Acasa BusinessMediu-Energie (P) Rosia Montana nu poate intra pe lista UNESCO

(P) Rosia Montana nu poate intra pe lista UNESCO

scris de Ziua Veche
5 afisari

.

Ca urmare a preocuparii sale pentru protecţia şi punerea în valoare a patrimoniului cultural al Roşiei Montane, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a dorit ca această dezbatere să beneficieze de expertiza ştiinţifică şi de obiectivitatea unui reputat expert european în protecţia patrimoniului.

În acest sens, RMGC a încredinţat arhitectului britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO şi membru ICOMOS, misiunea de a întocmi un raport independent de evaluare a situaţiei patrimoniului din Roşia Montană, raport ale cărui concluzii urmează să fie integrate în strategia de profil a companiei.

 

 

În raportul intitulat Reflecţii privind relevanţa şi adecvarea declarării Roşia Montană ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO, Dennis Rodwell arată că propunerea de a include Roşia Montană pe lista tentativă a UNESCO are “deficienţe majore” şi ar trebui adandonată imediat. “Sugestia de a include Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO, afirmă expertul britanic, pune la îndoială integritatea procesului de selecţie şi are potenţialul de a discredita România în obligaţiile sale, ca semnatar al Convenţiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu din 1972, precum şi de a-i slăbi poziţia în cazurile cu adevărat justificate”. Pe lângă această concluzie importantă, expertul UNESCO mai atrage atenţia şi asupra unui criteriu cheie de includere pe lista UNESCO a unui monument sau sit istoric – acceptul şi participarea comunităţii locale la susţinerea acestei iniţiative –, criteriu care nu este îndeplinit în cazul sitului de la Roşia Montană, comunitatea locală opunându-se acestui demers. Aceste concluzii, precum şi multe alte observaţii pot fi găsite pe larg în raportul redactat de expertul britanic Dennis Rodwell, pe care îl ataşăm.

Patrimoniul de la Roşia Montană este o componentă importantă a proiectului minier propus de RMGC. Pornind de la prevederile legale în vigoare, compania a întreprins în zonă un amplu program de cercetare arheologică, în valoare de 11 milioane USD, care a scos la lumină vestigii până atunci necunoscute, prin eforturile a 80 de cercetători români şi străini. De asemenea, RMGC a inaugurat în februarie 2010 prima clădire restaurată din centrul istoric al comunei, care adăposteşte în prezent expoziţia permanentă de istorie a mineritului, “Aurul Apusenilor”. Pentru a continua lucrările de cercetare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului, RMGC a alocat deja un buget suplimentar de 35 de milioane USD pentru crearea unui muzeu modern al mineritului, protejarea în situ a galeriilor romane din centrul istoric şi pentru restaurarea în intregime a acestuia, după demararea proiectului minier.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult