Acasa BusinessMediu-Energie Finanţare nerambursabilă pentru perdele forestiere cu rol de protecţie

Finanţare nerambursabilă pentru perdele forestiere cu rol de protecţie

scris de Marius Bâtcă
17 afisari

Beneficiarii Măsurii 221 – “Prima împădurire a terenurilor agricole”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), pot primi finanţare nerambursabilă pentru înfiinţarea de perdele forestiere cu rol de protecţie, informează, marţi, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

perdea forestiera (realitatea.net)

foto: realitatea.net

Investiţiile de acest tip se aplică pe suprafeţele de teren agricol, de cel puţin 0,5 hectare, pe care se înfiinţează plantaţie forestieră, iar pădurea trebuie păstrată până la atingerea vârstei exploatabilităţii, aceasta putând ajunge şi la 40 de ani, informează Agerpres.

APDRP acordă în primul an sprijinul financiar pentru înfiinţarea plantaţiei, pentru lucrări de întreţinere, dar şi compensaţii pentru pierderea de venit, iar în anii doi, trei, patru şi cinci, beneficiarul va primi fonduri nerambursabile numai pentru lucrările de întreţinere şi pentru compensaţiile de pierdere a venitului. După trecerea celui de-al cincilea an de la înfiinţarea pădurii, beneficiarul va continua să primească numai compensaţiile de pierdere a venitului pentru încă zece ani.

În urma realizării acestor perdele forestiere vom avea pe viitor mai multe zone protejate de zăpadă viscolită, evitând în mare parte evenimentele dramatice produse în acest an. Totodată, perdelele forestiere sunt utile atât în iernile cu viscole puternice, cât şi în timpul verilor, culturile fiind astfel apărate de vânturile uscate”, a declarat directorul general al APDRP, Mihai Gavril Vădan.

Pentru pierderea de venit agricol sunt oferite prime compensatorii, diferenţiate în funcţie de tipul beneficiarilor, care se împart în “fermieri” şi “alţi deţinători de terenuri agricole” (non – fermieri). Compensaţiile se acordă pe o perioadă de 15 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere. Ele sunt reprezentate de sume standard, exprimate în euro pe an şi pe hectar. Astfel, se acordă 80% pe an şi pe hectar pentru fermieri şi 50% din nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit agricol acordată fermierilor, pe an şi pe hectar, pentru non-fermieri.

Cei 80% înseamnă 209,5 euro plus PD (plata directă pe suprafaţă acordată în cadrul schemei de plată implementată în anul de campanie). De exemplu, pe o perioadă de cinci ani, pentru un hectar de teren agricol la câmpie, un fermier poate să primească 6.140 euro, fonduri nerambursabile. Această sumă este compusă din 1.330 euro prima de înfiinţare a plantaţiei, plus 1.336 euro pentru lucrările de întreţinere, plus 3.474 euro compensaţiile de pierdere a venitului.

Aceste compensaţii pentru pierderea de venit sunt actualizate pe perioada de implementare a proiectului, în conformitate cu modificările Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Sumele pentru întreţinerea plantaţiilor pe o perioadă de până la 5 ani şi cele pentru compensarea pierderilor de venit agricol, vor fi acoperite în proporţie de 100% din fonduri publice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult