Acasa BusinessMediu-Energie Proiectul Roşia Montana, susţinut de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti

Proiectul Roşia Montana, susţinut de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti

scris de M.I.
1 afisari

Investiţia Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/ în mina auriferă din Munţii Apuseni poate avea un impact major pozitiv asupra dezvoltării durabile, este concluzia unei dezbateri organizate recent de către Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti /CCIB/, instituţie care şi-a anunţat disponibilitatea de a participa la negocierea contractului vizând acest proiect şi de a soluţiona eventualele litigii contractuale.
Rosia Montană un proiect pentru viitorÎn urma sintetizării punctelor de vedere exprimate în cadrul acestor dezbateri, dar şi a unei vizite în Munţii Apuseni, a reieşit faptul că proiectul iniţiat de către RMCG poate contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii dacă se derulează corect.
De asemenea, în urma discuţiilor CCIB va transmite autorităţilor guvernamentale o serie de puncte de vedere, printre care se regăsesc: reconsiderarea nivelului profitului realizat de România în urma implementării proiectului RMCG, continuarea cercetărilor arheologice, în vederea conservării vestigiilor istorice de o certă valoare, confirmată de specialişti, garantarea de către RMCG a respectării angajamentelor asumate privind protecţia mediului, reconstrucţia ecologică a zonei şi conservarea patrimoniului naţional.
Totodată, se recomandă utilizarea unor experţi din afara structurilor guvernamentale, cu experienţă şi competenţă în negocierea şi încheierea unor astfel de contracte, în acest sens CCIB exprimându-şi disponibilitatea de a participa la negocierea contractului vizând acest proiect şi de a soluţiona, prin Centrul său de Mediere, eventualele litigii legate de acest contract.
CCIB a organizat, recent, un ciclu de dezbateri cu tema ‘Investiţii majore cu impact pe termen mediu şi lung în România – Roşia Montană’.
Seria de evenimente face parte din strategia CCIB de a pune în dezbaterea publică proiecte importante pentru România, în vederea identificării corecte, fără accente emoţionale, a poziţiei mediului de afaceri asupra acestora şi transmiterii concluziilor dezbaterilor către autorităţile cu putere de decizie în aceste proiecte.

7 comentarii

CZC 21-06-2011 - 20:23

În condiţiile în care se vorbeşte tot mai mult de revenirea la aur ca etalon internaţional, noi îl dăm altora pentru câteva “fărămituri”. Savantul român Octav Onicescu spunea: “nu maximizarea profiturilor viitoare, ci minimizarea regretelor viitoare”. Se vede cât de mult regretă românii astăzi pasivitatea la politicile dezastrioase ale unor vremelnici de la cârma ţării, aflaţi permanent în goană după căpătuiala proprie.

Sorin 22-06-2011 - 11:27

Unde se vorbeste de revenirea aurului ca etalon la moneda ? Traim intr-un sistem monetizat, nu ai cum sa dia innapoi. Profiturile viitoare ale cui, statul nu vezi ca o duce din ce in ce mai rau? Daca nu exploateaza astia probabil vin altii care nu sti daca ne mai ofera asa multe

Amelia 23-06-2011 - 14:34

CZC, nu cred ca mai mult de 50% din profitul rezultat inseamna firmituri, mai ales ca noi nu tre sa dam nici un ban, nici pentru constructia minei si procesul de extragere al aurului, nici pentru refacerea mediului si ecologizarea locului. Noi nu facem decat sa stam si sa primim bani.

Gabi 21-06-2011 - 21:55

Ma bucur ca il sustin si ei, poate asa o sa se ddea autorizatiiel mai repede ca sa inceapa proiectul, avem nevoie de banii aia si de locurile de munca

Viorica Ianc 22-06-2011 - 06:52

Ce ramane dupa ce ligourile trec Atlanticul ?
Cata otrava ? Se merita ?
Apropo de banii aia si locurile de munca – De ce minele din jur sunt inchise ?
De atatea ori vad SARACIREA FORTATA de la Gura-Barza !
Poate mai bine asa decat cum va arata in viitor Rosia Montana !

Sorin 22-06-2011 - 11:28

De ce sunt inchise si minele din Valea Jiului sau Petrosani, din acelasi motiv sunt si la Rosia Montana inchise, nu mai erau profitabile pentru stat. Dupa ce lingourile trec atlanticul noi ramanem cu niste lacuri si cu o zona reabiliytata si gata pentru turism…si nu imi spune ca si statul ar reabilita ca nu ai sa vezi asta

simona 23-06-2011 - 12:01

Felicitari pentru initiativa. Astept sa vad care sunt concluziile si cand o sa se dea toate aprobarile, ca deja asteptam sa inceama lucrul in mina aia de prea mult timp

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult