Acasa BusinessMediu-Energie Noi avertizari de ploi si inundatii

Noi avertizari de ploi si inundatii

scris de Ziua Veche
2 afisari

.O noua avertizare de ploi si inundatii va fi emisa luni dimineata, la ora 9.00, pentru judetele din nordul tarii, atentionari care vor fi actualizate pe parcursul a trei zile, a declarat, duminica, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, citat de Mediafax.

Judetele care, in urmatoarele trei zile, trebuie sa acorde o atentie deosebita cantitatiilor de precipitatii sunt Maramures, Suceava, Botosani, Bistrita-Nasaud, Harghita, Neamta, Iasi, Covasna, Vrancea, Galati, Vaslui si Bacau.

“In aceasta seara vom emite o atentionare incepand de luni, de la ora 9.00, pana marti. Cantitatile de precipitatii sunt de 20-40 litri/metru patrat care, daca suprafata solului ar fi uscata, nu ar crea nicio problema, dar avand in vedere ca intreaga cantitate de apa se scurge, in aceste trei zile vom emite si vom actualiza pentru aceasta regiune o atentionare pentru zonele in care se depasesc 20-20 litri/metru patrat. De joi incolo aceasta regiune va scapa de ploi”, a spus directorul ANM, intr-o videoconferinta sustinuta, duminica, cu prefectii.

Directorul Institutulul National de Hidrologie (INH), Petre Stanciu, a declarat ca este instituit cod rosu pe Oltul superior, pe raul Negru si pe Homoroade, si ca urmeaza, in cateva ore, sa fie instituit cod rosu si pe Prut, sectorul Doroftiana-Radauti Prut.

Vine al doilea val de viitura, mai mare decat cel anterior. Avem cod de inundatii pe sectoare restranse de rau, ca Tarnava Mare. Pe restul raurilor, pe Siret si Trotus, nivelurile sunt la cotele de atentie, iar pana luni pot sa intre deja in cotele normale”, a spus Stanciu.

Potrivit acestuia, Dunarea inregistreaza un debit de 12.900 metricubi/secunda, iar luni si marti va atinge un maxim 13-13.200 metricubi/secunda.

“Vor fi probleme mai deosebite in zona Braila, Galati si catre Delta, pentru ca prognoza indica debite de peste 16.000 metri cubi/secunda la Galati si sectorul aval de Galati”, a ad-ugat directorul INH.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult