Acasa BusinessMediu-Energie UPDATE – Nor radioactiv la Cernobîl ? Ministrul Mediului a convocat comitetul de urgență

UPDATE – Nor radioactiv la Cernobîl ? Ministrul Mediului a convocat comitetul de urgență

scris de D.P.
50 afisari

UPDATE – Fumul degajat de incendiul izbucnit în apropiere de Cernobîl nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore, iar valorile de radioactivitate sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, la finalul Comitetului ministerial de urgență, întrunit la sediul ministerului de resort.

„Astăzi, miercuri, ora 17,00, în fața dispozițiilor vicepremierului pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, structurile tehnice subsecvente platformei de coordonare operaționale pentru situații speciale de urgență și Centrul operațional de comandă al Guvernului au solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor întrunirea Comitetului interministerial pentru Situații de Urgență pentru a evalua situația din Ucraina, respectiv incendiul înregistrat în apropierea Centralei nucleare de la Cernobîl și eventualele consecințe asupra României. Din analiza datelor furnizate de specialiști rezultă că fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României în următoarele 72 de ore”, a spus șeful de la Mediu.

Potrivit sursei citate, nivelul de radioactivitate este de aproape cinci ori mai mic decât limitele admise.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor monitorizează, prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului, nivelul de radioactivitate a factorilor de mediu. Până acum, aceste valori sunt de aproximativ cinci ori mai mici decât limitele admise. Am dispus în cadrul Comitetului interministerial pentru Situații de Urgență supravegherea atentă a monitorizării continue la nivel de radioactivitate și în următoarele zile’, a adăugat Gavrilescu.

Conform ministrului, care citează datele oferite de Ministerul Afacerilor Externe, valorile emisiilor radioactive din zona centralei de la Cernobîl, dar și din zona Kiev, se prezintă în limite normale.

„În același timp, vă informez că, potrivit informațiilor primite de la Ministerul Afacerilor Externe, în zona centralei de la Cernobîl, precum și în zona Kievului, nu au fost depășite valorile maxime admisibile pentru emisiile radioactive, iar incendiul întins pe o suprafață de 320 de hectare a fost localizat și stopat de autoritățile ucrainene’, a spus ministrul Mediului.

UPDATE – Comitetul de urgenţă al Ministerului Mediului s-a întrunit de la ora 17.00, pentru a discuta situaţia de la Cernobîl, unde un incendiu a izbucnit, marţi, în zona interzisă din jurul centralei nucleare.

Întrunirea comitetului are loc conform procedurii, urmând ca acesta să constate dacă există sau nu vreo ameninţare la adresa României, a precizat directorul de comunicare al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan.

Din comitet fac parte ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, secretarii de stat şi directorii tehnici din minister, alături de toţi şefii instituţiilor subordonate: Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia „Apele Române” etc.

În baza dispoziţiilor viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, structurile pentru situaţii speciale de urgenţă au solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să furnizeze în timp real date şi informaţii concrete privind potenţialii factori de risc în urma incendiului produs în Ucraina, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Comitetul de urgență din cadrul Ministerului Mediului se va reuni la ora 17:00, în urma incendiului de la Cernobîl.

nor radioactiv incendiu cernobilMinistrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că nu s-a primit nicio informație oficială de la autoritățile ucrianiene, însă a ținut să îi liniștească pe români.

„Aș vrea să îi liniștesc pe toți românii. Nu e o situația asemănătoare cu anii trecuți. La ministerul Apelor nu s-a primit nicio informare oficială din Ucraina. În lipsa informării, am întreprins toate acțiunile diplomatice (..) și am întrunit la ora 17:00 comitetul pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Mediului din care fac parte toți profesioniștii implicați. Agenția de Protecție a Mediului monitorizează 24 din 24 de ore toate datele de radioactivitate, măsurăturile sunt continue. Consider că nu vor fi chestiuni care să ne afecteze”, a spus Gavrilescu, în cadrul unei intervenții telefonice pentru postul B1Tv.

Noi ne întâlnim pentru a repune în discuții tot planul nostru de măsuri.Să fie toată lumea informată, să putem să comunicăm între noi. Ne întâlnim preventiv”, a mai spus Gavrilescu.

Un incendiu de proporții a izbucnit în pădurea Cernobil, de lângă centrala nucleara avariată, a anunțat Ministerul ucrainean de Interne. Focul s-a răspândit pe o suprafață de 400 de hectare însă în noaptea de marți spre miercuri pompierii ucraineni au reușit să îl aducă sub control.

Ministrul de Interne Zorian Skiriak a arătat că flăcările au fost stinse și că mai exista focare mocnite printre copacii tineri, alimentate de vânt, însă pompierii le vor stinge și pe acestea, informeaza biroul de presă al Guvernului ucrainean.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult