Acasa BusinessMediu-Energie (P) Experti internationali: Rosia Montana genereaza 19 miliarde dolari

(P) Experti internationali: Rosia Montana genereaza 19 miliarde dolari

scris de Ziua Veche
8 afisari

Experti in macroeconomie si finante din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania se intrunesc la Bucuresti, joi 8 iulie, pentru a dezbate in detaliu impactul pe termen lung al proiectului minier de la Rosia Montana asupra economiei romanesti.

Expertii straini care vin la Bucuresti sa-si prezinte rezultele studiilor sunt: James Otto, expert american in fiscalitate miniera; Alan Roe, director si economist-sef macroeconomie si finante la compania britanica de consultanta Oxford Policy Management; Alex Burger, consilier strategic in cadrul ONG-ului Tchnoseve Extractive Entreprises Partnerships din Marea Britanie; si Joel Bell, fost consilier economic al Primului-Ministru al Canadei. Acestora li se adauga specialistii romani .  Moise Achim, rector, Universitatea “1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia; Sorin Berchimis, presedinte al Consiliului de Administratie si Director General al IPROMIN, Institutul de Cercetari si Proiectari Miniere; si Bogdan Baltazar, consultant financiar care se bucura de respectul intregii comunitati de afaceri din Romania.

Conform studiilor realizate de acesti specialisti, cu experienţa in domeniul consultanţei economice, investiţiilor, dar si fiscalitatii miniere, Proiectul Rosia Montana va genera, direct si indirect, 19 miliarde USD in economia Romaniei, la nivelul Produsului Intern Brut, datorita efectului de multiplicare.

“Proiectul poate stimula o serie de efecte de multiplicare astfel incat, pe intreaga sa durata de viata, sa aduca Romaniei o crestere potentiala a PIB-ului de 19 miliarde USD, circa 3000 de locuri de munca precum si o contributie substantiala la veniturile din schimburi comerciale – iar toate acestea nu ar fi posibile in absenta proiectului minier”, considera expertul britanic Alan Roe.

James Otto, profesor universitar american şi consultant independent, este recunoscut ca o autoritate mondiala in domeniul legislaţiei privind resursele naturale. Prof. Otto a lucrat cu Naţiunile Unite si Banca Mondiala şi conduce o companie de consultanţa specializata in sprijinirea companiilor şi guvernelor in domeniul exploatarii eficiente a resurselor naturale. in opinia sa, proiectul Rosia Montana este “o oportunitate foarte buna pentru statul roman, in calitatea sa de actionar minoritar in cadrul proiectului minier”. De la mijlocul anilor 1980, guvernele au schimbat abordarea fata de proiectele miniere, trecand “de la deţinerea de participaţii la o abordare fara riscuri, bazata exclusiv pe colectarea de venituri fiscale”, explica James Otto, referindu-se la situatia participarii statului in proiecte miniere, la nivel mondial. Expertul american spune ca, deşi unele guverne din ţarile din Africa de Vest reţin unele participaţii in proiectele miniere, acestea sunt „aproape intotdeauna de 10% sau mai puţin” – respectiv circa jumatate din participaţia deţinuta de statul roman in proiectul de la Rosia Montana. Mai mult, adauga James Otto, contribuabilii romani nu au platit pentru aceasta participaţie, lucru important de mentionat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult