Acasa BusinessMediu-Energie Ion Sandu: Fenomenele meteorologice vor fi tot mai violente si mai frecvente

Ion Sandu: Fenomenele meteorologice vor fi tot mai violente si mai frecvente

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, sustine ca in Romania se vor inregistra in urmatorii ani „fenomene meteorologice tot mai frecvente si mai violente”, dar si „precipitatii de proportii”, de vina fiind „efectul de sera suprapus peste cauzele naturale ale incalzirii”.


Declaratiile au fost facute intr-o conferinta de presa la Sibiu, ocazionata de deschiderea celei de-a sasea Conferinte Europene de Meteorologie, la care participa peste trei sute de persoane, specilisti in domeniu de pe cinci continente. „Schimbarile climatice din ultima perioada sunt determinate de efectul de sera suprapus peste cauzele naturale ale incalzirii. In urmatorii ani ne putem astepta la precipitatii tot mai abundente, tot mai insemnate cantitativ. Fenomenele meteorologice care se vor inregistra vor fi din ce in ce mai violente si mai frecvente”, a spus Sandu, citat de Mediafax.

Lucrarile conferintei despre meteorologie de la Sibiu au fost deschise de catre Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a precizat ca Romania s-a confruntat in ultimii cinci ani cu precipitatii de amploare, care, potrivit statisticilor, nu erau asteptate decat odata la 100, 150 sau 200 de ani.

„In acest an, din 12 iunie pana in 18 august, nu a existat nicio zi in care sa nu avem cod galben, fie de canicula, fie de ploi abundente. Din iulie suntem membri deplini ai unui sistem mondial de sateliti care ne permite sa prevedem astfel de fenomene cu putin timp inainte ca ele sa se produca, lucru care este foarte important. Acest sistem, chiar si in acest an, a salvat vieti, sate si comunitati, datorita faptului ca putem sa anuntam din timp astfel de fenomene”, a afirmat Borbely.

Romania a investit peste 50 de milioane de dolari in opt radare ultraperformante, care pot anunta astfel de fenomente cu cateva ore inainte ca ele sa se produca sau cel putin cu cateva zeci de minute. Anual, platim 1,9 milioane de euro pentru a face parte din acest sistem de radare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult