Acasa BusinessMediu-Energie Problema poluǎrii – prioritate pentru premierul chinez

Problema poluǎrii – prioritate pentru premierul chinez

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Premierul chinez Li Keqiang a anunţat miercuri că „declară război” poluării, răspunzând astfel la îngrijorările crescânde ale populaţiei în legătură cu smogul dens care acoperă oraşele din nordul ţării.

Problema poluǎrii – prioritate pentru premierul chinez (foto:zmesdience.com)

După trei decenii de industrializare şi urbanizare accelerată, cea de-a doua economie mondială, unde 70 la sută din energie este furnizată de centralele pe cărbune, se confruntă în ultimele luni cu o gravă poluare atmosferică. Deteriorarea mediului reprezintă „un avertisment al naturii în faţa unui model de dezvoltare orb şi ineficient”, a apreciat premierul Li Keqiang, într-un discurs susţinut în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Naţionale Populare (ANP) de la Beijing. „Trebuie să declarăm cu fermitate război poluării, aşa cum am făcut împotriva sărăciei”, a subliniat premierul chinez, care a preluat conducerea Guvernului de la Beijing în urmă cu un an.

„50.000 de centrale pe cărbune vor fi închise în cursul acestui an”, centralele termice vor fi modernizate şi „şase milioane de maşini vechi vor fi scoase din circulaţie”, a precizat premierul Li Keqiang, potrivit mediafax. El a mai declarat, fără să detalieze, că autorităţile de la Beijing vor stabili un plafon pentru consumul de energie, iar măsuri vor fi luate pentru a limita poluarea apei, protecţia solului şi refacerea zonelor deşertificate.

Poluarea atmosferică a devenit unul dintre principalele subiecte de nemulţumire a chinezilor, sătui să se sufoce şi să asiste la creşterea numărului de cancere de plămâni în zonele urbane. Autorităţile chineze promit periodic să închidă termocentralele, dar continuă să se echipeze cu surse de energie poluante. Potrivit Greenpeace, 570 de centrale pe cărbune sunt în proiect sau sunt în construcţie în China.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult