chiar ai trecut clasa a 5-a?

Florin 21-06-2014 - 10:49

Tomi, tu ai inteles gresit produsul firmei pentru care ai lucrat. Ormat este un lider in productia turbinelor ORC (organic rankine cycle). Turbina convetionala (pe aburi) necesita o sursa mare de temperaturasi presiune (in jur de 600°C). In contrast, tehnologia ORC foloseste un substrat organic ca mediu (in loc de apa) a carui punct de fierbere este in jur de 65°C. Cu ajutorul tehnologiei ORC, conversia energiei termale in energie electrica se poate face in mod eficient incepind cu surse de caldura mai mari de 90°C.

http://www.ormat.com/technology

P.S.
in 2008 /2009 am purtat cateva discutii telefonice cu fostul tau sef .

tomi 21-06-2014 - 12:07

Ma bucur de informatie Florin, deduc ca santem concetateni, zi-i tu chiar voiam sa le spun tolomacilot tot ce stiu? Ma Florinele, fostul meu sef daca te referi la domnul Bronitzki si scumpa lui sotie Dita sant unii din putinii israelieni din categoria KAPO cum imi place sa rasfat eu pe imbecilii jidanizati ce nu merita sa traiasca in acest loc. Pai hai sa te informez un pic mai cu detalii ca daca esti israelian poate prinzi si tu ceva din ce zic. In 1998-2000 am lucrau la ORMAT TURBINE dupa ce am demisionat de la Amcor unde aveam ca inginer 6500 de sekeli iar saltul la Ormat mi-a dat 10.000 in 1998. Am regretat pasul facut cand am inteles cum merg treburile in imperia „domnului” Bronitzki, care ca sa fi un pic mai bine informat este unul din cei mai mari excoci in Israel. De unde crezi ca a ajuns sa faca turbinele tiksoret? Lucrase ca tanar inginer la o firma guvernamentala pe vremea lui Ben Gurion ce se ocupa cu tenologia energiei solare si a utilizarii resurselor neconventionale de energie. Acum multi ani, cand eu inca poate eram student la Traian Vuia in Timisoara, si nu gandeam macar ca peste cativa ani voi fi in Israel si in firma acestui imbecil, deci acea institutie s-a desfiintat. Ce face marr Bronitzki? Fura toate proiectele (FURA AM ZIS) si-si deschide o mica fabricuta de turbine.
Ei bine in 1998 EU, ajung sa lucrez in firma lui la Yavne, si ca sa vezi culmea, ca din cate zici ai face impresia ca eram portar acolo, intru la biroul de proiectare a lui OHAD, ca sef de proiect la turbinele tiksoret. Vad ca ai gangurit ceva de acest produs dar mai mult ca sigur ai intrat pe adresa ORMAT de pe internet de ai vrut sa ma dai gata cu tampenia aceea de turbina. Deci turbina este in circuit inchis, functioneaza cu diclorobenzen, lucreaza in sistem de vaccum, fierbe la 70 grade celsius, Este format din brener care merge pe sistem automat cu aprindere in functie de reglarea termostatelor din cabina de comanda. urmeaza dudul in care fierbe lichidul de unde aburii ajung la turbina . Turbina foloseste ca sistem de ungere chiar diclorobenzenul si nu exista frecare la lagare care au o geometrie speciala ce tin la cele 10000 de RPM axa in aer. La iesirea din turbina aburii trebuiesc raciti ca sa redevina lichid? nu-i asa FLORINE? deci intra in corpul numit CONDENSER facut din tevi cu aripioare care este fabricat chiar in Ormat ce are o masina speciala de aplicat finii de tabla pe tevi. Condenserul este dotat si cu un ventilator mare dc care tot in functie de termostate porneste sau sta in functie de necesitate. Din condenser lichidul se adunma intr-un corp meihal zis COLECTOR ce redirijeaza lichidul in cazan sau cum ziceam in ivrit dud. Clar FLORINUS? ASA-I CA ASTEA NU LE SCRIAU IN INTERNET UNDE AI CITIT POVESTEA TA CU CE VOIAI SA MA DAI GATA?
Hai sa-ti mai spun o poveste, aceste turbine generatoare de curent de 24-48 V la 2-3-4 KW lucreaza in regim complet automat fara sa fie nevoie de prezenta omului, 6 luni poti sa nici nu dai pe la turbogenerator si nu se intampla nimic. La ce folosesc, FLORINEL, nu ma intrebi? La supravegherea pe mii de kilometri ale conductelor de gaz si petrol in SIBERIA si ALASKA unde este foarte frig si imposibil de a trage fire electice de-a lungul a mii de kilometri. Asa ca o turbina ORMAT deserveste cu curent instalatiile de control si functionare a condutelor de hidocarburi, ale valvelor. Cu ce functioneaza turbina FLORINE, prieten al fostului meu sef din anul 2000? pai chiar cu ceea ce curge prin tevi, daca-i gaz turbina are arzator cu gaz iar la pertol arzator cu hidrocarbura lichida, injectoarele la brener difera.
In cei doi ani cat am fost sef de proiect al acestor jucarii, am ajuns sa proiectez cam 3-4 modele noi de statii de turbine. Vezi tu Florinele nu prea este bine sa te dai mare pana nu sti cu cine vorbesti. De ce am avut curaj sa-ti povestesc atatea secrete ale fabricii? una ca acest imbecil de Bronitzki nu merita nici sa-i dai in cap cu kakat, asa cum am zis acesti evrei de origine poloneza el si nevasta-sa precis ca au fost KAPO la Auschwitz, doi, pentru ca au trecut peste 10 ani de cand am plecat de acolo, si acum pot sa-mi deschid propria fabrica de turbine cu proiectele Ormat fara ca sa pot fi dat in judecata, insa crede-ma locul unde sant acum este o mina de aur in comparatie cu acea firma dar un singur lucru nu-mi pare rau, peste tot am invatat ceva. Vezi FLORINE ce zi mare ai avut, ai discutat persomal cu seful de proiect (fostul slava Domnului) ale turbinelor ORMAT.
Alta data da lectii de turbine lui urbos si digital, ei te vor credea si intelege.

tomi 21-06-2014 - 12:16

Ma bucur de informatie Florin, deduc ca santem concetateni, zi-i tu chiar voiam sa le spun tolomacilot tot ce stiu? Ma Florinele, fostul meu sef daca te referi la domnul Bronitzki si scumpa lui sotie Dita sant unii din putinii israelieni din categoria KAPO cum imi place sa rasfat eu pe imbecilii jiida_nizati ce nu merita sa traiasca in acest loc. Pai hai sa te informez un pic mai cu detalii ca daca esti israelian poate prinzi si tu ceva din ce zic. In 1998-2000 am lucrat la ORMAT TURBINE dupa ce am demisionat de la Amcor unde aveam ca inginer 6500 de sekeli iar saltul la Ormat mi-a dat 10.000 in 1998. Am regretat pasul facut cand am inteles cum merg treburile in imperia „domnului” Bronitzki, care ca sa fi un pic mai bine informat este unul din cei mai mari excoci din Israel. De unde crezi ca a ajuns sa faca turbinele tiksoret? Lucrase ca tanar inginer la o firma guvernamentala pe vremea lui Ben Gurion ce se ocupa cu tenologia energiei solare si a utilizarii resurselor neconventionale de energie. Acum multi ani, cand eu inca poate eram student la Traian Vuia in Timisoara, si nu gandeam macar ca peste cativa ani voi fi in Israel si in firma acestui imbecil, deci acea institutie s-a desfiintat. Ce face marr Bronitzki? Fura toate proiectele (FURA AM ZIS) si-si deschide o mica fabricuta de turbine.
Ei bine in 1998 EU, ajung sa lucrez in firma lui la Yavne, si ca sa vezi culmea, ca din cate zici ai face impresia ca eram portar acolo, intru la biroul de proiectare a lui OHAD, ca sef de proiect la turbinele tiksoret. Vad ca ai gangurit ceva de acest produs dar mai mult ca sigur ai intrat pe adresa ORMAT de pe internet de ai vrut sa ma dai gata cu tampenia aceea de turbina. Deci turbina este in circuit inchis, functioneaza cu diclorobenzen, lucreaza in sistem de vaccum, fierbe la 70 grade celsius, Este format din brener care merge pe sistem automat cu aprindere in functie de reglarea termostatelor din cabina de comanda. urmeaza dudul in care fierbe lichidul de unde aburii ajung la turbina . Turbina foloseste ca sistem de ungere chiar diclorobenzenul si nu exista frecare la lagare care au o geometrie speciala ce tin la cele 10000 de RPM axa in aer. La iesirea din turbina aburii trebuiesc raciti ca sa redevina lichid? nu-i asa FLORINE? deci intra in corpul numit CONDENSER facut din tevi cu aripioare care este fabricat chiar in Ormat ce are o masina speciala de aplicat finii de tabla pe tevi. Condenserul este dotat si cu un ventilator mare DC care tot in functie de termostate porneste sau sta in functie de necesitate. Din condenser lichidul se adunma intr-un corp meihal zis COLECTOR ce redirijeaza lichidul in cazan sau cum ziceam in ivrit dud. Clar FLORINUS? ASA-I CA ASTEA NU LE SCRIAU IN INTERNET UNDE AI CITIT POVESTEA TA CU CE VOIAI SA MA DAI GATA?
Hai sa-ti mai spun o poveste, aceste turbine generatoare de curent de 24-48 V la 2-4 KW lucreaza in regim complet automat fara sa fie nevoie de prezenta omului, 6 luni poti sa nici nu dai pe la turbogenerator si nu se intampla nimic. La ce folosesc, FLORINEL, nu ma intrebi? La supravegherea pe mii de kilometri ale conductelor de gaz si petrol in SIBERIA si ALASKA unde este foarte frig si imposibil de a trage fire electice de-a lungul a mii de kilometri. Asa ca o turbina ORMAT deserveste cu curent instalatiile de control si functionare a condutelor de hidocarburi, ale valvelor. Cu ce functioneaza turbina FLORINE, prieten al fostului meu sef din anul 2000? pai chiar cu ceea ce curge prin tevi, daca-i gaz turbina are arzator cu gaz iar la pertol arzator cu hidrocarbura lichida, injectoarele la brener difera.
In cei doi ani cat am fost sef de proiect al acestor jucarii, am ajuns sa proiectez cam 3-4 modele noi de statii de turbine. Vezi tu Florinele nu prea este bine sa te dai mare pana nu sti cu cine vorbesti. De ce am avut curaj sa-ti povestesc atatea secrete ale fabricii? una ca acest imbecil de Bronitzki nu merita nici sa-i dai in cap cu kakat, asa cum am zis acesti evrei de origine poloneza el si nevasta-sa precis ca au fost KAPO la Auschwitz, doi, pentru ca au trecut peste 10 ani de cand am plecat de acolo, si acum pot sa-mi deschid propria fabrica de turbine cu proiectele Ormat fara ca sa pot fi dat in judecata, insa crede-ma locul unde sant acum este o mina de aur in comparatie cu acea firma dar un singur lucru nu-mi pare rau, peste tot am invatat ceva. Vezi FLORINE ce zi mare ai avut, ai discutat personal cu seful de proiect (fostul slava Domnului) ale turbinelor ORMAT.
Alta data da lectii de turbine lui urbos si digital, ei te vor credea si intelege.

Florin 21-06-2014 - 13:59

Tomi, eu nu stiu ce producea firma Ormat in anul 2000, in 2008 eu lucram pentru un Equity Fund si batrinul Bronitzki ma sunase in contextul unor proiecte de investitii in industria prelucratoare a lemnului si in industria geothermala (low enthalpy, temperaturi cuprinse intre 160- 200°C). Imi amintesc ca mi-a mestecat urechea vreo doua ore cu detalii tehnice (pe mine ma interesau mai mult detalii legate de pret, costuri de productie, costuri de mentenanta, pachete de asigurari, warranties, etc.)

tomi 21-06-2014 - 14:51

Florin, mai adaog cateva pratimuri legate de acest industrias fara caracter numit Bronitzki. In fabrica lui, fiind patron si nevasta-sa Dita director, este o dictatura absoluta. Intrarea superpazita ca si cum ar fi NASA. Este un om rau pana la fanatism. S-a certat la pretul Kilowatului ora cu Hevrat Hasmal si s-a decuplat de la retreaua nationala pentru ca nu a primit reducere. A introdus generatoare Diesel gigante. Acum imagineaza-ti cum poate merge o fabrica cu baza tenologiei si al productiei pe sudura, un gigantic consumator de energie electrica. Erau patru grupuri genertatoare imense, asa comparativ fiecare cu marimea unui autobus si functionau non stop. La pretul actual al motorinei cred ca nu le mai poate utiliza.
Patronul era un om fricos, avea multi dusmani. Biroul sau avea o scara exterioara spirala care dadea in curtea fabricii, in caz de nevoie putea sa iasa pe acolo. Usile lui toate erau blindate. Ca sa ajungi in biroul lui trebuia sa treci prin un birou plin de functionare cam cinci la numar toate pe la 90-100 kg, halterofile, nu vad cine ar fi putut trece de ele sa ajunga la usa biroului patronului. Avea si un body-guard inarmat pana in dinti. Cine era de stiam ” amanuntul”. nu-i spun numele, era un amic ce-l cunoscusem acolo roman de-al nostru din Bucuresti. Era inginer, si singurul lucru ce-l facea era elicele turbinelor, si cum elici noi se faceau odata la 2-3 ani iti dai seama cat de mult lucra. Toata ziua era pe internet la femei goale, si era mort dupa jocuri. Am primit de la el zeci de jocuri DOOM, simulator fly etc. Acet tip avea revolver asupra lui tot timpul, si langa piciorul sau era o geanta neagra speciala. Doar eu stiam ce are in geanta, erau doua arme automate americane, nu le cunosc modelul pentru ca nu vazusem asa ceva nici in armata si nici in alta parte, si avea cam zece incarcatoare pline. In fabrica unde la intrare si iesire se controau gentile ce numai in Romania vazusem, el trecea fara control cu tot arsenalul de arme. Biroul acestui inginer body guard era in capatul extrem al salii proiectarilor asa ca usa luii dadea direct spre intrarea in zona biroului patronului. El, acest roman era superrasfatat, venea si pleca cand voia, salarul lui era de trei ori ca si al meu, revin sa-ti spun pentru jocuri pe internet. El mi-a zis odata ca batranul, patronul ramasese cu trauma si frica de arabi dar si de dusmanii ce-i castigase intre evrei prin rautatea lui.
Doi ani cat am lucrat acolo a fot un infern, eu nu suport dictatura, mai ales ca am avut destul pe Ceausecu, havira svivati in fabrica era deosebit de tensionat, Bronitzki auzise de dictonul: DEZBINA SI STAPANESTE, fix asa si facea, toata lumea turna pe toata lumea, daca ziceai ceva rau de patron, in cinci minute stia deja. Emailurile ne erau verificate, era o functionara securitatea care se ocupa de acest resort.
Acum daca asi primi 100.000 de dolari pe luna si nu asi mai accepta sa lucrez acolo sub nici o forma.
Divizia unde lucrez acum este topul industriei israeliene, putini pot ajunge acolo si putini sant acceptati, se pare ca sant unul cu noroc de am fost primit la RSD, daca esti israelian sti ce-i aceea.

Florin 21-06-2014 - 14:23

Tomi, iata ca majoritatea turbinelor Ormat sunt folosite in centrale electrice geotermale si in centrale electrice care folosesc ca sursa de energie reziduri termice din alte procese industriale. Remote power solutions sunt doar 18 proiecte

http://www.ormat.com/global-project

P.s. In incinta universitatii Oradea, pe timpul lui Ceausescu se construise un proiect pilot (centrala electrica geotermala cu ciclu binar) pentru convesia energiei hidrotermale in energie electrica.

digital 21-06-2014 - 14:54

păi mă-n morțiii lu mătta de jid împuțit, turbinele măttii se-nvârt la comanda ORMAT-ului?!
dacă,da atunci ce plm mai cauți mă p-aici?!
pleacă mă la alt forum, așa cum ți-e obiceiul!

tomi 21-06-2014 - 15:15

păi mă-n morțiii lu mătta de opincar împuțit, pai ce poola ma-tii te bagi tu conopida acolo unde nu-i treaba ta imbecile. Ce ba loaza dreacului, vorbea cineva cu tine? Du-te bre tataie in soola calului, ridici frumos doua degete si ceri voie sa vorbesti, nu la la satra tziganeasca, asta poti s-o faci cu PARPAGHEL el este de-al tau te-o primi piranda lui cu suturi in cur de esti mai tuciuriu ca el.

digital 21-06-2014 - 15:20

tomi
21-06-2014 at 15:15
păi ce faq-iu măttii bă, xeroxezi postări mă pizdraieluțule, tu care pro-jectezi turbine mă animalule, nu-mi vine a crede că jidănuții sunt în stare de xeroxat, ai?!!

urbos 20-06-2014 - 00:44

Lindic nu a aparut sa-si unduiasca burtile slinoase p-aici?

tomi 20-06-2014 - 04:51

Nu! de data asta am fost serios, cunosc tehologia si procesul de dizolvare cu aburi ce se preling prin cavitatile din scoarta, repet ceea ca am pomenit mai sus, de data aceasta nu-i de glumit daca mai vreti sa aveti tara, nu am venit aiurea sa va povestesc baliverne. Amestecurile ce se preling printre fisurile scoartei sant deosebit de toxice si otravesc pe sute de ani apa freatica. Asa cum a zis salut, si ma bucur ca m-a inteles, la dreacu in Nevada unde pe sute de kilometri patrati nu este tipenie de om si solul tot este contaminat pe veci cu radiatiile experientelor atomice din anii 50- 60 este bestial tot una ce mai faci acolo. Dar in Romania unde panzele de apa freatica sant multe reunite si pe suprafete mari, orice contaminare in adancime devine dezastru. Si nu glumesc, apele minerale care sant una din comorile date de Dumnezeu Romaniei nu au voie sa dispara, totul depinde de voi, de noi ca nici romanilor de aici nu le este indiferenta natura Patriei pe care se duc an de an sa o revada cu nostalgia locului de bastina.
Statul roman nu va avea nici un castig din foraje, pot aparea si surpari de teren prin dizolvarea straturilor de bitum ce dupa eliminarea uleiurilor pertolifere devin casante si sfaramicioase, alunecari dezastruoase de teren, prabusiri, surpari este inca una din rezultatele acestui procedeu, se vor imbogati firmele straine ca vor duce extractiile si vor lasa tara prapadita. Baieti nu lasati treaba ca vom plange cu totii, cand nu e de glumit este cazul sa facem front comun. Sa auzim numai de bine.

salut 20-06-2014 - 05:00

Domnu’ Salut. Pai nu?

tomi 20-06-2014 - 05:19

Pai de ce nu? Daca putem vorbi civilizat este posibil sa schimbam adresarile.

Paul din Ohio 20-06-2014 - 17:55

Bine tomi,
Asa o sa facem. Ca tine si ca Putin.

salut 22-06-2014 - 02:01

Tampitel de Ohio, am auzit ca Putin face kk la toaleta. Tu sa nu faci ca el, doar nu esti bolsevik, sa continui sa te kaci pe tine in timpul meselor !

IMBECILULE !

Bulanas 23-06-2014 - 09:37

Auzi, imbe, cica tot Putin a platit consiliul statului New York ca sa interzica frackingul. Asa o fi? mare e puterea rusului!…

ValVerde 20-06-2014 - 18:16

Mai guritza, esti ignorant !

ValVerde 21-06-2014 - 07:42

Daca era ceva adevarat in generalizare ca evreii sunt destepti, tu tocmai ai infirmat-o

„de dizolvare cu aburi”

De ce nu te rezumi tu sa ne instiintezi cum o sa ne-o ia Mossad-ul la cioc?

Dizolvare cu aburi, mai trogloditule ???

Iti dau o pista, ca holocaustul, si persecutiile etc. etc. sa te ajut ca ai avut istorie apasatoare.

Clasa a saptea: viscozitatea scade cu cresterea temperaturii (experiment practic: pune un borcan cu miere in microunde ( ai cuptor cu microunde ?) Da-i pe putere maxime cam un minut, un minut si jumatate. Toarna mierea pe pantofi si mununeaza-te ca curge ca apa si intra prin ciorapi sa te friga la degete!!!

Tocmai ai demonstrat practic propozitia de mai sus: vascozitatea scade cu cresterea temperaturii. Acum roaga-ti familia sa te ajute sa intelegi o analogie. Sisturile bituminoase sunt hidrocarburi grele, arata ca asfaltul.
Daca bagi abur supraincalzit le cresti temperatura. Daca le cresti temperatura,…nu, nu se transforma in miere,…le scade viscozitatea si pot fi aduse la suprafata.

Tu stii ce e aia „dizolvare” ?

Asta are de-a face cu gazelle de sist tot at it de multi cit are Huhu cu diploma de baccalaureat.

Antibasistul 21-06-2014 - 08:19

Mai ales Valurile de c…t clujene-s… cele mai proa…te dintre cele mai proa…te!!!

UnUL 22-06-2014 - 00:08

Zise căcăciosul Bășinel, specialistul în kkt.

BULA 21-06-2014 - 09:59

Babeta grasa si rea, nu stiai ca si gazele se pot dizolva in apa sau alte lichide ? Pai oxigenul nu e dizolvat (asa se zice) in apa de mare, de pot si pestii sa traiasca ? Amoniacul, clorul, bioxidul de carbon, etc nu se dizolva partial (pana la o concentratie) in apa ?

ValVerde 21-06-2014 - 14:34

La alfabetizare, cretinilor !
Aburul supraincalzit din povestile lui tomi se introduce sa creasca temperatura unui zacamint de titei greu. Arata ca asfaltul, sau smoala.
E titei. Titeiul nu se dizolva in apa. E de consistenta asfaltului….dupa imbecili ca voi, ar trebui sa se dizolve soselele pe ploaie.

Minti marunte, voi nu intelegeti ca gazele de sist sunt din alta pelicula ?
Ca nu au nici o legatura cu ce zice ametitul de tomi ?

digital 21-06-2014 - 14:45

ValVerde
21-06-2014 at 14:34
bă vacooo, tomi e clar prsost-sadea, dar tu mai vezi cum e cu formula ariei cercului, îmuțituleeeeee!

ValVerde 21-06-2014 - 14:51

Si tu Claudia ?, Si tu…?!

Ahhhhh dulce e cutitul infipt in spate de o femeie frumoasa…..

digital 21-06-2014 - 14:57

ValVerde
21-06-2014 at 14:51
înseamnă că n-ai văzut-o pe mătta cu ea-nfiptă adânc!

tomi 21-06-2014 - 10:59

MAI VACA VERDE, m-ai dat gata, pai pe undeva acum catava vreme aveam impresia ca in spatele Vacii sta cineva cu cativa neuroni in bostan, Greseal, este numai bostanul, dar fara neuroni.
Ma VACA VERDE, tu chiar nu sti romaneste? Ai auzit tu de CUVANTUL ///DIZOLVARE?///
-ma boule si zaharul poate dizolvat cu apa dar nu inseamna ca este reactie chimica. vita, dizolvarea este un proces mecanic si nu chimc, imbecil Doamne!! SALUT, ai dat cu pumnii in castravetele Vacii Verzi si uite ce ai facut, a tampit de nu mai stie ce vorbeste. Du-te ma proasta ascasa, tu ma sfatuiesti sa iau o carte, imbecila? ia tu ABECEDARUL si vezi ce zice acolo de dizolvare.
cCe curul ma-tii te-a lesinat asa de tare vita ca am zis dizolvare cu aburi supraincalziti? Da vita, asa am spus dar un imbecil ca tine nu este capabil sa inteleaga si-i face pe altii prosti- ia o oglinda si vei vedea pe cel mai prost de pe forum. OK, salut, ia vaca de pe mine. du-o de aici.

tomi 21-06-2014 - 11:04

Uite imbecila m-ai enervat de am trantit in text cel putin zece greseli de TASTARE–hehe.
Ma uite ca vine vremea sa mai dau de alti boi pe care pana acum nu i-am depistat, adevarul este ca pe VACA VERDE nu prea il citeam ca zau ca mi se parea cam fara vlaga si cu ideile imprastiate, acum am dat de fratele lui HUHU, dar mai prost ca el.

digital 21-06-2014 - 14:46

tomi
21-06-2014 at 11:04
oricum ești analfabet, stai liniștit mă boulețule!

Antibasistul 21-06-2014 - 18:26

Curvo umana Tomi, daca tu ai postat acum iți fut Dumnezeii, si o iau ca drept declarație de razboi din partea ta, Ptiuuu!!!
Sper ca nu esti tu…!!!!!

briel 21-06-2014 - 00:30

U.S. cuts aid to Uganda, cancels military exercise over anti-gay law
reuters.com/article/2014/06/19/us-usa-uganda-gay-announcement-idUSKBN0EU26N20140619

Cioroii mai normali decat americanii; in schimb americanii cei mai pupatori de kururi arabe.

ValVerde 21-06-2014 - 07:29

De ce atita ura, mai crestine ?
Nesigur in sexualitatea ta si te urasti pentru asta?
Ai ceva de dovedit ?

salut 21-06-2014 - 09:41

Proasta lumii, lasa limdicul, nu-l mai scarpina, nu acolo salasuieste cunoasterea.
Hahahaha, imbecila, una-doua…. „sexualitatea”, acolo-i adevarul pentru ea, in motul curcanului.

UnUL 21-06-2014 - 10:08

Tu ai nu numai complexe sexuale ci și frustrări de ratat, Salaud.

salut 21-06-2014 - 12:01

Kktel, pe tine nu te bagasem in seama, da’ daca zici ca ai fi orice altceva decat un kkt basist aflat pe teava de expulzare, comenteaza expresia asta : „cunostinte bazice”. Asa cum stii matale, profesoriceste, telectualiceste, cercetoriceste,”cu trimiteri, ghilimele” si tot ce se mai poarta. Poti?
Uimeste-ne !

UnUL 21-06-2014 - 13:26

Dacă eu sunt kkțel, tu eșt kkțoi, Saluad, puiule.
În rest, ACEASTĂ ULTIMĂ (MĂCAR DE-AR FI ULTIMA!) POSTARE A TA NU FACE DECÂT SĂ CONFIRME CE SPUNEAM MAI SUS.

UnUL 21-06-2014 - 13:28

basique, adjectif
Sens 1 Fondamental, de base. Synonyme fondamental Anglais basic

ValVerde 21-06-2014 - 14:48

@UnUL

de fapt tradusesem automat din „basic knowledge”

Are si boul salut ocazia sa tune si sa fulgere despre nimic.
Il gadila la ego, ca atita poate.

UnUL 21-06-2014 - 17:01

@ValVerde
Asta spuneam și eu: a fost un englezism (sau un franțuzism) care – după evoluția limbii – peste 10 ani ava fi perfect corect în română și va fi consemnat în dicționare.
Dar „genialul” Salaud nu se poate abține să nu facă pe deșteptul.

briel 21-06-2014 - 17:22

Tell the truth and shame the devil.

salut 21-06-2014 - 16:12

Mie imi e mai mult decat clar ca, in conditiile actuale, cu atatea necunoscute in fata, singura abordare rationala a Romaniei privind gazele de sist e …. asteptarea.
Situatia trebuie lasata sa se aseze, sa vedem si pe la altii efectele pe termen mediu, sa intelegem impactul, etc,
Romania are ceva gaze, nu sta chiar pe fundul sacului, deci nu ar fi mare problema. Un Parlament national (in sensul de patriot) ar putea introduce un moratoriu de vreo 10 ani pe problema asta. Dupa asta, mai vedem. Intre timp, dezbateri cat incape, daca asta o fi prioritatea societatii….

ValVerde 21-06-2014 - 16:16

Ei, daca tie ti-e clar, atunci situatia Romaniei e rezolvata !
Alt subiect, ca pe asta l-ai epuizat.
Zi-le sa-ti deschida poarta sa-ti dea drumul pe pasune, ca ti-ai facut treaba !
Romania e salvata !

salut 21-06-2014 - 16:28

Sa stii, proasto, multe lucruri ar merge mai bine. Dar, oricum, disperarea ta si a altora e principala indicatie ca lucrurile vor merge mai bine.

Deocamdata, incepe sa se profileze o speranta: jigodii ca tine, total antinationale, ce ling maini unsuroase sde pe nicaieri in lumea larga incep sa-si vada sfarsitul carieirei lor de lingai – singura posibila pentru imbecili ca tine, buni de nimic – , de aici si disperarea.

Daca ai fi avut cea mai mica certitudine tehnica ca lucrurile sunt 100 % sub control si in siguralta, daca n-ai fi reprezentat interese straine – „sa furam acum, pe baza de iuteala de mana si nebagare de seama” – ai fi acceptat ca singura atitudine rationala e cea descrisa de mine in postarea de mai sus.

Acum da fuguta la alfabetizare si nu mai baga chestii d’alea semidocte de genul „informatii bazice”. Esti proasta ca noaptea, dar cu semnalizare si cea mai de rea credinta de pe aici !

ValVerde 21-06-2014 - 16:32

Daca te-ar asculta Romania pe tine…dar ingratii aia nu stiu ce pierd.
Intoarce-te, intepat, in lumea ta nemuritoare si rece…..

Oare de ce spatiul carpato-dunarean da cel mai mare procentaj de genii pe cap de vita furajata ?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-06-2014 - 18:07

PIERDUT …Papagal Perushh !
Ofer RECOMPENSA -GASITORULUI !

IDENTIFICABILITATE ; DEBIL !
chiar si pentru …o PANA , DOUA !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-06-2014 - 18:25
tomi 21-06-2014 - 23:53

– – प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD
21-06-2014 at 15:27

Ti-a scapat , ti-a scapat , un amanunt !
asta nu-i originalul , e clona !
De Tommaso Panthera a existat , dar asta este un jalnick papagal perushh care nici sa minta nu stie , logica nema/nisto si acushica da branca cu poola ca vine in 28 iulie la ARAD !
Si el stie ca nu te joci cu tzagani din Raczfertay!
– – प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD
21-06-2014 at 15:49

Nu , e ma’h , nu E !
IO am facut ceva drum sa-l vad , si daca el a fost , penibilul la cote maxime !
Mentionez , daca el a fost ….
a afirmat ca nu umbla cu sandale de cauciuc , si nu obisnuieste sa poarte ceva jafuri sport !
IO , tzagan , dar nici asa!
===========
Auzi ma prapaditule, tu’ti crucea mattii de papitzoi, ma kak pe Raczfertayul tau, phootel-asi, cu toti puradeii tai. Pai ma loaza cafenie, tu crezi ca eu umblu descult ca voi cioroflocii de „cumparam sticle doama, cumparam haine vechi”?, unde calcai in ARAD putzea locul pe unde treceati, acum imi vi tu beshina cu talente, slava Domnului ca s-a curatat orasul de voi, v-ati dus in soola calului in Europa sa furati pe acolo ca de la romani nu mai aveti ce fura. Ma ia vino tu sa te vad la moaca, sa vezi cu ce sant incaltat ca precis vei avea ocazia cand am sa-ti plasez cateva picioare in kurul tau violet.
Ziceai ma loaza ca ma cauti, uite sant aici, daca mai vrei ceva spune, sant la dispozitia ta, picioarele in kur urmeaza la Arad daca ai curaj sa dai ochii cu mine bestie. Si de curaj te stiu cat estiu de capabil, acum te dai mare pirandel
dar anul trecut am stat trei saptamani in Arad, daca nu ti-ra rusine sa dai ochii cu mine veneai, dar precis ca aspectul tau este departe da a fi acceptabil iar haine de imprumut nu ai gasit, cum dreac sa vi tu cel cu trei diplome imbracat in zdente? Hai ma lasa tu talentele acum o dai cu sandale si poola ma-tii, iti spun boule ca nu suport sandale, am purtat doar ca si copil ca asa era moda, de atunci nu am mai vazut asa ceva. La noi chiar daca este cald nu se poarta sandale ca este mai neplcut decat sa fi incaltat cu niste pantofi be buna calitate, ceea ce tu precis ca nu ai vazut in Raczfertay-ul curvey de ma-ta.
Daca nu esti multumit de raspunsul meu apelului ce mi l-ai facut spune voi continua cu placere.hahaha Raczfertay, tziganiada ruinata.

tomi 22-06-2014 - 00:00

Asa si inca ceva loaza, daca nu raspunzi normal in romaneste si-mi vi cu hieroglifele tale imbecile de copil subdezvoltat mintal, o litera mare, una mica, una in chineza, bine bre fii tu bolnav cu altii cu mine nu-ti merg talentele, repet, daca nu raspunzi normal ma fac ca nu te-am vazut. Clar tzurttzurel? Vezi tu piranda daca te manaca limba ai dat de dreacu, alta data sezi in banca ta si inghite-ti limba.

digital 22-06-2014 - 00:04

tomi
21-06-2014 at 23:53
păi de ce nu raportezi mă poolă că porți gumari?!

tomi 22-06-2014 - 00:13

digital
22-06-2014 at 00:04
==========
păi mă-n morțiii lu mătta de opincar împuțit, pai ce poola ma-tii te bagi tu conopida acolo unde nu-i treaba ta imbecile.

digital 22-06-2014 - 00:17

tomi
22-06-2014 at 00:13
păi vroiam să-ți dăruiesc gumarii lu mătta mă, că-i lăsase pe unde făcea trotoarul, da văd că ai deja!

tomi 22-06-2014 - 00:41

digital
22-06-2014 at 00:17
============
păi mă-n morțiii lu mătta de opincar împuțit, auzi tu sa vezi tu ce generos este romanul daco-iudeu, dăruiesc eu gumarii lu mătta aia din groapa, vezi bre loaza, dac-o scoti vezi ma spal-o bine sa nu poota, si pune-i gumarii, vezi ca-ti adaug si un prezervativ sa i-o bagi in gura scroaphei, si nu uita sa-i spui ca este dar de la prietenul tau Tomi. Clar conopida?

tomi 22-06-2014 - 00:47

digital tataie, păi mă-n morțiii lu mătta de opincar împuțit, ce ajunsi cretinule, mai nou ai ajuns secretarul lui Parpanghel ca de tuciuriu stiam ca esti dar chiar sa fiti din aceeasi satra nu credeam. Linge bestie linge-i soola tziganului phoote–te–ar dreacul de imbecili, coabitare, ai brunetule? Te-a lasat sa i-o linji si acum ii dai servicii, dai tataie dai ca bine faci. Rade asta de sa pishe pe el.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-06-2014 - 18:15

G a s i t …P a p a G a l l e z u –P e r u s h h ,

Cu domitziliu de Bat Yam,
Cu ch e i e la gat , fara CAP !

Cu penele , ravasite si …b e l i t din
f a c k e r e ,

Din 28 iulika , oferim pene !

AD RISANTUL ; Hotel Continental /Fost
A st o r i a !
Bv . Refolutziei … Bar =Parter!

…..

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-06-2014 - 23:03

ANUNT … ECONOMIC;

Aducem pe aceasta cale , celor interesati , de PENE colorate de PAPAGALi perushi , ca din 28 .iulie anul curent …OFERIM la pretz REDUS …pene !

Precizari , urmeaza sa prezentam , ulterior!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 23-06-2014 - 10:07

c o m p l e c t a r e …la ANUNTUL
ECONOMICA …anterior ;
Din MEA CULPA /PhuLPHa ,
penele de papagal colorat perushh ,
provin de la o …pasarika bolnavicioasa , careia la bothez din motive necunoscute ,nu
preputzul a fost indepartat ,dupa cutume , ci KAPUL -intreg !
cu skuzelle de rigoare , …
PIERDEREA este pierdere ,
penele swe ofera la ;;;

PRET REDUS!

tomi 23-06-2014 - 22:27

OCSKA PIATZ ARAD.
VINDE:
Trei diplome de doctor:
1. Cautator specializat in dintii cailor tziganesti.
2. Ajutor universitar de potcovit caii morti.
3. Vindecator cu MAXIMUM la domiciliul mortului.
Utilizam usturoi steril si viagra la resuscitarea mortului.
Semnaturile de pe diplome: indescifrabil.
Daca il vede cineva pe Parpanghel sa-l anunte poate chiar el o fi pierdut diplomele cand era beat pe Metzianu, la crasma din colt.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 23-06-2014 - 23:04

Text bilingv –
Faszikam le nyeled a szavaidath , rovidesen !
Ott , ahol nem is gondolod !
Nekem nem szidtha a szuleimet senki aki alutdt , nyugodtan utana , te se !
Varlak !
Penele swe comercializeaza la pret redus , provenind de la un rebut !

digital 23-06-2014 - 23:15

tomi
22-06-2014 at 00:41
ce-i bâlbâitule, te bucuri că are mătta gumari noi?!
i-ai cumpărat tu pe banii de la noua firmă!?
hahaha!

tomi 23-06-2014 - 23:42

A faszodat nyalhatod nygotan, mert a tevedesbol megtalalak lenyrom ast a kopasz kopnyadat amire anyire buske vagy.
kopasz gyerek vellem el teveszteted a cimet ugy meg leszel baszva hogy el fogod feleyeni hova teted azt a harom diplomadat az Aradi bortombol ahol egyetemi kurzust folytatal.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 24-06-2014 - 10:45

Rendbe van . varlak !

Pribeagul 21-06-2014 - 17:01

Foarte bine punctat. Intre timp sa vedem cum facem ca bogatiile naturale pe care ni le-a dat bunul Dumnezeu sa asigure romanilor conditii de viata normale. Este problema care necesita clarificare si rezolvare urgenta din partea autoritatilor.

Dam totul la altii sau mai pastram ceva si pentru noi?

UnUL 21-06-2014 - 17:03

Odată în viață sunt și eu de acord cu cretinul de Salaud și cu dumneata, Pribeagule. Și asta mă îngrijorează.

UnUL 21-06-2014 - 17:05

Oricum, prospecțiunile sunt necesare ca să știm ce resurse avem. Apoi…

tomi 22-06-2014 - 00:11

Corect domnule profesor, insa ia in consideratie ca prospectiunea este un proces care trebuia sa ia in consideratie si riscurile unui proces de extractie, ce urmari poate avea. Exemplu simplu insa dovada a foamei de bani: romanii care au primit inapoi proprietati de paduri au inceput o defrisare fara control, ce mai este al meu, nimeni sa nu-mi comande, banii veniti repede au lasat munti defrisati, la primele ploi aut muntii!, catastrofe, alunecari de teren, Comunistii nu faceau asa ceva, cel putin vazusem cu ochii mei, cum acolo unde se taiau copacii batrani era imediat reapadurire cu puieti, nu vereai muntii defrisati ca atazi.
La fel si cu restul de resurse, orice extractie de de orisice produs este un risc.

UnUL 22-06-2014 - 00:15

Absolut de acord – din păcate.
P.S. În iulie nu treceți cumva și prin Cluj? Mi-ar place să bem o cafea și să schimbăm niște opinii în direct, nu pe net.

digital 22-06-2014 - 00:19

UnUL
22-06-2014 at 00:15
țeapă!
tomi suge poola doar în Arad!

UnUL 22-06-2014 - 00:21

Ți-am spus că treaba cu suptul e DOAR specialitatea ta, Degețel.

tomi 22-06-2014 - 00:29

Domnul meu, nu numai ca trec dar si aterizez la Cluj. Am avut placerea sa vad ca s-a introdus o noua companie in Israel din Europa, Wizzair ce are curse Tel Aviv -Cluj. Decat sa fac 11 ore pe tren de la Bucuresti este mult mai comod si usor de a face traseul Cluj-Arad. Deci in Iulie aterizez la Cluj si pe cuvant mi-ar face placere sa va intalnesc si chiar sa ne vizitati si la Arad, precis ca am petrece ore de taifas placute la un langos si o bere buna pe strandul din Arad.
Daca doriti vom gasi o metoda de a ne intalni.
Ma bucura orice discutie cu domnia ta, se vede calmul si cultura ardeleanului.

UnUL 22-06-2014 - 00:36

Domnule Tomi, știu de noua cursă Tel-Aviv-Cluj, se pare că e bună și – fiind vorba de o companie low cost – nu foarte scumpă. Cu o zi două înainte de venirea dumneavoastră luăm legătura și o să vă rog să mă anunțați când sosiți. Fie vă aștept la aeroport – dacă e o oră rezonabilă, fie ne dăm întâlnire în oraș. Aștept cu nerăbdare să vă cunosc și să stăm de vorbă.

UnUL 22-06-2014 - 00:40

Acum vă spun noapte bună.

tomi 22-06-2014 - 00:53

Multumec la fel amice, si pe curand. Ced ca daca va dau ora aterizarii ne vom intilni pe aeroport. Tot nu cunosc bine Clujul am fost de cateva ori dar in copilarie, precis ca nu l-asi mai recunoaste tin minte doar biserica mare din centru cu statuia lui Matei Corvinul, cred ca aveam cam 9 ani cand fusesem acolo cu verisoara mea.

ValVerde 22-06-2014 - 00:54

Hahahahahahahahah…pe bune ?
Exista o companie aeriana numita Wizzair ?

Uite ce inseamna „wizz”, ca daca va spun eu nu ma credeti 🙂
O fi buna pentru cine nu stie in ce se urca.

ttp://www.urbandictionary.com/define.php?term=wizz

tomi 22-06-2014 - 00:54

Ced ca daca -=- Cred ca daca.
Tastarea bat-o vina!

tomi 22-06-2014 - 01:03

ValVerde
22-06-2014 at 00:54
===========
Ma rahiticule, compania VIZZAIR este o companie noua europeana dupa cate stiu franceza. Are filiale in toate tarile inclusv mai nou in Israel. Este compania cea mai mare la ora aceasta in Europa si face curse bune care firmele vechi nu le faceau.
Este asa cum spune domnul UnUL companie Low Cost si nu stiam de ea daca socrii mei ce fusesera la noi trei luni din ianuarie pana in aprilie nu ar fi zburat cu aceasta companie. Erau foarte multumiti de zbor. De obicei zburam doar cu EL AL dar daca pot ajunge in Cluj merita sa incerc. Si infara de grija ce mi-o porti mai ai ceva probleme Vaca Verde?, poate ti le rezolv eu.

ValVerde 22-06-2014 - 01:22

tomi, nu-mi mai fura, bai, ciorapii !
Asta e problema mea ! Imi furi ciorapii si fugi cu ei molfaindu-i in gura.
Degeaba te intorci si mi aduci inapoi ca sa-ti dau altii proaspat purtati.
Cine sa se mai atinga de ei ?

In rest, nu-ti port de grije, mai exact mi se rupe de tine. Altfel, nu esti baiat rau, doar foarte prost.
Dar cum nu e vina ta (s-ar putea sa fie o problema genetica) nu te acuz decit cind pui frina.

Wizz Air ??? Hahahahahahahahah

urbos 22-06-2014 - 01:31

„grije”, hahaha! Umflata pedanta si agramata…

ValVerde 22-06-2014 - 03:36

Hihihi… plin de inculti pe aici care cred ca stiu mai bine si isi iau in serios imbecilitatea
Dupa care se pling ca dictionarele nu sunt pentru ei. Se cheama libertatea de a fi cretin.

1. gríje (-ji), s. f. – 1. Îngrijorare, neliniște. – 2. Veghe, pază. – 3. Atenție, migală, strădanie. – 4. (Înv.) Slujbă de înmormîntare. – Var. grijă. Sl. (bg.) griža (Miklosich, Slaw. Elem., 20; Miklosich, Lexicon, 147; Cihac, II, 128; DAR). – Der. negrije, s. f. (înv., neglijență, neatenție); grijanie, s. f. (cuminecătură, împărtășanie), cu suf. -anie; griji, vb. (înv., a se neliniști; Trans., a avea grijă, a fi cu băgare de seamă; refl., a se neliniști, a se îngrijora; a supraveghea, a avea grijă de; a face ordine, a aranja; a se cumineca; înv., a se ține slujba de înmormîntare), cf. bg. griža se, sb. brižiti se „a se îngrijora”; grijință, s. f. (înv., grijă); grijitor, adj. (grijuliu); negriji, vb. (înv., a îngriji), formă artificială din sec. XIX, paralelă cu neglija, din fr. négliger; negrijit, adj. (neîngrijit; neîmpărtășit); negrijitor, adj. (neglijent); grijuliu (var. grij(u)liv,), adj. (care are grijă, atent), din bg. grižliv, sb. brižliv (pentru schimbarea terminației, cf. bețiu › bețiv, sglobiv › sglobiu, etc.); îngriji, vb. (a avea grijă de, a supraveghea; a asista; a avea grijă de sănătatea cuiva; refl., a se neliniști, a se îngrijora; refl., a-și căuta de sănătate; a se ocupa de, a faceceea ce trebuie); îngrijora, vb. (a preocupa, a neliniști), probabil în loc de *îngrijura, plecînd de la un pl. fictiv *grijuri, cf. înfășura; îngrijorător, adj. (neliniștitor); îngrijitor, adj. (grijuliu; s. m., paznic); îngrijitoare, s. f. (femeie care îngrijește pe cineva); neîngrijit, adj. (neglijent).
Sursa: DER (1958-1966) | Adăugată de blaurb | Semnalează o greșeală | Permalink

2. gríjă (est) și grije (vest) f., pl. ĭ (vsl. gryža, grijă, întristare, grysti-gryzon, gryzatĭ, a mușca, a răni; bg. sîrb. rut. griža, grijă. V. ogrinjĭ). Îngrijorare, frică să nu se întîmple ceva răŭ: a avea (a-țĭ fi) grijă de soarta cuĭva. Atențiune, precauțiune: cu această mașină trebuĭe să umbli cu grijă. Solicitudine, îngrijire: părințiĭ aŭ grijă de copiĭ. Pomenire de sufletu unuĭ mort (Vechĭ). Grijile caseĭ, trebile [!] (ocupațiunile) caseĭ. A purta grijă (saŭ de grijă) unuĭ lucru, a avea grijă de ceva, a îngriji un lucru. A avea, a purta grijă de, 1. a îngriji, 2. a fi îngrijorat de. A intra în (saŭ la) grijă, a începe să fiĭ îngrijorat. Fără grijă, fără să-țĭ pese.

ValVerde 22-06-2014 - 04:43

Cornuta ignoranta, eu imi justific pozitia („grije” este un cuvint prezent si acceptat in limba romana) cu dovezi de pe surse independente.

Imbecili inculti ca tine „simtiti” in pipota cum credeti voi ca e bine, dupa care aveti neobrazarea sa corectati pe altii pentru ca nu se aliniaza cu cretinismele produse de neuronii vostri costelivi.

Ce sa ma mai mir, voua va sunt prezentate date stiintifice si voi injurati stiinta !!!

The green, green grass of home…..

ValVerde 22-06-2014 - 06:00

🙂
Pipota !!!
Dictatura pipotei.
Pipota are dreptate !!!

🙂

Nu stiu de ca am aceeasi senzatie pe care, copil fiind, o aveam jucindu-ma cu ramele dintr-un borcan pe care le pastram ca sa dau la peste !!??

UnUL 22-06-2014 - 07:25

Domnule Tomi, aștept să mă anunțați cu o zi-două înainte de venire
@ValVerde
Wizz aAr e o companie low cost foarte bună, pe care o folosesc de câte ori merg în Franța, de exemplu. Uite ce scrie pe Wikipedia:
Wizz Air este o companie aeriană maghiară-poloneză de tip low-cost axată pe zboruri în Europa. Bazele sale principale sunt Aeroportul Internațional Ferihegy din Budapesta și Aeroportul Internațional Katowice cu hub-uri în Aeroportul Lech Wałęsa din Gdańsk, Aeroportul Frederic Chopin din Varșovia și Aeroportul Sofia. Are baze operaționale în România, la București, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, la Cluj-Napoca, pe aeroportul Someșeni,la Timișoara, pe Aeroportul Internațional Timișoara, si la Aeroportul Internațional Târgu Mureș.
În prezent (octombrie 2012) Wizz Air deține o flotă de 37 aparate de zbor de tip Airbus A320, iar media de vârstă a acestora fiind de 3.6 ani

UnUL 22-06-2014 - 08:03

REIAU:
Wizz Air Wizz Air este cea mai mare companie aeriană low-fare, low-cost din Europa Centrală şi de Est şi operează o flotă de 50 aeronave Airbus A320 cu media de vârstă de 3.6 ani de la 16 baze, pe 300 de rute care asigură legătura între 96 de destinaţii din 35 de ţări.
Este o companie aeriană maghiară-poloneză de tip low-cost axată pe zboruri în Europa. Bazele sale principale sunt Aeroportul Internațional Ferihegy din Budapesta și Aeroportul Internațional Katowice cu hub-uri în Aeroportul Lech Wałęsa din Gdańsk, Aeroportul Frederic Chopin din Varșovia și Aeroportul Sofia. Are baze operaționale în România, la București, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, la Cluj-Napoca, pe aeroportul Someșeni,la Timișoara, pe Aeroportul Internațional Timișoara, si la Aeroportul Internațional Târgu Mureș.
Compania aeriană low-cost Wizz Air a transportat, în anul fiscal 2014, un număr de 13,9 milioane de pasageri, până în anul 2013 totalul pasagerilor care au călătorit cu această companie fiind de 69 milioane.
De la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca Wizzair are curse regulate pe direcțiile:
• Italia: Bologna, Pisa, Milano, Venetia, Bari
• Olanda: Eindhoven
• Beligia: Bruxelles
• Israel: Tel Aviv
• Spania: Alicante (sezonier), Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca (sezonier), Valencia, Zaragoza
• Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord:
• Franța: Paris (pe aeroportul Beauvais)

ValVerde 22-06-2014 - 14:45

🙂

Nu discutam serviciile companiei Wizzair.
Vorbeam de numele ales. Chestiune de PR.
Probabil ca nu se gindesc sa faca vreodata zboruri transatlantice. Ti-ar place o companie romaneasca care se cheama „Pishat Air” ?

Prin anii 70 GM a scos o masina pe care au numit-o „Nova”
Chevrolet Nova. Dupa care s-au mirat de ce vinzarile din tarile latino americane erau sub jumatate din ce pronosticarsera, pina cind au inteles ca „no va” in spaniola inseamna „nu merge” (si e folosita ca expresie cind ceva nu e bun)

UnUL 22-06-2014 - 17:14

@ValVerde
Mda, poți alege nume mai mult sau mai puțin inspirate. dar succesul unei companii nu depinde neapărat de asta.
Am avut o companie autohtonă cu numele Blue Air (poetic, nu?) care era condusă de un escroc și a dat un faliment răsunător.

salut 22-06-2014 - 17:54

ValVerde
22-06-2014 at 14:45

Nu discutam serviciile companiei Wizzair.
Vorbeam de numele ales. Chestiune de PR.
……………..
Proasta satului, ea si principiile, si cum ai fi numit-o tu gamalie? Marin Air sau Ileana Air?
Ce te phute pe tine grija de nume nephootuto?
Ca tu zboti cu bicicleta din satul tau pana la parau sa te phuta Marin precis ca nu vei avea nevoie de avion.

salut 22-06-2014 - 18:13

Mai ji-dan imputit, hotz, sobolan cu 20 de nick-uri, ti-am spus sa nu mai scrii cu nick-ul meu?
Nu te poti abtine sa furi, jigodie usturoiata? Daca nu poti fura altceva de pe aici, macar cu un nick sa te alegi, imputitule?

ValVerde 22-06-2014 - 18:47

Hahaha, tomi, esti asa de idiot si ai vocabularul atit de restrins ca sunt indeajuns 2-3 propozitii simple ca sa stim ca esti tu.

E greu ca cineva sa-ti poata imita prostia iar tu esti atit de dobitoc ca nu poti imita prostia altora.

Hm…in felul tau esti unic….

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-06-2014 - 23:09

@ CreTi NUL de sous-somes !
Nu te -ai laudat cu SERVICIUL AERIAN care deserveste si animalutze !

UnUL 22-06-2014 - 23:41

Ești tot mai criptic, Parpanghel. Animăluțe?

Antibasistul 22-06-2014 - 23:53

El e tot mai criptic, iar tu esti tot mai prost securistule un NUL!

UnUL 23-06-2014 - 00:06

Nimic nu poate fi mai nostim decât atunci când b o u l Bășinel vorbește de prostie.

tomi 24-06-2014 - 00:47

ValVerde
22-06-2014 at 18:47

Hahaha, tomi, esti asa de idiot si ai vocabularul atit de restrins ca sunt indeajuns 2-3 propozitii simple ca sa stim ca esti tu.

E greu ca cineva sa-ti poata imita prostia iar tu esti atit de dobitoc ca nu poti imita prostia altora.

Hm…in felul tau esti unic….
===========
Pai da asa-i Vaca Verde, se vede ca ti-am aprins fitilul asa de bine de ai trecut pe 220 ca tensiunea de la retea. La noi este 230 dupa standard european insa Romania a ramas la 220, ca doar nu-i in Europa. Ma tampito, esti atat de infuriata ca dai cu capul in pereti. Eu ce am de zis, zic cu numele meu, crezi ca am nevoie de numele unui imbecil ca salut? Si sa fi chiar asa de cretina, se pare ca nu ti-a venit ciclul sa ma invinui de fals chiar sub postarea mea? Ma vaca esti dusa rau, este adevarat ca femeile nu prea pot sa-si stapaneasca nervii iar isteria este pierderea completa a controlului si se ajunge la declaratii total nefondate. Ia mai dute naibii, imbecila, crezi ca am timp de o scroafa nephootuta ca tine ce face orgasm certandu-se pe forum? Cauta pe altul care posteaza cu nickurile vostre si vezi regleaza-ti ciclul menstrual ca devi caraghioasa !!!

ValVerde 24-06-2014 - 02:31

🙂

230V ??
Cu frecventa cum stati ?

Papagalule !

tomi 24-06-2014 - 02:35

ValVerde
24-06-2014 at 02:31

🙂

230V ??
Cu frecventa cum stati ?

Papagalule !
==============
Inca nu ai iesit din orgasm? kurva?
Roaga-l frumos pe urbos sa te phoota in gura poate te calmezi. 🙂

Antibasistul 24-06-2014 - 06:16

:))

salut 22-06-2014 - 01:49

@
” UnUL
21-06-2014 at 17:03
Odată în viață sunt și eu de acord cu cretinul de Salaud și cu dumneata, Pribeagule. Și asta mă îngrijorează ”
======================
Sigur. Nu lasa vreo scanteie de inteligenta sa-ti tulbure negura dintre urechi.
Fii ingrijorat: doare sa citesti, gandesti, etc. Nu e bine, te poti imbolnavi. Cel mai simplu e sa asculti Vocea !

salut 22-06-2014 - 01:52

PS: „O data”, necititule! Nu „odata” (candva).

UnUL 22-06-2014 - 07:19

Nu, Salaud: când ajungi să fii de acord cu un tâmpit ca tine – fie chiar și pe o chestiune punctuală – e un motiv de îngrijorare. Noroc că trece repede.
O dată fă fie, treacă de la mine, „team” (Salaud dixit) aprobat.

Tache 22-06-2014 - 18:22

De remarcat situația „exemplară” a României, în contextul prăbușirii tot mai accelerate a sistemului falselor valori occidentale. Indiferent că e vorba de economie neo-liberală (pentru noi în postura de colonie), de falsa democrație reprezentativă (utilă doar ca alibi în fața pop..ulației) sau de noile „dogme” morale și chiar religioase (care desfid nu numai bunul simț general-uman, ci chiar naturalul biologic), am importat doar aspectele cele mai „negre”, arzând etapele necesare creerii unei conștiințe comunitare și naționale.

Sau doar de compasiune elementar inter-umană, necesara echilibrării și temperării exceselor „puternicilor” zilei. Din nefericire, nici occidentul nu mai are suficiente rezerve de „amortizare”, iar diminuarea tot mai accentuată a clasei mijlocii va duce inevitabil la o exp.lozie socială, greu de imaginat, poate, pentru mulți dintre noi, dar ale cărei „muguri” sunt deja vizibile:
– mișcările sep.aratiste (nu numai pe motive etnice, ci și economice) și, din partea opusă, tentativele de „înmuiere” ale cetățenilor, prin oferirea de salarii și venituri minime „generoase”, ar trebui să ridice destule semne de întrebare.

Episoadele (prop.agandistice) de „aruncare în arena leilor” ale unor cazuri exemplare (de corupție sau evaziune) nu vor avea nici o urmare, îngroșând doar caricatura societății contemporane.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult