Acasa BusinessMediu-Energie Mediul în pericol. Dispar rezervaţiile naturale din România

Mediul în pericol. Dispar rezervaţiile naturale din România

scris de Doru Dragomir
17 afisari

Delta Dunarii, Muntii Retezat sau Muntii Rodnei, Defileul Jiului, Lunca Muresului sau Cheile Bicazului sunt cateva din ariile protejate din Romania.

Ca in orice alt stat, si in Romania exista arii naturale protejate, fie ca sunt parcuri naturale, rezevatii stiintifice, monumente ale naturii, arii de protectie avifaunistica sau situri de importanta comunitara. Avem o legislatie complexa, de factura comunitara, in privinta mediului inconjurator, dar cam atat! Conservarea naturii nu pare sa fie un subiect prea important in Romania. Iar acest lucru este dovedit de ‚protejarea’ acestor arii protejate. Care lipseste cu desavarsire! Despre ce este vorba? Cele mai multe din aceste arii protejate dispar incetul cu incetul de la an la an. De exemplu, Rezervatia Deltei Dunarii se intindea pe 591.200 de hectare in anul 1992. In schimb, anul trecut, Rezervatia Deltei Dunarii avea o suprafata de 580.000 de hectare. Adica, cu 11.200 de hectare mai putin! Hectare, nu metri patrati!

Dar sa mergem mai departe. Cazul Deltei Dunarii nu este singular. Econtext va prezinta evolutia unora din cele mai importante arii protejate din Romania: cu cate hectare a scazut suprafata acestor arii in ultimii ani. Mai exact, din 1992 si pana in 2010. Si prezentam situatia unui numar de zece astfel de situri: Rezervatia Deltei Dunarii, Rezervatia Retezat, Rezervatia Rodnei, Parcul National al Muntelui Ceahlau, Cheile Nerei – Beusnita, Cheile Bicazului – Hasmas, Bucegi, Cozia, Muntii Macinului, Piatra Craiului. In perioada mentionata, aceste zece zone naturale au pierdut impreuna aproape 65.000 de hectare. De aproape trei ori mai mult decat suprafata Bucurestiului! Bineinteles, exista si situri care s-au dezvoltat, care si-au extins suprafata. Dar important este sa atragem atentia asupra zonelor care se afla intr-o stare precara.

Situatii dramatice

Iar cele zece arii prezentate au inregistrat printre cele mai mari involutii din toate ariile protejate ale Romaniei. In topul prezentat de noi, Rezervatia Retezat a pierdut cea mai mare suprafata: circa 17 mii de hectare, de la 54.400 de hectare in 1992, pana la 38.047 de hectare in 2010. In alta ordine de idei, Rezervatia Retezat s-a micsorat cu aproximativ o treime in acest interval de timp. Sunt cateva situatii si mai dramatice: rezervatia Muntelui Ceahlau s-a injumatatit! Avea 17.200 de hectare in 1992, ca sa ajunga anul trecut doar la 7.739 de hectare. Ramanand la aceeasi regiune, zona Cheile Bizaului – Hasmas s-a redus cu circa 40%. 

Dar iata cu cat s-a micsorat suprafata fiecareia din cele zece arii protejate:

17 comentarii

cozmin 27-10-2011 - 20:41

In curand va dispare si Ro…….

urbos 27-10-2011 - 20:47

Da, iar nemtii si bozgorii care o vor lua in stapanire nu vor fi ca romanii care accepta toti ji danii p-aici. Deci pana la urma e de bine.

Lupu Ardelean 29-10-2011 - 08:38

In stapanire o vor lua chinezii, turcii si arabii…

Lupu Ardelean 29-10-2011 - 08:47

Monday, May 9th, 2011

„Arabii vor sa cumpere terenuri agricole in Romania precizeaza Casa de avocatura Coltuc.

Investitorii arabi doresc sa cumpere terenuri agricole cu suprafete cuprinse, in medie, intre 2.000 si 5.000 de hectare.”

Lupu Ardelean 29-10-2011 - 08:55

De ani buni, afacerea cu terenuri este cea mai profitabila din Romania. Febra cumpararii terenurilor este atat de mare, incat Romania risca sa fie impartita, curand, in regiuni
cotate dupa nationalitatea strainilor care investesc acolo. Spre exemplu, in zona de vest, italienii detin suprematia pe terenurile agricole de cativa ani. Si Capitala se poate lauda ca dezvolta cu succes afacerile
imobiliare ale arabilor sau ale israelienilor.

BULA 29-10-2011 - 08:59

Aici ai dreptate. Romanii sunt tampiti cand isi vand pamantul de sub picioare. Imi pare nespus de rau, ca sunt conational cu asemenea cretini.

Ereticul 29-10-2011 - 11:27

@ Lupu: multi vor, putini pot.
In fapt, legea romana (inca in vigoare) interzice detinerea de teren in Romania de catre cetatenii straini. Singura varianta (artificiu legal) este crearea unei firme mixte (SRL sau SA) care poate detine in patrimoniu si terenuri.
Ce nu ati mai postat dvs. din stirea transmisa de Coltuc este cuvantul cheie „parteneriat” intre investitorii arabi si agrcultorii romani si faptul ca arabetii se tem ca in cazul unei crize alimentare UE le poate interzice exportul.
Nici la capitolul „afaceri imobiliare in capitala” lucrurile nu mai stau pe roze, ca in perioada 2006 – 2008, multi dintre investitori (italieni, ovrei, arabi) ramanand cu imobilele construite nevandute si cu credite neachitate la banca.

BULA 29-10-2011 - 12:06

@Ereticul

De cand s-a schimbat Constitutia, strainii pot sa cumpere pamant cat vor (toata Romania). Ba chiar mai mult, pot sa obtina cetatenia romana si daca nu vorbesc romaneste.

Constitutia a fost schimbata pe timpul CDR-ului (sper sa-mi amintesc bine). Atunci s-a introdus si prevederea ca serviciul militar nu mai este obligatoriu, ca sa voteze masiv tinerii si sa se valideze referendumul. Dar nici asa nu s-a prezentat lumea la votare, de scarba, si au pus in plus votanti din condei (la ora 18 se prezentase la sectiile de votare mai putin de 40% din pop.ulatie). Important era sa le dea evreilor dreptul sa cumpere pamant si sa-si puna planul in aplicare.

Ereticul 29-10-2011 - 15:31

@ Bula:
Exista o clauza speciala care spune ca strainii – cetateni europeni – au dreptul sa cumpere teren pentru resedinta (casa) la 5 ani dupa aderarea Romaniei la UE (adica din 2012), iar dupa 7 ani de la aderare si teren agricol (adica din 2014). Pentru non-europeni (includem aici si ovreii) clauzele sunt diferite, si variaza de la tara la tara pe baza de acorduri speciale si eventual reciprocitate.
Este adevarat ca o gramada de ovreiasi au aparut in ultimii 20 de ani pe la serviciul pasapoarte sa ceara redobandirea sau dobandirea cetateniei romane, iar aceasta categorie se bucura de drepturi egale cu romanii, inclusiv in privinta dreptului de cumparare a terenurilor. Insa majoritatea ovreilor „re-incetateniti” au facut manevra asta pentru a putea cere despagubiri pe legea 10/2001 si pentru cazul in care se impute treaba prea tare in desertul ala pe care-l preaslavesc atat (sa aiba unde s-o stearga daca le-o trag arabii peste bot). Prea putini din ei au fost interesati de terenurile noastre agricole, majoritatea „investitorilor” imobiliari sionisti preocupandu-se sa construiasca blocuri de proasta calitate pe care sa le vanda ulterior la pret de specula romanilor (din pacate au gasit destui fraieri, care in prezent sunt doborati de ratele bancilor).

BULA 29-10-2011 - 16:18

@Ereticul

Eu stiu ca au cumparat teren agricol, in prostie. Toate fostele IAS-uri sunt pe mana lor. Romanii, de idioti ce sunt, isi vand pamantul stamosesc.

Ereticul 29-10-2011 - 19:11

@ Bula: toate fostele IAS-uri e mult spus. Este adevarat ca figureaza si ceva ovrei in Cartea Funciara romaneasca, dar nu sunt chiar atat de multi si nici nu au un numar atat de mare de hectare in proprietate cum credeti dvs.
Informatia mea e mai sigura, pentru ca lucrez la cadastru si am acces la cartile funciare (e drept ca ovreii cu nume romanesti nu mi-au sarit in ochi, deci este posibil ca statistica mea sa nu fie suta la suta corecta).

Ciu Huhu 27-10-2011 - 21:37

Da ai dreptate in curind va dispare Israelul,Romania va dispare la 10 000 dupa disparitia Israelului!

Ciu Huhu 27-10-2011 - 21:40

Corectare: ….10 000 de ani dupa disparitia Iraelului!

BULA 28-10-2011 - 07:22

Mai urbos, trebuie sa recunosc ca ai talent. Esti ca protoxidul de azot (gaz ilariant).

Ciu Huhu 29-10-2011 - 06:09

Tomi ticalosule evreu, esti platit bine pentru diversiunea si manipularea ce o faci zilnic pe Net!

Ciu Huhu 29-10-2011 - 06:12

Cit cistigi pentru diversiunea si mani pu larea ce o faci pe net ………..Tomi?

tomi 29-10-2011 - 13:54

Dialog er_otic intre URBOS si Ciu Huhu pe tema doctoratului celor doi bas_tarzi in felul disparitiei Israelului.Ca sa va ajut in elaborarea doctoratului vostru,va informez ca toate generatiile viitoare de URBOSI si Ciu HUHUHOSI vor disparea,scheletele stranepotilor vostri vor fi expuse la muzeul GRIGORE ANTIPA ca specii rare si disparute de homo primitivus,rezultat ca defect genetic intre ruso_fili, neo-fascisti si radiatiile din CERNOBIL,Iar ISRAELUL SI ROMANIA VOR CONTINUA SA EXISTE INCA MULTE MII DE ANI IN COLABORARE SI BUNE RELATII BILATERALE,ECONOMICE SI SOCIALE.
Ca supliment la infatisarea ta de vier_me cas_trat ti-ai luat si numele de forum corespunzator intru-totul chipului si culturii tale.
Daca tot ti-e teama sa-ti dai numele real,curaj specific lighi_oanelor din categoria ta macar sa te fi autobotezat ciu_ma ca tot acea mo_lima te va termina.
In privinta a ceea ce am de cistigat ca urmare a textelor mele este departe de ceea ce crezi tu cap de beto_n.Doar voi cu prisma voastra primitiva si josnica credeti ca tot ce intreprinzi iti va aduce bani.Ideea ti-a venit din propria voastra experienta si interventie agresiva pe forum, ca fiid salariati cu stat de plata de partidele neo-fasciste si reactionare din r.Moldova LOCUL unde ati fost deja detectati ca punct de emisie.

tomi

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult