Acasa BusinessMediu-Energie Prognoza METEO. Când vine primăvara în 2025

Prognoza METEO. Când vine primăvara în 2025

scris de Z.V.
331 Afisari

Primăvara lui 2025 își face loc treptat în România, aducând temperaturi schimbătoare și mai puține precipitații decât în mod normal.

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni arată că începutul primăverii va fi mai rece în sud și sud-est, dar mai cald în vest, nord și centru.

Pe măsură ce martie avansează, vremea se va încălzi treptat, mai ales în zonele montane și nordice. Totuși, ploile vor fi rare, iar în unele regiuni chiar insuficiente.

Conform estimărilor făcute de meteorologi, ne așteaptă o primăvară mai uscată și mai caldă decât de obicei, cu variații de temperatură de la o săptămână la alta.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2005-2024. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Prognoza meteo pentru săptămâna 24 februarie – 3 martie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și sud-estice, dar și ușor mai ridicate în cele vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane și în extremitatea de sud-est a țării.

Prognoza meteo pentru săptămâna 3 – 10 martie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile vestice, nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 17 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice, nord-vestice și la munte.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo pentru săptămâna 17 – 24 martie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Vremea în țară. Prognoza meteo 24 februarie – 9 martie

Banat. Până în 27 februarie valorile termice diurne vor crește ușor, de la medii de 8-9 grade până la 13-14 grade, apoi până la finalul primei săptămâni vor scădea la o medie de 10 grade. În cea de-a doua săptămână, tendința temperaturilor maxime va fi din nou de creștere treptată, de la o medie de 10-12 grade, spre medii de 14-16 grade. În consecință, în mare parte din interval, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit. În schimb, temperaturile nocturne vor fi în general apropiate de cele normale perioadei, astfel media acestora va fi cuprinsă între 0 și 4 grade, mai scăzută, spre -2–1 grad, în nopțile de 25 și 26 februarie. După data de 27 februarie, pe arii restrânse vor fi intervale cu precipitații slabe, mai ales sub formă de ploaie.

Crișana. În mare parte din interval, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit. Astfel, până în 27 februarie valorile termice diurne vor crește ușor, de la medii de 8-10 grade, până spre 13-14 grade; până la finalul primei săptămâni, acestea vor scădea la o medie de 10 grade. În cea de-a doua săptămână, tendința temperaturilor maxime va fi, din nou, de creștere treptată, de la o medie de 10-12 grade, spre medii de 15-16 grade. În schimb, temperaturile nocturne vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei, astfel că media acestora va fi cuprinsă între -1 și 2 grade. După data de 27 februarie, pe arii restrânse vor fi intervale cu precipitații slabe, îndeosebi sub formă de ploaie.

Transilvania. Până în data de 27 februarie, valorile termice diurne vor crește ușor, de la medii de 6-8 grade, până la 10-12 grade; ulterior, până la finalul primei săptămâni, acestea vor scădea până spre o medie de 7-8 grade. În cea de-a doua săptămână, tendința temperaturilor maxime va fi, din nou, de creștere treptată, de la o medie de 8-10 grade, spre valori de 12-14 grade. În consecință, în mare parte din interval, vremea va fi mai caldă decât în mod normal. În schimb, temperaturile nocturne vor fi în general apropiate de cele obișnuite perioadei, astfel încât media acestora va fi cuprinsă între -4 și 0 grade, mai scăzută, spre -8 / -6 grade, în nopțile de 25, 26 și 27 februarie, când în depresiuni va mai fi ger (minime ușor sub -10 grade). După data de 27 februarie, pe arii restrânse vor fi intervale cu precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie.

Maramureș. Vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în mare parte din intervalul de referință. Astfel, până în data de 27 februarie, valorile termice diurne vor crește ușor, de la medii de 6-8 grade, până spre 12-13 grade, apoi vor scădea până la finalul primei săptămâni, la o medie de 8-9 grade. În cea de-a doua săptămână tendința temperaturilor maxime va fi de creștere treptată, de la o medie de 9-10 grade, spre medii de 13-15 grade. În schimb, temperaturile nocturne se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, astfel media acestora va fi cuprinsă între -4 și 0 grade. Temporar vor fi intervale cu precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie, între 28 februarie și 3 martie, dar și între 6 și 9 martie.

Moldova. În primele patru zile ale intervalului (24-27 februarie), media temperaturilor maxime va crește de la 6 grade până la 9 grade. Ulterior, maximele termice vor fi în scădere ușoară, astfel încât se va înregistra o medie de 7 grade (1-2 martie). În a doua săptămână se remarcă creșterea treptată a mediei temperaturilor din timpul zilei, de la aproximativ 8 grade (3 martie), până spre 14 grade (9 martie). În ceea ce privește minimele termice, acestea vor fi în creștere de la o zi la alta, pornind de la o medie de -9…-8 grade, până în jurul valorii de -1 grad (28 februarie – 2 martie). După aceasta, se pot observa ușoare variații ale temperaturilor nocturne până spre finalul celei de-a doua săptămâni analizate (valori cuprinse între -2 și 0 grade). Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în intervalul 27 februarie – 2 martie și spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.

Dobrogea. Valorile termice diurne vor crește în primele patru zile, de la o medie de 2 grade (24 februarie), până spre 8 grade (27 februarie). Această valoare se va menține și pe parcursul următoarelor zile, apoi din data de 4 martie, temperaturile maxime vor crește treptat, astfel încât, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, mediat se vor înregistra 12 grade. Temperaturile minime vor fi în creștere semnificativă în prima parte a intervalului, de la o medie de -8 grade (24 februarie), până la aproximativ 1 grad (28 februarie – 1 martie). În a doua săptămână de referință nu vor fi variații semnificative ale minimelor termice, astfel încât acestea vor avea o medie cuprinsă între 0 și 2 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în intervalul 27 februarie – 2 martie, apoi, din nou, spre finalul celei de-a doua săptămâni analizate.

Muntenia. Temperatura maximă a aerului va crește ușor și treptat, pornind de la o medie de 0 grade (în data de 24 februarie) până spre 10 grade în ziua de 4 martie, apoi, la finalul intervalului de referință, se va situa în jurul a 15 grade. Prin urmare, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru perioada respectivă. În privința temperaturilor minime, se remarcă creșterea semnificativă din prima săptămână, astfel că media acestora va fi de la -14 grade (24 februarie), până la aproximativ -1 grad (28 februarie – 3 martie). După aceasta, vor urma variații termice nesemnificative, cu medii ale temperaturilor nocturne de -2 și 0 grade. Până în data de 27 februarie nu vor fi precipitații, însă probabilitatea de apariție a acestora va crește în perioada 28 februarie – 2 martie. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vor mai fi posibile intervale cu precipitații slabe.

Oltenia. În ceea ce privește regimul termic diurn, se poate observa creșterea de la începutul intervalului, de la o medie a temperaturilor maxime de 6 grade (24 februarie) până la 10 grade (25-27 februarie). După aceasta, media maximelor termice va scădea spre 8…9 grade (28 februarie – 3 martie), urmând o altă creștere (treptată) până la sfârșitul intervalului de prognoză (în jurul valorii de 15 grade). Valorile termice nocturne vor fi în creștere în prima parte a săptămânii, de la o medie de -9 grade (în data de 24 februarie), până spre 0 grade (28 februarie). Ulterior nu vor fi variații semnificative ale temperaturii minime, astfel că aceasta va fi de -1 – 1 grad. Probabilitatea de precipitații va fi redusă în primele zile, apoi va crește în perioada 28 februarie – 2 martie. După acest interval, vor mai fi posibile precipitații slabe cantitativ

Vremea la munte. În primele patru zile se observă creșterea temperaturilor maxime, de la o valori în jurul a 0 grade (24 februarie), până la 4 grade (27 februarie); după aceasta, va urma o scădere a maximelor termice, până spre 0 grade (1-3 martie). Ulterior, temperaturile maxime vor crește treptat, astfel că se va atinge o medie a acestora în jurul a 7 grade (9 martie). În situația temperaturilor de pe parcursul nopților, acestea vor crește semnificativ până spre sfârșitul lunii februarie, de la o medie de -10 grade (24 februarie), până spre aproximativ -3 grade (28 februarie); în următoarele zile, media minimelor termice va scădea ușor, până la -6 grade (în perioada 2-4 martie), apoi va crește, din nou, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de referință (mediat, se vor înregistra -2 grade). Probabilitatea de precipitații va crește din 27 februarie și se va menține ridicată până în data de 2 martie. Ulterior, vor mai fi intervale cu precipitații, în general slabe cantitativ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS