Acasa BusinessMediu-Energie (P) RMGC denunţă presiunile publice asupra membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie

(P) RMGC denunţă presiunile publice asupra membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie

scris de Ziua Veche
0 afisari

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a remarcat în ultimele zile o intensificare a acţiunilor de intimidare a membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie, care urmează să analizeze cererea de descărcare arheologică a masivului Cârnic. Membrii acestei comisii sunt experţi respectaţi, cu experienţă semnificativă în cercetare arheologică, iar mulţi dintre ei deţin funcţii de conducere în instituţii publice de cultură. Asemenea presiuni publice fără precedent – afişe cu un limbaj dur, de factură extremistă, prin care cercetătorii sunt trataţi ca nişte infractori – sunt cu atât mai şocante cu cât implică în mod direct – şi cu siguranţă, abuziv – numele Ministerului Culturii, instituţie publică prestigioasă, în subordinea căreia funcţionează instituţiile respective.

 

 RMGC îşi exprimă încrederea că Ministerul Culturii se va disocia de asemenea iniţiative şi va asigura un climat adecvat pentru lucrările Comisiei de Arheologie. De asemenea, compania solicită instituţiilor în drept să se autosesizeze cu privire la tentativa de exercitare de presiuni asupra instituţiilor statului.

 Oficialii RMGC subliniază că procedura de descărcare arheologică, în contextul unei investiţii industriale moderne, care ţine cont de interesele culturii şi ale patrimoniului, nu poate fi asociată cu noţiuni precum „crima culturală” sau „distrugerea”, dacă subiectul este tratat cu bună credinţă şi obiectivitate. Mai mult, compania speră că presiunile şi calomniile nu vor influenţa dezbaterea profesionistă, civilizată, bazată pe argumente ştiinţifice. Compania RMGC este în continuare deschisă la dialog şi la comentarii constructive, dar va respinge şi va semnala în orice situaţie atacurile la persoană şi calomnia.

 RMGC a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, decizia membrilor Comitetului de Analiză Tehnică de a relua procedura de analiză a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană.

 Comitetul de Analiză Tehnică (CAT) este format din experţi desemnaţi de mai multe ministere, sub coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Proiectul a fost analizat anterior de o serie de experţi, inclusiv de către Grupul Independent al Experţilor Internaţionali (IGIE), alcătuit din experţi de mediu din Germania, Ungaria, Suedia şi România. Observaţiile şi recomandările IGIE au fost integrate în Anexa la Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului, prezentată Guvernului României în mai 2007.

 Pe durata de viaţă a minei, proiectul va genera mii de locuri de muncă şi va aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde USD, conform estimărilor recente ale economiştilor britanici de la Oxford Policy Management.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult