Acasa BusinessMediu-Energie Praf şi nisip din Sahara peste România

Praf şi nisip din Sahara peste România

scris de Z.V.
11 afisari

România este acoperită de un nor de praf provenit din Sahara, fenomenul fiind cauzat de circulaţia maselor de aer. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au observat un fenomen atipic: nisipul unei furtuni din deșertul african a ajuns până în țara noastră.

Praf si nisip din Sahara peste Romania

Acest praf saharian a fost ridicat în urma unei furtuni în zonă. Apoi a trecut peste regiunea Anatoliei din Turcia și, ajutat de circulația curenților, a ajuns până în țara noastră. Chiar în cursul zilei de astăzi acest praf a căzut pe teritoriul României„, a explicat meteorologul Gabriela Băncilă de la Administrația Națională de Meteorologie.

Ieri (n.red – marţi), în zona peninsulei Arabice a fost o furtună puternică de praf. Acest praf saharian la origine a fost antrenat în circulaţia atmosferică către zona ţării noastre, pentru că noi suntem influenţaţi în acest moment de un sistem de presiune destul de scăzut care s-a format în zona Mării Mediterane. Vorbim despre o circulaţie sudică şi în această circulaţie sudică a fost antrenat o parte din praful saharian, praf care a traversat Podişul Anatoliei, Marea Neagră şi se pare că a ajuns până în zona ţării noastre„, au mai spus reprezentantii Administrația Națională de Meteorologie.

Orice bucureștean care a circulat astăzi cu automobilul prin ploaie a putut observa că pe parbriz avea particule de praf în urma picăturilor de ploaie. Nisipul saharian a fost adus la sol de precipitații„, a precizat meteorologul Gabriela Băncilă

Potrivit reprezentanţilor Centrului Naţional de Prognoză Meteorologică, România s-a mai confruntat cu un fenomen meteorologic asemănător şi în urmă cu doi ani, singurele efecte ale acestuia constând în creşterea temperaturilor cu câteva grade.

2 comentarii

Paul 18-04-2012 - 18:08

Fenomenul a inceput inca de sambata inainte de Paste si cred ca s-ar putea sa vina de la vulcanul Etna ca a erupt saptamana trecuta.Acest fenomen este vizibil in Ploiesti si in Prahova.

marius 18-04-2012 - 22:02

in mod clar asta este cenusa vulcanica.praf din sahara pe dracu.dar ce nevoie avem noi sa stim?sa traim in intuneric cu credinta ca praful este gras la atingere.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult