Acasa BusinessMediu-Energie UPDATE Inundațiile au fǎcut ravagii la Galați. Opt persoane au murit

UPDATE Inundațiile au fǎcut ravagii la Galați. Opt persoane au murit

scris de Z.V.
9 afisari

Opt persoane şi-au pierdut viaţa, iar o alta este dată dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi.

Inundațiile au fǎcut ravagii la Galați. Opt persoane au murit

Inundațiile au fǎcut ravagii la Galați. Opt persoane au murit

Ministrul afacerilor interne a precizat, în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă convocat pentru inundaţiile din judeţul Galaţi, că MAI a mobilizat resurse umane suficiente pentru gestionarea acestei situaţii, respectiv peste 500 de angajaţi – pompieri, jandarmi, poliţişti care acţionează cu 61 mijloace de intervenţie. De asemenea, Radu Stroe a cerut forţelor implicate în operaţiunile de salvare să continue evacuarea apei şi a mâlului din casele, curţile şi grădinile afectate de viitură, până la lăsarea întunericului.

Ca măsură de siguranţă, ministrul afacerilor interne a solicitat Poliţiei verificarea drumurilor şi a podeţelor pe raza întregii zone afectate de inundaţii, iar acolo unde există riscul de infiltrare a apei să fie deviată circulaţia rutieră.

Totodată, ministrul Radu Stroe a precizat că Jandarmeria va pune la dispoziţe, în caz de necesitate, 200 de module pentru persoanele evacuate, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale pregăteşte deja pentru a fi trimise în zona afectată peste 56 mii litri de apă îmbuteliată şi 20 de tone de motorină. De asemenea, sunt pregătite pentru a fi trimise alimente de strictă necesitate pentru populaţie – 6 tone conserve carne, 6 tone conserve pate de ficat, făină şi ulei. Ministrul afacerilor interne a făcut un apel la autorităţile locale să colaboreze şi să solicite din timp resursele de care au nevoie persoanele evacuate, aflate în acest moment în diferite cămine culturale.

Nu în ultimul rând, oficialul MAI a cerut ca pentru posturile de poliţie inundate din comunele Cuca, Corni, Cudalbi, Rediu şi Costache Negri să fie luate măsuri pentru a putea funcţiona la capacitate maximă, în sprijinul populaţiei.

La operaţiunile derulate în judeţul Galaţi participă şi două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, aeronavele acordând suport aerian operaţiunilor desfăşurate la sol de către echipele de intervenţie în situaţii de urgenţă.

La faţa locului, din partea conducerii MAI se află secretarul de stat Cătălin Chiper, coordonator al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi şeful IGSU, colonel Ion Burlui.

În urma misiunilor de salvare derulate de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, s-a reuşit salvarea a 45 de persoane aflate în situaţii critice – 24 de persoane în comuna Costache Negri, 14 persoane în localitatea Cuca şi alte 7 în comuna Cudalbi. Până la acest moment, în urma misiunilor de salvare întreprinse de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au fost evacuate peste 500 de persoane din zonele afectate de inundaţii.

89 de militari cu trei mijloace tehnice aparţinând Ministerului Apărării Naţionale acţionează, în această dimineaţă, începând cu ora 01.30, în zona localităţilor Măstăcan, Costache Negri şi Pechea, din judeţul Galaţi, pentru ajutarea populaţiei şi limitarea efectelor inundaţiilor produse aseară în acea zonă. În cursul nopţii, militarii, care provin din Brigada 282 Infanterie Mecanizată – Batalioanele 300 Infanterie şi 284 Tancuri Galaţi, au acţionat şi în localitatea Cudalbi.

În zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi a căzut în decurs de şase ore o cantitate de precipitaţii care în mod normal s-ar fi înregistrat pe parcursul a două luni, a precizat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, joi, în cadrul comandamentului pentru situaţii de urgenţă, transmite Agerpres.

„Fenomenele care s-au întâmplat azi noapte (în noaptea de miercuri spre joi – n.r.) au fost fenomene excepţionale. Au căzut 147,5 litri pe metru pătrat, cu alte cuvinte a plouat în şase ore cât plouă în două luni. Nu s-au produs inundaţii datorită revărsării cursurilor de apă, ci doar scurgeri masive de pe versanţi, situaţii greu de prevăzut pentru că au fost situaţii punctuale, locale. (…) Nu am avut depăşiri ale cotelor de inundaţii pe cursurile de apă, astfel încât să putem să facem un scenariu. Inundaţiile au fost efectiv din aceste scurgeri masive de pe versanţi. Suntem acolo cu utilaje ca să supraveghem cursurile de apă, suntem cu utilaje că să asigurăm tranzitarea viiturii”, a precizat Lucia Varga.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a precizat că Institutul de Sănătate Publică va face o evaluare a necesarului de vaccinuri care trebuie administrate persoanelor din zonă.

„Antihepaticul este numai pentru situaţii excepţionale, nu se face de rutină şi mai sunt alte recomandări pe care o să le transmit. Personalul de intervenţie: pompieri, jandarmi, poliţie, cei care nu sunt la zi cu vaccinul antitetanic, ei trebuie să fie vaccinaţi primii, pentru că sunt în focar, iar populaţia se vaccinează numai dacă se întoarce foarte repede şi sunt riscuri de accidentare şi de rănire. Dacă populaţia este într-un loc sigur şi nu este risc să se rănească, nu se vaccinează cu vaccinul antitetanic”, a mai spus el.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) ar urma să emită, joi la prânz, o avertizare de cod galben care va viza mai ales judeţele Moldovei, a anunţat, Florinela Georgescu, director executiv al ANM, în cadrul comandamentului pentru situaţii de urgenţă, convocat având în vedere precipitaţiile abundente căzute în ultimele ore în judeţul Galaţi.

Ea a precizat că joi după-amiază este foarte posibil să fie generate noi fenomene noroase, iar la noapte aria precipitaţiilor se va extinde, astfel încât acestea ar putea înregistra valori de 25 litri pe metrul pătrat şi izolat 50 litri. Cantităţi mai mari de ploi se vor înregistra în nordul Moldovei şi zonele de munte şi deal. Potrivit Florinelei Georgescu, vineri va exista o „pauză” din punct de vedere al precipitaţiilor, dar după-amiaza ANM va emite nou mesaj de avertizare referitor la ploile care vor cădea în noaptea de vineri spre sâmbătă, fiind mai afectate zonele Bărăgan, Dobrogea, sud-estul Transilvaniei şi Carpaţii de curbură.

Patru persoane şi-au pierdut viaţa luate de viituri, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi, în timp ce peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate.

Inundațiile au fǎcut ravagii la Galați. Patru persoane au murit

În unele zone din judeţ, cantităţile de precipitaţii au fost de 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi. „Au fost cantităţi foarte mari de precipitaţii (110 l/mp la Griviţa, 96 l/mp la Vlădeşti) şi scurgeri importante de apă pe versanţi, fapt ce a dus la creşterea rapidă şi semnificativă a debitelor pâraielor Suhu şi Geru. Viiturile au făcut patru victime. În localitatea Cuca, doi bărbaţi cu vârste de 62, respectiv 85 de ani au murit înecaţi, o femeie de 74 de ani a decedat cel mai probabil în urma unui infarct, iar la Cudalbi, o fetiţă de opt ani a fost luată de viitură. De asemenea, o persoană este dată dispărută, la Griviţa”, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, pentru mediafax.

Purtǎtorul de cuvȃnt a menționat cǎ au fost inundate peste 700 de case şi peste 500 de curţi şi grădini, fiind evacuate de către pompieri 339 de persoane şi salvate 45 de persoane şi 122 de animale. Reprezentantul ISU Galaţi, Eugen Chiriţă a declarat că în urma ploilor torenţiale circulaţia a fost parţial blocată pe drumul naţional 26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea o situaţie similară înregistrându-se şi pe un drum judeţean între localităţile Chiraftei şi Viile. Traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad a fost blocat temporar între Măstăcani şi Fârţăneşti din cauza terasamentul căii ferate, afectat de aluviuni pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

1 comentariu

HUMOR NEGRU 13-09-2013 - 09:33

AUTORITATILE LOCALE LABILE, AU CERUT SPRIJINUL ARMATEI. LE REAMINTIM CA FRONTUL COMUN DE DENIGRARE AL ARMATEI FACUT INCLUSIV DE TRADATORUL NATIONAL TRAIAN BASESCU, A AFIRMAT CA ARMATA ROMANA, NU A PARTICIPAT LA RAZBOAIE CI DOAR LA AGRICULTURA SI LA INUNDATII SI CALAMITATI. INSEAMNA CA ROLUL SI LOCUL ARMATEI NU ESTE DECAT LA RAZBOI SI CU ASTA BASTA. SA SE DESCURCE CUM CRED DE CUVIINTA . ARMATA ESTE PLATITA UNITAR LA 8 ORE CA SI BARMANII SAU STRUNGARII , ASA CA ROMANII SUNT INDEMNATI SA ISI VADA DE GRIJA SINGURI.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult