Acasa BusinessMediu-Energie Ministerul Mediului reia procedura de autorizare pentru Rosia Montana

Ministerul Mediului reia procedura de autorizare pentru Rosia Montana

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Ministerul Mediului si Padurilor reia procedura de autorizare pentru investitia de la Rosia Montana, a anuntat luni ministrul Laszlo Borbely.

“Investitorul a prezentat un nou certificat de urbanism, noi am avut cateva intrebari in legatura cu acesta, le-am transmis si asteptam raspunsurile. Cel mai probabil, saptamana urmatoare se va intruni Comitetul de Analiza Tehnica (CAT), care va vedea care sunt pasii următori. Cel mai probabil se va decide reluarea procedurii de autorizare, cu tot ce presupune aceasta”, a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului Laszlo Borbely, citat de Mediafax. El a explicat ca reluarea procedurii de autorizare este rezultatul faptului ca reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au obtinut un nou certificat de urbanism, diferit fata de cel anulat de instanta in 2007 si fata de cel suspendat tot de instanta in urma actiunii Ministerului Mediului din timpul mandatului lui Korodi Attila. “Avem acum un al treilea certificat de urbanism, care are unii parametri modificati fata de celelalte doua, care erau identice, aceasta fiind si ratiunea pentru care al doilea a fost suspendat dupa anularea primului”, a mai spus Borbely. Intrebat de jurnalisti daca a devenit un sustinator al investitiei de la Rosia Montana, Borbely a replicat: “Nu fac altceva decat sa respect legislatia in vigoare, care este in concordanta cu cea europeana”, a spus Borbely, precizand din nou ca nu va propune Cabinetului autorizarea investitiei miniere decat atunci cand va fi “101 la suta sigur” ca aceasta nu este daunatoare mediului. Parlamentul European a adoptat, in urma cu cateva saptamani, o rezolutie de interzicere a mineritului cu cianuri, recomandand statelor membre sa nu mai avizeze nicio astfel de exploatare, iar Comisiei Europene sa analizeze rezolutia si sa o transforme intr-o directiva. “Am discutat cu reprezentanti CE, atat de la Mediu cat si de la minerit. Mi-au spus ca, in acest moment, legislatia europeană existenta este aplicabil”, a raspuns Borbely, intrebat despre contextul in care face acest anunt. Ministrul a reluat prevederile directivelor europene in acest domeniu potrivit carora operatorul este obligat sa se asigure ca nivelul concentratiei de cianuri este minim, fara insa a depasi 50 de unitati ppm (parti per milion-n.r.) in cazul celor autorizate pana in 2008, 25 ppm in cazul celor care vor fi autorizate pana in 1 mai 2013 sau 10 ppm in cazul celor avizate pana la 1 mai 2018. “Investitia din Romania propune o valoare de 5 ppm, vom vedea cum se va obtine. Insa trebuie admis ca este respectata directiva europeana, potrivit careia cele mai bune practici inseamna sub 10 ppm, iar pe noi asta ne intereseaza: respectarea legii”, a adaugat ministrul.

RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult