Acasa BusinessMediu-Energie METEO: Cum va fi vremea în intervalul 13 – 26 ianuarie

METEO: Cum va fi vremea în intervalul 13 – 26 ianuarie

scris de G. D.
1 afisari

INMH a publicat prognoza vremii pentru următoarele două săptămâni și veștile sunt bune în general și proaste pentru turismul montan. Temperaturile vor rămâne ridicate, iar precipitațiile vor fi slabe și preponderent sub formă de ploaie.

Vremea în ianuarie 2013 va fi caldă

Vremea în ianuarie 2013 va fi caldă

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Până în 15 ianuarie temperaturile maxime vor creşte uşor şi vor depăşi 10 grade Celsius, mai ales în zona deluroasă. O scădere a valorilor termice se va resimţi în jurul datei de 16 ianuarie, pentru ca până la sfârşitul primei săptămâni acestea să crească din nou, cu aproximativ 4 grade. Tendinţa vremii pentru cea de a doua săptămână este de răcire uşoară şi treptată, până la valori medii în jur de 5 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi pozitive în cea mai mare parte a intervalului. Excepţie vor face primele şi ultimele zile, când vor coborî sub pragul de îngheţ.

Şanse mai mari de precipitaţii vor fi în 15…16 ianuarie şi din nou începând din data 19 ianuarie. Vor fi ploi, iar spre sfârşitul intervalului posibil, trecător, şi lapoviţe şi ninsori.

CRIŞANA

În prima săptămână valorile maxime de temperatură vor fi în creştere, de la medii de 5…6 grade, până la 10…11 grade în week-end, când va fi mult mai cald decât în mod obişnuit pentru această dată. În cea de a doua săptămână temperaturile încep să scadă treptat, mai ales după data de 22 ianuarie, până la medii în jur de 4 grade în ultimele zile, valori încă uşor mai ridicate decât normalul perioadei. Minimele nocturne vor fi negative în primele zile ale intervalului şi din nou după data de 22 ianuarie. Va ploua slab în data de 15 şi de 16 ianuarie, dar și după data de 19 ianuarie. În ultimele zile din interval vor fi posibile şi lapoviţe şi ninsori.

TRANSILVANIA

Până miercuri 15 ianuarie, temperaturile maxime cresc cu 3…4 grade, apoi scad puţin, pentru ca la sfârşitul acestei săptămâni şi la începutul săptămâmânii viitoare să se atingă din nou medii de 6…7 grade. În intervalul 22 ianuarie – 26 ianuarie regimul termic va fi în scădere, cu aproximativ 4 grade, dar maximele rămân totuşi uşor mai ridicate decât mediile climatologice specifice acestei date. Mediile valorilor minime de temperatură vor fi negative în majoritatea zilelor, iar cel mai frig va fi la începutul şi la sfârşitul intervalului, când în depresiuni izolat va fi ger.

Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată în zilele de 15 şi 16 ianuarie, apoi după data de 19 ianuarie. Precipitațiile vor fi slabe, ploi în prima săptămână, apoi mixte.

MARAMUREŞ

În intervalul 13 ianuarie – 21 ianuarie, temperatura aerului va avea oscilaţii spre valori tot mai ridicate şi se va ajunge la medii ale maximelor de 7…8 grade. De marţi, 21 ianurie, tendinţa vremii este de răcire şi revenire la temperaturi în medie de 2…3 grade. Cele mai reci nopţi vor fi în intervalul 13 – 15 ianuarie şi 23 – 26 ianuarie, când minimele vor coborî frecvent sub 0 grade.

Cele mai mari şanse de precipitaţii vor fi la mijlocul primei săptămâni (ploi) şi după data de 18 ianuarie (mixte).

MOLDOVA

În prima săptămână mediile valorilor maxime vor oscila între 6 grade în ziua de 15 ianuarie şi 2…3 grade în zilele de 17 şi 18 ianuarie. În săptămâna următoare, după o creştere uşoară în primele două zile, temperaturile vor coborî treptat spre valori apropiate de normalul perioadei. Evoluţia temperaturilor nocturne va fi asemănătoare, iar cele mai friguroase nopţi vor fi la începutul şi la sfârşitul intervalului. După data de 16 ianuarie vor fi posibile precipitaţii slabe, la început sub formă de ploaie, apoi trecător şi lapoviţă şi ninsoare.

DOBROGEA

În tot intervalul de prognoză vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această dată. La jumătatea primei săptămâni şi din nou în jurul datei de 21 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de 9…10 grade. În 17…19 ianuarie, dar şi la finalul intervalului, va fi mai rece, dar nici atunci mediile diurne nu vor coborî sub 4 grade. Mediile regionale ale valorilor minime vor fi negative doar în primele şi în ultimele dimineţi.

Din data de 16 ianuarie, trecător vor fi posibile precipitaţii mai ales sub formă de ploaie slabă.

MUNTENIA

Până în jurul datei de 21 ianuarie, valorile temperaturilor maxime se vor menține ridicate, astfel că în zilele cele mai calde media pe întreaga regiune va fi de aproximativ 9 grade. După această dată temperaturile vor începe să scadă uşor şi treptat până la medii de 4…5 grade, încă destul de ridicate pentru a doua decadă a lunii ianuarie. În privinţa temperaturilor nocturne, cele mai mici valori se vor înregistra la începutul primei săptămâni şi la finalul celei de a doua, când pot coborî spre – 5 grade. Din data de 16 ianuarie, local, vor fi condiţii de precipitaţii, în general slabe cantitativ. Vor predomina ploile.

OLTENIA

Vremea va fi mai caldă decât în mod normal, în tot intervalul de prognoză. În zilele cele mai alde media maximelor pe întreaga regiune va fi de 8…9 grade, iar în zilele mai reci (în special spre sfârşitul celei de a doua săptămâni), nu vor coborî sub 4 grade. Cele mai scăzute minime, cu valori preponderent negative, vor fi în intervalele 13-16 ianuarie şi din nou în 24-26 ianuarie.

Temporar vor fi condiții de ploi slabe, începând cu data de 15 ianuarie.

LA MUNTE

Până la mijlocul celei de a doua săptămâni, mediile temperaturilor maxime vor fi pozitive şi se vor situa între 2 şi 4 grade, apoi vor începe să scadă sub 0 grade. Media minimelor nocturne se va menţine negativă în ambele săptămâni, iar cele mai reci nopţi vor fi la începutul și la finalul intervalului de prognoză.

Trecător vor fi precipitaţii mixte, iar spre final mai ales sub formă de ninsoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult