Acasa BusinessMediu-Energie Leopardul zăpezilor, ameninţat de modificările climatice

Leopardul zăpezilor, ameninţat de modificările climatice

scris de L.M.
11 afisari

Leoparzii zăpezilor din Nepal, din care ar mai exista doar 500 de exemplare, sunt ameninţaţi de încălzirea climei, care le micşorează habitatul din Munţii Himalaya, avertizează un recent studiu publicat de organizaţia ecologistă WWF şi menţionat de AFP.

Evoluţiile climatice duc la avansarea pădurilor spre teritoriile lor de vânătoare, care ar putea scădea cu 40% până la sfârşitul secolului, apreciază oamenii de ştiinţă de la WWF. ‘Pierderea habitatului de pe înălţimi nu înseamnă doar mai puţin teren pentru leoparzii zăpezilor, ci şi posibilitatea ca ei să se apropie de activităţile umane, cum ar fi păşunatul’, arată coautorul studiului, Rinjan Shrestha. Experţii apreciază că mai există doar 500 de leoparzi adulţi în Munţii Himalaya din Nepal şi puţini se pot lăuda că au zărit o astfel de felină solitară şi misterioasă, numită şi ‘fantoma munţilor‘.
Leopardul trăieşte de obicei la mare înălţime, mai sus decât limita copacilor, dar adesea sub 5.000 m, unde vânează capre sălbatice, mistreţi şi animale mai mici. ‘Dacă limita copacilor merge mai sus, cum am prevăzut în studiile noastre, leopardului zăpezilor îi vor scădea opţiunile de supravieţuire’, spune Jessica Forrest, care a participat la studiu.
La elaborarea raportului, oamenii de ştiinţă au folosit modele climatice pe calculator şi au observat mişcările leoparzilor în teren. Ei apreciază că teritoriul felinelor, de 20.000 km2, ar putea scădea la 11.700 km2 până la sfârşitul secolului.

1 comentariu

Chris P. 17-07-2012 - 23:49

la un articol serios nu o sa vezi niciodata comentarii. numai la mondene si politica… pffff…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult