Pământ fără oxigen - scenariu catastrofal | Ziua Veche
Acasa BusinessMediu-Energie Pământ fără oxigen – scenariu catastrofal

Pământ fără oxigen – scenariu catastrofal

scris de M.I.
11 afisari

Dacă temperatura terestră ar crește cu 5 grade Celsius, omenirea nu ar mai avea oxigen, susține un studiu publicat marți, în marja Conferinței internaționale asupra climei de la Paris. Acest scenariu ar putea fi însă evitat ușor datorită măsurilor luate deja de comunitatea internațională, relatează miercuri AFP.

oxigen pamant„Am identificat o altă consecință posibilă a încălzirii climei, care ar putea fi mai periculoasă decât toate celelalte”, arată doi cercetători de la Universitatea Leicester (Marea Britanie) într-un studiu apărut în Bulletin of Mathematical Biology.

Cu ajutorul unui model matematic, ei apreciază că o încălzire globală de 6 grade Celsius față de era preindustrială ar putea provoca oprirea producerii de oxigen de către fitoplancton, organisme vegetale care trăiesc în suspensie în apă, aflate la originea a două treimi din oxigenul din atmosferă. „Acest lucru ar însemna epuizarea oxigenului din apă, dar și din atmosferă”, afirmă cercetătorii. „Dacă acest fenomen ar avea loc, ar duce la moartea unei mari părți din speciile de pe Pământ”, adaugă ei.

Comunitatea internațională, reunită la Paris, la o conferință crucială asupra climei, are ca obiectiv limitarea încălzirii la 2 grade Celsius față de era preindustrială, urmează să cadă de acord asupra mijloacelor pentru atingerea acestui scop. Temperatura globului a crescut cu aproape 1 grad Celsius din 1850.

Măsurile anunțate până în prezent ar duce la o creștere a temperaturii de 2,7-3,5 grade Celsius și, dacă lumea nu face mai mult pentru a limita dereglările climatice, mercurul ar urca cu 4,8 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol, potrivit GIEC, grup de experți al ONU.

Autorii studiului precizează totuși că modelul lor nu include efectele anumitor procese naturale, cum ar fi circulația oceanică, acestea putând avea impact asupra consecințelor încălzirii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult