Acasa BusinessMediu-Energie Propunere CE: Tarile UE vor avea liber la cultivarea Organismelor Modificate Genetic

Propunere CE: Tarile UE vor avea liber la cultivarea Organismelor Modificate Genetic

scris de Ziua Veche
6 afisari

.Comisia Europeana a prezentat, pe 13 iulie, un pachet de propuneri conform caruia statele membre ale Uniunii vor avea libertatea de a autoriza, restrictiona sau interzice cultivarea pe teritoriul lor a Organismelor Modificate Genetic (OMG).


Prin noua abordare, Comisia isi propune sa asigure un echilibru corect intre mentinerea sistemului comunitar actual de autorizare si posibilitatea statelor membre de a decide in privinta cultivarii OMG pe teritoriul lor. Comisarul pentru sanatate, John Dalli, a declarat ca experienta in materie de OMG arata ca statele membre au nevoie de o mai mare flexibilitate pentru a decide unde si daca doresc sa le cultive, transmite Euractiv.ro. Pozitiile tarilor UE in aceasta chestiune difera, ceea ce face ca deciziile comune privind autorizarea unui produs modificat genetic sa fie mai greu de luat. Unele sunt receptive, sustinand ca acest tip de recolte asigura o productie mai mare si sunt mai rezistente la daunatori. Altele raman preocupate de problema riscurilor pentru sanatate si mediu. Multi agricultori se tem ca aceste culturi ar putea contamina recoltele organice si conventionale, care ar fi astfel mai greu de comercializat sub eticheta de produse fara OMG. Propunerile Comisiei urmeaza a fi dezbatute de statele membre si, dupa caz, vor intra in procesul de legiferare ordinara prin procedura de codecizie a Parlamentului European si Consiliului UE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult