Acasa BusinessMediu-Energie Încălzirea climatică afectează flora din munţii Europei

Încălzirea climatică afectează flora din munţii Europei

scris de Stefan Galai
17 afisari

Accelerarea procesului de încălzire climatică creează un stres semnificativ asupra plantelor care cresc pe munţii din Europa şi cauzează migraţia acestor plante spre altitudini mai mari, arată un studiu.

alpiStudiul, realizat de un grup internaţional de oameni de ştiinţă coordonaţi de Academia de Ştiinţe din Austria şi Universitatea Viena, a fost publicat în ediţia de vineri a revistei americane Science.

Migraţia plantelor spre altitudini mai mari determină, la rândul său, o diminuare a diversităţii speciilor, avertizează autorii acestui studiu, care se bazează pe studierea florei din 66 de munţi situaţi între nordul Europei şi Marea Mediterană.

Autorii studiului au creat o hartă a tuturor speciilor de plante care se află în fiecare din locurile studiate în 2001 şi în 2008, utilizând proceduri şi criterii identice, informează Moldpres.

O creştere a numărului de specii a fost observată doar în munţii din nordul şi centrul Europei, în timp ce în aproape toate siturile studiate din regiunile muntoase din jurul Mării Mediterane, numărul de specii a rămas la fel sau chiar a scăzut.

„Rezultatele noastre arată un declin al varietăţii de plante în siturile mediteraneene, ceea ce este îngrijorător, deoarece aceşti munţi adăpostesc o floră unică, o bună parte din specii negăsindu-se în niciun alt loc de pe planetă”, a spus Harald Pauli, coordonatorul acestui proiect.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult