Acasa BusinessMediu-Energie Norul radioactiv provenit din Japonia ajunge în România ?

Norul radioactiv provenit din Japonia ajunge în România ?

scris de D.S.S.
9 afisari

În ceea ce priveşte România, în momentul de faţă nu se impun măsuri suplimentare. Primim în fiecare zi câte o informare de la autoritatea globală care răspunde de controlul activităţilor nucleare. Evident, dacă vor fi unele semnale mai îngrijorătoare atunci vom vedea ce e de făcut. Deocamdată, şi vreau să fie foarte clar, nu e niciun semnal că ar fi posibil ca un nor radioactiv să traverseze România”, a afirmat Laszlo Borbely.
Nor radioactivMinistrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, că la momentul actual nu există vreun semnal că ar fi posibil ca un nor radioactiv provenit din Japonia să traverseze România.
Oficialul a menţionat, totodată, că problema centralelor nucleare a fost dezbătută la Bruxelles, iar în perioada următoare se va face o analiză privind siguranţa acestora.
Potrivit informaţiilor furnizate, marţi, de către Societatea Naţională Nuclearelectrica, operatorul Centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, Centrala nucleară din România a fost proiectată să reziste la cutremure de o magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter, deşi studiile de specialitate atestă faptul că în România nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atât de mare că a celui produs în Japonia.

Sursa citată relevă faptul că, în cazul în care are loc un seism, centrala se opreşte în condiţii de securitate nucleară, respectiv asigură oprirea reactorului, răcirea zonei active şi monitorizarea parametrilor de securitate nucleară.

Pentru oprirea în siguranţă a reactorului şi îndepărtarea căldurii reziduale în situaţii de urgenţă în urma unor evenimente seismice extreme Centrală Nucleară de la Cernavodă care utilizează tehnologie CANDU 6 are prevăzute două grupe de sisteme speciale care sunt proiectate pe principii de acţionare diferite amplasate în locaţii distincte având surse de acţionare independente, conform sursei citate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult