Acasa BusinessMediu-Energie Parcul National Muntii Rodnei se apara de atacul microhidrocentralelor

Parcul National Muntii Rodnei se apara de atacul microhidrocentralelor

scris de Ziua Veche
3 afisari

.13 solicitari pentru constructii noi de hidrocentrale de mica capacitate pe raul Aniesul Mare, pe raza Parcului National Muntii Rodnei, au primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Stiintific al Parcului, a informat pentru ziuaveche.ro directoarea Parcului, Doina Jauca.


Au existat 14 solicitari de construire de microhidrocentrale, pe majoritatea raurilor care izvorasc si se curg pe raza parcului, de la infiintarea Consiliului Stiintific si pana in prezent, respectiv 2005-2010. Toate aceste solicitari au fost analizate punctual, din punctul de vedere al amplasamentului, al impactului asupra habitatelor si speciilor din parc. 13 dintre acestea au fost solicitari pentru constructii noi si au primit aviz nefavorabil, fiind considerate ca avand impact semnificativ negativ asupra Parcului National Muntii Rodnei, care are si statut de Rezervatie a Biosferei si Sit Natura 2000, cu recomandarea ca asemenea investitii sa fie facute in afara limitelor parcului”, au comunicat pentru ziuaveche.ro, directoarea Parcului, Doina Jauca, si Claudiu Iusan, secretar al Consiliului stiintific al Parcului Muntii Rodnei.  

Singurul aviz favorabil a fost emis pentru SC Izvorul Bailor SRL, care a depus solicitarea si documentatia aferenta (studiu pentru evaluarea impactului) pentru reabilitarea unei constructii deja existente, vechi, abandonate, pe Izvorul Bailor, care a apartinut SC Remin Baia Mare. Aceasta investitie presupune reabilitatea constructiei vechi, pe acelasi amplasament, care are si rol de reconstructie ecologica. „Mentionam ca si solicitarea SC Izvorul Bailor SRL a fost respinsa initial, in sedinta, in aprilie 2010, solicitandu-se anumite precizari si completari la studiul de impact. Acesta a fost refacut, a fost transmis tuturor membrilor Consiliului stiintific, care in urma analizei au emis aviz favorabil pentru reabilitarea vechii investitii”, a mentionat Claudiu Iusan.

Precizam ca pe raurile Aniesul Mare, Aniesul Mic si intre Aniese, a existat si in iulie 2008 o solicitare pentru construirea unei microhidrocentrale care a fost si ea respinsa. Din componenta Consiliului stiintific al Parcului National Muntii Rodnei fac parte 20 de membri care se intrunesc bianual pentru a analiza din punct de vedere stiintific si legal toate solicitarile de MHC (microhidrocentrale).

 

Cea mai mare arie protejata din Carpatii Orientali

 

De-a lungul timpului, intentiile repetate ale unor diferiti investitori, romani si straini, de a construi microhidrocentrale in Parcul National Muntii Rodnei au fost criticate vehement de militantii ecologisti din Romania. Principalele argumente ale acestora au fost impactul negativ asupra habitatelor comunitare (prin absenta a 70% din volumul de apa al Vaii Aniesului pe un tronson de cativa kilometri), a speciilor dependente de ecosistemul acvatic, a ecosistemului natural reprezentat de zona respectiva.  

Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din Carpatii Orientali, cu o suprafata de peste 46.000 de hectare, din care 3300 hectare au fost declarate, inca din 1979, rezervatie a biosferei. Totodata, parcul este sit al Patrimoniului Universal pentru natura si contine specii rare si foarte rare pentru flora Romaniei dar si un fond cinegetic de ocrotit: urs, cerb, capra neagra, caprior, mistret, ras, jder de copac si marmota (colonizata din 1973 cu exemplare aduse din Alpii francezi). Fauna pasarilor contine exemplare mari de cocosde munte, acvila de munte, acvila tipatoare mare, buha mare etc.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult