Acasa BusinessMediu-Energie Nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre în România

Nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre în România

scris de Laurentiu Banches
35 afisari

Ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a anunţat, marţi, 4 iunie că în acest moment nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre.

Nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre în România (foto: ecomagazin.ro)

„Nu există niciun pericol de inundaţii pe Dunăre. Nu vom da nici cod galben, nici cod portocaliu, pentru că nu se impune. Debitele sunt în limitele debitelor multianuale, respectiv 7.100 de metri cubi pe secundă”, a declarat, marţi, Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, pentru mediafax. Conform ministrului, s-a dispus o analiză a acestor debite având în vedere eventualele precipitaţii de la sfârşitul săptămânii, iar prefecţii şi responsabilii Administraţiei „Apele Române” au fost informaţi să verifice digurile, mai ales pe porţiunile în care acestea au stat sub presiune o perioadă mai lungă. „O atenţie deosebită o acordăm braţului Borcea de jos unde trebuie consolidat digul.(…) Am dispus deja Apelor Române să facă lucrarea acolo unde se impune. Deja reprezentanţii Apelor Române au mobilizat utilaje în zona respectivă. Lucrarea este mai amplă. Deocamdată au fost alocaţi 200.000 de lei şi urmează în şedinţa de Guvern de azi (marţi, n.r.) să vedem dacă se mai alocă sume suplimentare din fondul de intervenţie”, a ţinut să aduage ministrul delegat.

De asemenea, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Daniela Rădulescu, a explicat că, în urma precipitaţiilor căzute în bazinul superior al Dunării, s-a format o viitură istorică, care se propagă în aval, însă pe sectorul romînesc al fluviului nu vor exista pagube. Aceasta a mai arătat că este anticipat un maxim al undei de viitură pe Dunăre, la Baziaş, care va fi înregistrat în intervalul 13 – 15 iunie, echivalând cu un debit de aproximativ 10.500 de metri cubi pe secundă. Nici această valoare nu este „una care să sperie”, fiind mai mică decât valoarea debitului înregistrată în intervalul 11 – 13 aprilie, de 11.900 de metri cubi pe secundă, potrivit Danielei Rădulescu.

În cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunărea a fost sub cod portocaliu de inundaţii pe sectorul românesc. Marţi, 4 iunie, premierul ungar Viktor Orban a decretat situaţie de urgenţă din cauza nivelului ridicat al apelor Dunării, aceasta urmând să intre în vigoare marţi, la prânz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult